Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Alimentatie en de hypotheek
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Alimentatie en je hypotheek

Alimentatie en de hypotheek

Het ontvangen of betalen van alimentatie heeft gevolgen voor jouw inkomen. Dit heeft gevolgen voor de hypotheek, omdat dit afhankelijk is van jouw inkomen. Daarom is het goed om op te letten bij het maken van afspraken rond de partneralimentatie. Kinderalimentatie wordt overigens niet als inkomen aangemerkt en kan daarnaast ook niet als aftrekpost opgevoerd worden. Het gaat uitsluitend om de alimentatie tussen partners wanneer je kijkt naar de hypotheek.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Als alimentatieontvanger

Wanneer je ontvanger bent van alimentatie, dan heeft dit gevolgen voor jouw inkomen en dat betekent dat het afsluiten van een hypotheek makkelijker wordt. Hierbij mag je alleen de partneralimentatie gebruiken; de alimentatie voor kinderen is namelijk geen onderdeel van jouw inkomen; dat is voor de kinderen en niet voor het kunnen kopen van een woning.

Banken zijn echter wat huiverig wanneer de partneralimentatie opgebracht wordt als inkomen. De reden hierachter is duidelijk; het is geen vaststaand inkomen en dat betekent dat partneralimentatie lang niet altijd voor een hogere hypotheek zorgt. Wanneer het inkomen van jouw ex-partner wegvalt, valt immers ook de alimentatie weg. Daarom zijn de banken wat voorzichtiger met dit gedeelte van het inkomen.

Als alimentatiebetaler

Het betalen van alimentatie naar de kinderen heeft geen gevolgen voor jouw inkomen. Daarmee heeft het ook geen gevolgen voor jouw hypotheek. Betaal je alimentatie aan je ex-partner, dan wordt het verhaal ineens anders. Je kunt minder lenen voor je woning omdat je minder inkomen overhoudt na je vaste lasten. Hoe dit precies zit bij jouw bank, is beschreven in de voorwaarden rond jouw hypotheek.

Alimentatie verlagen vanwege de hypotheek

Er wordt regelmatig gedacht dat een hogere hypotheek een reden is voor alimentatieverlaging, maar dat is niet het geval. Jij kiest namelijk zelf voor een duurdere woning en daarmee hogere lasten; dat kun je niet zomaar verhalen op je ex-partner. Ben je gedwongen op zoek naar een andere woning? Dan kan het een ander verhaal zijn. Schakel in dat geval een expert in die mee kan kijken naar jouw situatie.

Advies over de hypotheek

Een echtscheiding is niet binnen een paar dagen geregeld. Het kan een langere tijd duren en dit heeft financiële gevolgen voor beide partijen. Het is goed om nu alvast te kijken naar de mogelijkheden om geld te lenen voor een woning wanneer je alleenstaand bent. Het berekenen van jouw maximale hypotheek is relatief makkelijk; wij kunnen je hier overigens bij helpen wanneer je dit niet zelf kunt.

Wat belangrijk is, is duidelijke afspraken voordat je plannen maakt. Wie blijft er in jullie huis wonen? Kan die persoon de hypotheek opbrengen wanneer deze op één naam komt te staan en is de hypotheekverstrekker het hier ook mee eens of weigert deze?

Daarnaast moet er meer geregeld worden bij een echtscheiding met betrekking tot de woning. Bijvoorbeeld spaarrekeningen en verzekeringen die omgezet moeten worden. Is de woning in waarde gestegen of juist gedaald? Dan moet het verschil ook gedeeld worden met je partner. Ook dit moet in de afspraken opgenomen worden.

Dit betekent dat het vaak een lange zit is voordat de afspraken rond zijn en de echtscheiding in gang gezet kan worden. Houd hier vooral rekening mee. Wil je begeleiding bij je echtscheiding of wil je graag een mediator inschakelen om goed overleg mogelijk te houden, ook na weken overleggen? Bel of mail ons dan zodat we samen naar je situatie kunnen kijken, om de beste oplossingen te vinden voor jouw situatie.

Let er in ieder geval op dat alle afspraken rond partneralimentatie gevolgen kunnen hebben voor je hypotheek. Reken eerst de gevolgen door voordat je ergens afspraken over maakt, zodat er geen vervelende verrassingen achteraf zijn met betrekking tot je huis.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator