Alimentatie en de hypotheek
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Alimentatie en de hypotheek
Het ontvangen of betalen van alimentatie heeft gevolgen voor jouw inkomen. Dit heeft gevolgen voor de hypotheek, omdat dit afhankelijk is van jouw inkomen. Daarom is het goed om op te letten bij het maken van afspraken rond de partneralimentatie. Kinderalimentatie wordt overigens niet als inkomen aangemerkt en kan daarnaast ook niet als aftrekpost opgevoerd worden. Het gaat uitsluitend om de alimentatie tussen partners wanneer je kijkt naar de hypotheek.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Als alimentatieontvanger
Wanneer je ontvanger bent van alimentatie, dan heeft dit gevolgen voor jouw inkomen en dat betekent dat het afsluiten van een hypotheek makkelijker wordt. Hierbij mag je alleen de partneralimentatie gebruiken; de alimentatie voor kinderen is namelijk geen onderdeel van jouw inkomen; dat is voor de kinderen en niet voor het kunnen kopen van een woning.
Banken zijn echter wat huiverig wanneer de partneralimentatie opgebracht wordt als inkomen. De reden hierachter is duidelijk; het is geen vaststaand inkomen en dat betekent dat partneralimentatie lang niet altijd voor een hogere hypotheek zorgt. Wanneer het inkomen van jouw ex-partner wegvalt, valt immers ook de alimentatie weg. Daarom zijn de banken wat voorzichtiger met dit gedeelte van het inkomen.
Als alimentatiebetaler
Het betalen van alimentatie naar de kinderen heeft geen gevolgen voor jouw inkomen. Daarmee heeft het ook geen gevolgen voor jouw hypotheek. Betaal je alimentatie aan je ex-partner, dan wordt het verhaal ineens anders. Je kunt minder lenen voor je woning omdat je minder inkomen overhoudt na je vaste lasten. Hoe dit precies zit bij jouw bank, is beschreven in de voorwaarden rond jouw hypotheek.
Alimentatie verlagen vanwege de hypotheek
Er wordt regelmatig gedacht dat een hogere hypotheek een reden is voor alimentatieverlaging, maar dat is niet het geval. Jij kiest namelijk zelf voor een duurdere woning en daarmee hogere lasten; dat kun je niet zomaar verhalen op je ex-partner. Ben je gedwongen op zoek naar een andere woning? Dan kan het een ander verhaal zijn. Schakel in dat geval een expert in die mee kan kijken naar jouw situatie.
Advies over de hypotheek
Een echtscheiding is niet binnen een paar dagen geregeld. Het kan een langere tijd duren en dit heeft financiële gevolgen voor beide partijen. Het is goed om nu alvast te kijken naar de mogelijkheden om geld te lenen voor een woning wanneer je alleenstaand bent. Het berekenen van jouw maximale hypotheek is relatief makkelijk; wij kunnen je hier overigens bij helpen wanneer je dit niet zelf kunt.
Wat belangrijk is, is duidelijke afspraken voordat je plannen maakt. Wie blijft er in jullie huis wonen? Kan die persoon de hypotheek opbrengen wanneer deze op één naam komt te staan en is de hypotheekverstrekker het hier ook mee eens of weigert deze?
Daarnaast moet er meer geregeld worden bij een echtscheiding met betrekking tot de woning. Bijvoorbeeld spaarrekeningen en verzekeringen die omgezet moeten worden. Is de woning in waarde gestegen of juist gedaald? Dan moet het verschil ook gedeeld worden met je partner. Ook dit moet in de afspraken opgenomen worden.
Dit betekent dat het vaak een lange zit is voordat de afspraken rond zijn en de echtscheiding in gang gezet kan worden. Houd hier vooral rekening mee. Wil je begeleiding bij je echtscheiding of wil je graag een mediator inschakelen om goed overleg mogelijk te houden, ook na weken overleggen? Bel of mail ons dan zodat we samen naar je situatie kunnen kijken, om de beste oplossingen te vinden voor jouw situatie.
Let er in ieder geval op dat alle afspraken rond partneralimentatie gevolgen kunnen hebben voor je hypotheek. Reken eerst de gevolgen door voordat je ergens afspraken over maakt, zodat er geen vervelende verrassingen achteraf zijn met betrekking tot je huis.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur