Alimentatieplicht na de scheiding
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Alimentatieplicht na de scheiding
Wanneer je gaat scheiden, dan vervallen de regels en verplichtingen die je wettelijk gezien had tijdens het huwelijk. Er is één verplichting die echter ook na de scheiding blijft bestaan en dat is de onderhoudsplicht. Het maakt daarbij niet uit dat je gescheiden bent en niet eens meer bij elkaar woont. De onderhoudsplicht kan betekenen dat je alimentatie aan je partner moet betalen of dat je kinderalimentatie moet betalen per maand. Dit geldt ook wanneer jullie geregistreerd partners waren zonder dat jullie daadwerkelijk getrouwd waren.
Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. Eerst wordt de kinderalimentatie betekend, om vervolgens te kijken of de ex draagkracht genoeg heeft om ook partneralimentatie te betalen. Kan dit niet? Dan blijft het bij kinderalimentatie en vervalt de partneralimentatie.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Kinderalimentatie voor de kinderen
Zoals de naam al doet vermoeden, is kinderalimentatie bedoeld om de kinderen in het levensonderhoud te kunnen voorzien. De verplichting tot alimentatie betalen voor de kinderen geldt totdat zij 21 jaar zijn. De kinderalimentatie wordt betaald aan de ouder die zorgdraagt voor de kinderen en het geld is bedoeld als bijdrage aan de kosten voor de kinderen, zoals de verzorging en opvoeding.
Alimentatieplicht voor je ex
Wanneer je niet genoeg inkomen hebt om jezelf in levensonderhoud te voorzien, dan is dat bijzonder vervelend. Helemaal wanneer je net een heftige scheiding achter de rug hebt om nog niet helemaal lekker in je vel zit. Heeft je ex-partner een hoger inkomen? Dan kun je recht hebben op partneralimentatie. Dit is geld dat door jouw ex naar jou overgemaakt wordt, zodat jij jezelf in levensonderhoud kunt voorzien.
Partneralimentatie is geen permanente oplossing. Het is tijdelijk. De maximale duur is 12 jaar wanneer je voor 1 januari 2020 gescheiden bent. Ben je na 1 januari 2020 gescheiden? Dan heb je recht op veel minder. Het is maximaal de helft van de periode dat je getrouwd bent, met 5 jaar als maximum.
Kun je afzien van partneralimentatie?
Je kunt ervoor kiezen om de alimentatie voor de partner te weigeren als ontvangende partij. Wanneer jullie goede afspraken kunnen maken, dan wordt deze afspraak opgenomen in de schriftelijke afspraken. Let er wel op dat het gevolgen kan hebben voor de toekomst. Wanneer je straks ineens zonder werk komt te zitten, wat doe je dan?
Je kunt ervoor kiezen om een niet-wijzigingsbeding op te nemen in de afspraken, wat er concreet voor zorgt dat de afspraken achteraf niet gewijzigd kunnen worden. Mocht het zo zijn dat je inderdaad je baan kwijtraakt en in de bijstand belandt, dan kijkt de gemeente niet naar de gemaakte afspraken. De gemeente probeert, ondanks de afspraken, te verhalen op de ex-partner waarbij alimentatie geregeld moet worden.
Zie je dit bericht en wil je dit niet? Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen helpen bij het opstellen van het correcte antwoord voor de gemeente.
Belastingen bij alimentatie
Partneralimentatie wordt gezien als inkomen, in tegenstelling tot kinderalimentatie. Over de partneralimentatie moet dus belasting betaald worden. De betaler van alimentatie kan dit als aftrekpost opgeven, waardoor een deel van het geld weer terugkomt. Dit kan gebruikt worden op een slimme manier om zo wel een hypotheek rond te krijgen. Wil je meer weten over slimme oplossingen rond het opstellen van partneralimentatie? Neem dan contact met ons op.
Let erop dat de kinderalimentatie niet als inkomen gezien wordt. Dit wordt niet belast, maar het kan ook niet gebruikt worden om alsnog die hypotheek rond te krijgen.
Alimentatieplicht; tijdelijk of van blijvende aard?
Alimentatieplicht is altijd tijdelijk. Hoelang de alimentatieplicht in jouw geval duurt, is volledig afhankelijk van jouw situatie. Ga je meer verdienen, dan kun je het recht op alimentatie verliezen. Ga je een nieuw samengesteld gezin in? Ook dan kan het recht op alimentatie komen te vervallen. Kinderalimentatie staat vast totdat de kinderen 21 zijn. Vanaf dat moment hoeft er geen alimentatie meer betaald te worden voor de kinderen.
Hulp nodig bij alimentatievraagstukken?
Alimentatie is een moeilijk en vaak ook bijzonder vervelend onderwerp. De meningen verschillen altijd over de hoogte van de bedragen. Dat is precies waarom we een onafhankelijke berekening aanraden. Heb je hulp nodig bij het berekenen van de alimentatie of wil je dat een expert meekijkt naar jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur