Arbeidsconflict
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Mediator & advocaten gespecialiseerd in arbeidsconflicten
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Ontslag bij een arbeidsconflict
Discussies en onenigheden komen voor op elke werkvloer. Bijvoorbeeld met een leidinggevende, een chef of met collega’s. Natuurlijk kan dat overal gebeuren, want iedereen heeft (recht op) een eigen mening. Wordt een discussie of onenigheid niet op tijd bijgelegd, dan kan dit resulteren in een conflict dat oploopt en uiteindelijk kan leiden tot ontslag.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Wat te doen bij een (dreigend) arbeidsconflict
Wanneer het gaat om een arbeidsconflict, dan gaat het meestal om een conflict tussen een werknemer en de werkgever. Gezien de situatie is het vaak de werknemer die de klos is en die gedwongen wordt het bedrijf te verlaten. Wanneer je in een arbeidsconflict belandt, is het goed om te weten wat je nou eigenlijk het beste kunt doen.
Wat je vooral niet moet doen, is je ziekmelden en thuisblijven. Je bent namelijk niet ziek (hoewel je zeker niet lekker in je vel zal zitten bij een arbeidsconflict). De arts van de ARBO zal je ook niet als ziek bestempelen. Wanneer je probeert de situatie te ontlopen, los je per definitie niets op. Het probleem blijft bestaan. Het is beter om een actieve houding aan te nemen. Ten eerste omdat dit productiever is dan weglopen, ten tweede omdat je hiermee punten wint: je toont duidelijk aan dat jij een oplossing wilt voor het arbeidsconflict.
Overleggen over de situatie
Vaak zien we dat partijen weigeren met elkaar aan tafel te zitten om te bespreken wat de beste mogelijkheden zijn. Dat schiet niet op, want alleen door overleg kun je ervoor zorgen dat jouw baan behouden kan blijven. Ga eens samen aan tafel zitten en bespreek wat de opties zijn. Het is niet zo dat jullie zo goed door een deur moeten kunnen dat jullie samen op vakantie gaan; het is wél de bedoeling dat het overleg leidt tot een werkbare situatie. Bij het overleggen kun je hulp inschakelen van een expert.
Een arbeidsmediator inschakelen
Het is lang niet altijd even eenvoudig om aan tafel te gaan zitten en te overleggen. Dat is waarom het beroep van de arbeidsmediator in het leven geroepen is. Mediators zorgen ervoor dat twee of meer partijen beter in staat zijn om goede gesprekken te hebben die tot constructieve afspraken kunnen leiden. Ben je al bij de bedrijfsarts geweest? Dan is de kans groot dat hij het inschakelen van een arbeidsmediator aangeraden heeft.
Onze arbeidsmediators zijn compleet onafhankelijk en werken daarmee in feite voor beide partijen. Eerst wordt gekeken naar de aard van het conflict, om daarna in te schatten welke oplossingen mogelijk zijn. De werkbare situatie die we al eerder noemden, is daarbij het einddoel van de arbeidsmediator.
Beide partijen moeten vertrouwen hebben in de mediator. Wanneer een van de partijen het idee heeft dat de mediator een partijdige houding opstelt, dan is de goede basis voor arbeidsmediation namelijk weg.
Brengt de arbeidsmediator geen oplossing die acceptabel is voor beide partijen, dan loopt de situatie meestal uit op overplaatsen. Kan dit ook niet? Dan is ontslag in feite de enige en laatste oplossing.
Een voorbeeld uit de praktijk
Johan is groot fan van abseilen en gebruikt vaak heel de vakantie om zijn favoriete sport te beoefenen. Tijdens de zomervakantie gaat hij opnieuw de bergen in, maar komt terug met een gebroken been. Daarom meldt hij zich ziek voor het werk, maar daar is de werkgever het absoluut niet mee eens. Deze stelt dat Johan zelf aansprakelijk is, omdat hij het risico genomen heeft door te abseilen. Hij eist dat Johan terugkomt, omdat het bedrijf anders in noodweer belandt.
Dit levert een conflictsituatie op, waarbij geen van de partijen water bij de wijn wil doen. Het gevolg is dat ontslag onvermijdelijk is, want Johan kan niet overgeplaatst worden binnen het bedrijf. Na het opstellen van de vaststellingsovereenkomst gaan Johan en zijn werkgever uit elkaar.
Ontslag bij een arbeidsconflict
Wanneer verdere samenwerking niet mogelijk is, ook niet na overleg, en overplaatsing is geen optie, dan is ontslag de enige optie. De werkgever zal dan een vaststellingsovereenkomst opstellen. Vergeet niet dat dit vooral voorstellen zijn. De opzegtermijn en transitievergoeding staan open voor onderhandeling. Vaak kun je aanzienlijk meer krijgen door te overleggen of een tegenvoorstel te doen.
Zijn de verhoudingen verzuurd? Dan is overleggen wat lastiger. Op dat moment is het verstandig om direct een specialist in te schakelen die je kan helpen bij het onderhandelen. Doorgaans wordt er gekozen voor een jurist of advocaat, die ervoor zorgt dat je krijgt waar je recht op hebt. Deze kan ook voorstellen om de kosten voor de begeleiding op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Vaak heeft je werkgever hier namelijk een potje voor.
De werkgever kan ervoor kiezen om de kantonrechter in te schakelen wanneer de arbeidsrelatie verstoord is. Dit kost meer, dus het zal niet direct de voorkeur hebben. Gebeurt dit jou toch? Schakel dan zo snel mogelijk een specialist in, want dan wil je helemaal kunnen krijgen waar je recht op hebt.
Hulp nodig bij ontslag bij een arbeidsconflict
Een arbeidsconflict kan al snel oplopen en dat is bijzonder vervelend voor beide partijen. Daarom is het goed om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar constructieve oplossingen. Heb je hier hulp bij nodig, schakel dan een arbeidsmediator in die het overleg in goede banen kan leiden. Ook kun je ervoor kiezen om contact met ons op te nemen zodat wij de juiste specialist zoeken voor jouw specifieke situatie.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur