Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Arbeidsconflict
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in arbeidsconflicten

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Arbeidsconflict

Ontslag bij een arbeidsconflict

Discussies en onenigheden komen voor op elke werkvloer. Bijvoorbeeld met een leidinggevende, een chef of met collega’s. Natuurlijk kan dat overal gebeuren, want iedereen heeft (recht op) een eigen mening. Wordt een discussie of onenigheid niet op tijd bijgelegd, dan kan dit resulteren in een conflict dat oploopt en uiteindelijk kan leiden tot ontslag.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Wat te doen bij een (dreigend) arbeidsconflict

Wanneer het gaat om een arbeidsconflict, dan gaat het meestal om een conflict tussen een werknemer en de werkgever. Gezien de situatie is het vaak de werknemer die de klos is en die gedwongen wordt het bedrijf te verlaten. Wanneer je in een arbeidsconflict belandt, is het goed om te weten wat je nou eigenlijk het beste kunt doen.

Wat je vooral niet moet doen, is je ziekmelden en thuisblijven. Je bent namelijk niet ziek (hoewel je zeker niet lekker in je vel zal zitten bij een arbeidsconflict). De arts van de ARBO zal je ook niet als ziek bestempelen. Wanneer je probeert de situatie te ontlopen, los je per definitie niets op. Het probleem blijft bestaan. Het is beter om een actieve houding aan te nemen. Ten eerste omdat dit productiever is dan weglopen, ten tweede omdat je hiermee punten wint: je toont duidelijk aan dat jij een oplossing wilt voor het arbeidsconflict.

Overleggen over de situatie

Vaak zien we dat partijen weigeren met elkaar aan tafel te zitten om te bespreken wat de beste mogelijkheden zijn. Dat schiet niet op, want alleen door overleg kun je ervoor zorgen dat jouw baan behouden kan blijven. Ga eens samen aan tafel zitten en bespreek wat de opties zijn. Het is niet zo dat jullie zo goed door een deur moeten kunnen dat jullie samen op vakantie gaan; het is wél de bedoeling dat het overleg leidt tot een werkbare situatie. Bij het overleggen kun je hulp inschakelen van een expert.

Een arbeidsmediator inschakelen

Het is lang niet altijd even eenvoudig om aan tafel te gaan zitten en te overleggen. Dat is waarom het beroep van de arbeidsmediator in het leven geroepen is. Mediators zorgen ervoor dat twee of meer partijen beter in staat zijn om goede gesprekken te hebben die tot constructieve afspraken kunnen leiden. Ben je al bij de bedrijfsarts geweest? Dan is de kans groot dat hij het inschakelen van een arbeidsmediator aangeraden heeft.

Onze arbeidsmediators zijn compleet onafhankelijk en werken daarmee in feite voor beide partijen. Eerst wordt gekeken naar de aard van het conflict, om daarna in te schatten welke oplossingen mogelijk zijn. De werkbare situatie die we al eerder noemden, is daarbij het einddoel van de arbeidsmediator.

Beide partijen moeten vertrouwen hebben in de mediator. Wanneer een van de partijen het idee heeft dat de mediator een partijdige houding opstelt, dan is de goede basis voor arbeidsmediation namelijk weg.

Brengt de arbeidsmediator geen oplossing die acceptabel is voor beide partijen, dan loopt de situatie meestal uit op overplaatsen. Kan dit ook niet? Dan is ontslag in feite de enige en laatste oplossing.

Een voorbeeld uit de praktijk

Johan is groot fan van abseilen en gebruikt vaak heel de vakantie om zijn favoriete sport te beoefenen. Tijdens de zomervakantie gaat hij opnieuw de bergen in, maar komt terug met een gebroken been. Daarom meldt hij zich ziek voor het werk, maar daar is de werkgever het absoluut niet mee eens. Deze stelt dat Johan zelf aansprakelijk is, omdat hij het risico genomen heeft door te abseilen. Hij eist dat Johan terugkomt, omdat het bedrijf anders in noodweer belandt.

 

 

 

Dit levert een conflictsituatie op, waarbij geen van de partijen water bij de wijn wil doen. Het gevolg is dat ontslag onvermijdelijk is, want Johan kan niet overgeplaatst worden binnen het bedrijf. Na het opstellen van de vaststellingsovereenkomst gaan Johan en zijn werkgever uit elkaar.

Ontslag bij een arbeidsconflict

Wanneer verdere samenwerking niet mogelijk is, ook niet na overleg, en overplaatsing is geen optie, dan is ontslag de enige optie. De werkgever zal dan een vaststellingsovereenkomst opstellen. Vergeet niet dat dit vooral voorstellen zijn. De opzegtermijn en transitievergoeding staan open voor onderhandeling. Vaak kun je aanzienlijk meer krijgen door te overleggen of een tegenvoorstel te doen.

Zijn de verhoudingen verzuurd? Dan is overleggen wat lastiger. Op dat moment is het verstandig om direct een specialist in te schakelen die je kan helpen bij het onderhandelen. Doorgaans wordt er gekozen voor een jurist of advocaat, die ervoor zorgt dat je krijgt waar je recht op hebt. Deze kan ook voorstellen om de kosten voor de begeleiding op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Vaak heeft je werkgever hier namelijk een potje voor.

De werkgever kan ervoor kiezen om de kantonrechter in te schakelen wanneer de arbeidsrelatie verstoord is. Dit kost meer, dus het zal niet direct de voorkeur hebben. Gebeurt dit jou toch? Schakel dan zo snel mogelijk een specialist in, want dan wil je helemaal kunnen krijgen waar je recht op hebt.

Hulp nodig bij ontslag bij een arbeidsconflict

Een arbeidsconflict kan al snel oplopen en dat is bijzonder vervelend voor beide partijen. Daarom is het goed om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar constructieve oplossingen. Heb je hier hulp bij nodig, schakel dan een arbeidsmediator in die het overleg in goede banen kan leiden. Ook kun je ervoor kiezen om contact met ons op te nemen zodat wij de juiste specialist zoeken voor jouw specifieke situatie.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator