Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Alimentatie na de scheiding

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Alimentatie

Alimentatie na de scheiding; hoe zit dat precies?

Wanneer je gescheiden bent, dan ben je vrijgesteld van alle regels die wettelijk gezien bij het huwelijk komen kijken. Er is echter ook één verplichting die niet vervalt na het einde van het huwelijk. De onderhoudsverplichting blijft gewoon bestaan. Dit is de plicht rond alimentatie. Wanneer jij een hoger inkomen hebt, kan het zo zijn dat jij alimentatie moet betalen. Is jouw inkomen lager dan het inkomen van jouw ex-partner? Dan kun je alimentatie ontvangen.

Alimentatie is een veel besproken en omstreden onderwerp. Vaak lopen de gemoederen hoog op wanneer er geld ter sprake komt, zeker wanneer dit elke maand betaald moet worden. Heb je meer informatie nodig of wil je dat een expert met jou meekijkt naar de mogelijkheden? Neem dan eens contact met ons op.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Een onderwerp waarbij de gemoederen hoog oplopen

Tijdens een scheiding lopen de emoties vaak hoog op bij het verdelen van bezittingen. Bij alimentatie is het niet anders, omdat het vaak gaat om relatief veel geld op jaarbasis. De betaler vindt de bedragen doorgaans veel te hoog, de ontvanger vindt het te weinig geldt. De oplossing is eigenlijk relatief simpel; door een onafhankelijke berekening voor de alimentatie op te laten stellen, weten alle partijen zeker dat de bedragen correct zijn en daar is geen discussie over mogelijk.

Het is wel zo dat een nieuw situatie ervoor kan zorgen dat de alimentatie opnieuw berekend moet worden. Bijvoorbeeld wanneer je zonder werk komt te zitten of wanneer je een samengesteld gezin begint. Je kunt dan samen aan tafel gaan zitten om opnieuw afspraken te maken, maar een herberekening van de alimentatie is doorgaans een veel beter idee. Zeker wanneer dit weer door een onafhankelijke partij gedaan wordt.

Twee soorten alimentatie: voor de partner en voor de kinderen

Wanneer jullie kinderen hebben en er een verschil in inkomens is, dan wordt er altijd kinderalimentatie betaald. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van tal van factoren. Er wordt namelijk niet alleen naar de inkomens gekeken, zoals vaak gedacht wordt, er wordt ook gekeken naar de regeling die afgesproken is. Bij co-ouderschap valt het bedrag bijvoorbeeld lager uit, omdat de kosten gedeeld worden en er meer omgang is.

Ben je een niet-verzorgende ouder, dan betaal je altijd kinderalimentatie aan je ex-partner. Het kan zelfs zo zijn dat je partneralimentatie moet betalen. Er wordt echter altijd eerst gekeken naar de kinderalimentatie, omdat deze in alle gevallen voorrang heeft op partneralimentatie.

Berekenen van de alimentatie

Heb je hulp nodig bij het berekenen van de mogelijke alimentatie? Op onze website vind je meer informatie over de mogelijkheden. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen zodat we je kunnen helpen bij het berekenen van de partner- en kinderalimentatie.

Kom je er helemaal niet uit of heb je prangende vragen waar je graag antwoord op wilt hebben met betrekking tot echtscheidingen, mediators of alimentatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat we direct een afspraak in kunnen boeken of een expert voor jou op kunnen zoeken in onze database. Alimentatie is een beladen onderwerp, daarom is het goed om je van tevoren te verdiepen in de mogelijkheden en regels die er zijn. Ook raden we sterk aan om onafhankelijke alimentatieberekeningen te laten maken, omdat dit veel ruzies en problemen kan voorkomen. Staat er een vast bedrag op papier, dan weten alle partijen direct waar zij aan toe zijn.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator