Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Alimentatie afkopen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Alimentatie afkopen

Alimentatie afkopen

Wil je na de scheiding helemaal klaar zijn met je ex-partner, om welke reden dan ook? Dan is alimentatie waarschijnlijk geen aantrekkelijk idee, omdat je op die manier nog steeds aan je ex verbonden bent over een langere periode. Je kunt er dan voor kiezen om de alimentatie af te kopen. Dat kan door de afkoopsom voor de alimentatie te betalen of door overbedeling toe te passen. In beide gevallen ben je ineens klaar, maar helaas is dit niet altijd mogelijk.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Alimentatie afkopen met een afkoopsom

Kinderalimentatie afkopen is niet mogelijk. De partneralimentatie afkopen is wel mogelijk door eenmalig een geldbedrag te betalen en daarna klaar te zijn met de betalingsverplichting. De basis van de afkoopsom is de hoogte van de maandelijkse alimentatie vermeerderd met het aantal maanden dat betaald zou moeten worden. Jullie kunnen hier uiteraard over onderhandelen.

Hierbij staat het jullie vrij om creatievere oplossingen toe te passen, zoals het overnemen van een bepaalde schuld om zo de alimentatie af te kopen.

Alimentatie afkopen met overbedeling

Bij overbedeling gebeurt er iets anders. In dat geval krijgt de ontvanger de volledige inboedel toegewezen, de volledige waarde van de levensverzekering of de overwaarde van een woning. Er wordt dan dus geen geld overgemaakt, er wordt een andere oplossing gekozen waarbij beide partners tevreden zijn met de afwikkeling van de alimentatie.

De voordelen van het afkopen

Na het afkopen van de alimentatie ben je niet langer verbonden aan je ex-partner en heb je geen financiële verplichtingen meer, omdat je die afgekocht hebt. Ook kan dit zorgen voor extra aftrekposten voor de betaler en kan de ontvanger rente ontvangen. Wil je als ontvanger niet ineens ontzettend veel inkomstenbelasting moeten betalen? Kies er dan voor om er een lijfrentepremie van te maken. Dan gaat het geld naar de verzekering, die vervolgens maandelijks een bedrag overmaakt. De betaler kan dan wel het volledige bedrag opvoeren als aftrekpost.

Nadelen van het afkopen van de alimentatie

Op het moment dat de alimentatie afgekocht wordt, kunnen de afspraken niet meer herzien worden. Ook niet wanneer een van de partners ineens veel minder of meer verdient. Of wanneer de ontvangende partij binnen korte tijd besluit samen te gaan wonen met een andere partner. Normaal vervalt de alimentatieplicht dan, maar wanneer dit al afgekocht is, kan het niet teruggedraaid worden.

Ook is de betaler in het nadeel met het oog op de rente. Wanneer er ineens een groot bedrag betaald moet worden, op welke manier dan ook, dan valt het vermogen van de betaler ineens grotendeels weg.

Gevolgen voor de bijstand

Op het moment dat de ontvanger binnen 12 jaar bijstand aanvraagt bij de gemeente, dan kan de bijstand verhaald worden op de alimentatiebetaler, ondanks het feit dat de verplichting afgekocht is. Ondanks dat jullie overeenstemming bereikt hebben, hoeft de gemeente zich namelijk niets aan te trekken van de onderlinge afspraken. Goed om rekening mee te houden wanneer je afspraken maakt dus.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator