Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Begeleiding van de kinderen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Begeleiding kinderen

Begeleiding van de kinderen bij een scheiding

Wanneer jullie kinderen hebben en in een echtscheiding belanden, dan is het belangrijk dat er extra aandacht voor de kinderen komt. Jij belandt zelf in een roerige tijd met veel emoties, spanningen en afspraken die gemaakt moeten worden. Voor je kinderen is het echter ook niet makkelijk. Hun situatie verandert ineens heftig en dit kan gevolgen hebben. Nu of later.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

De emoties van jouw kind(eren) tijdens en na een scheiding

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de emoties van kinderen tijdens een scheiding. Bijvoorbeeld hoe de scheiding verloopt; niets kan zo schadelijk zijn als een vechtscheiding voor kinderen, die papa en mama ineens lijnrecht tegenover zien staan. Ook spelen leeftijd en karakter een grote rol. Er zijn kinderen die compleet dichtslaan door een echtscheiding, waar andere kinderen juist bijzonder agressief en boos worden.

Kinderen hebben tijd en ruimte nodig om de scheiding te verwerken, maar dat betekent niet dat je hen met rust moet laten. Goede begeleiding, ondersteuning en communicatie zijn bijzonder belangrijk om kinderen te helpen.

Wij geven op onze website graag wat meer informatie over emoties van kinderen bij een echtscheiding en hoe je hiermee om kunt gaan. Hoeveel ergernissen en woede je ook mag hebben voor de partner waarvan je scheidt, probeer dit niet te ventileren waar de kinderen bij zijn. Zij hebben een veilig thuis nodig. Een huis waarin je flink afgeeft op je ex, is geen veilig thuis, want die ex is óók tegelijkertijd een ouder van de kinderen.

Constante negatieve opmerkingen over je ex zorgen ervoor dat je kind het idee krijgt te moeten kiezen. En het zorgt er ook voor dat zij het idee hebben dat zij geen leuke tijd mogen of kunnen hebben met de andere ouder. Daarom is het goed om zulke opmerkingen niet te ventileren waar de kinderen bij zijn. Doe dat liever wanneer je alleen bent met vrienden of andere familieleden, maar nooit waar je kinderen bij zijn.

Kinderen bij een echtscheiding betrekken

Je kinderen helemaal buiten de situatie houden is natuurlijk helemaal niet goed. Het is belangrijk om te blijven communiceren met je kinderen over wat er gebeurt en het feit dat je verdrietig bent. Er zijn verschillende kinderboeken over ouders die in een echtscheiding belanden en op onze website vind je meer tips om de kinderen bij de scheiding te betrekken.

Hoewel je erg druk bent met de scheiding, is het verstandig om de tijd te nemen voor je kinderen. Leg je telefoon even weg, zet afspraken opzij en neem een dag de tijd om te luisteren en praten met je kind of kinderen. Het is ook aangeraden om de mening van je kind te vragen bij het opstellen van de omgangsregeling. Vraag eens wat jouw kind wil. Je hoeft daar niet altijd gehoor aan te geven, zeker niet bij zeer jonge kinderen, maar het zorgt er wel voor dat zij zich gehoord voelen.

Begeleiding door experts

Lang niet iedereen is in staat om de kinderen de juiste hulp te geven. Een echtscheiding vergt veel van je en sommige kinderen kunnen onhandelbaar of onbereikbaar worden door een veranderende situatie. Op zulke momenten is het goed om te weten dat er professionele hulp bestaat. Dit maakt het verwerken van de scheiding makkelijker, en het zorgt er ook voor dat het kind een neutraal persoon heeft om mee te praten. Kinderen hebben al snel het idee dat zij hun ouders niet ‘lastig moeten vallen’ met hun problemen, omdat papa en mama hun handen al vol hebben met hun eigen problemen.

Of professionele hulp wenselijk is, is afhankelijk van jouw kind. Meestal kun je zelf redelijk goed inschatten hoe het kind reageert en of je dit zelf op kunt vangen, of dat een professional een betere keuze is voor jouw kind. Uiteraard is er ook begeleiding voor de ouders, aangezien het een zware periode kan zijn voor iedereen.

Problemen na de echtscheiding

Niet alle problemen zijn direct zichtbaar. Soms kan het maanden of zelfs jaren duren voordat het echt naar buiten komt. Heb je een echtscheiding achter de rug en merk je ineens dat je kind achterstanden oploopt op school, opzettelijk ruzie zoekt of zich terugtrekt in zichzelf terwijl hij of zij dat voorheen nooit deed? Dan kan dit een gevolg zijn van de scheiding. Praat met je kind of schakel alsnog een therapeut in om te kijken of je kind daar de hulp kan vinden die nodig is.

Niet alle kinderen reageren direct op een echtscheiding. Het kan jaren duren voordat de kinderen zich echt uiten of de emotionele gevolgen van de echtscheiding merken. Houd daar rekening mee want het is wel de bedoeling dat de kinderen zo goed mogelijk opgevangen worden. Tijdens en na de scheiding.

Meer informatie

Op onze website vind je meer informatie over echtscheidingen en de gevolgen voor het gezin, met of zonder kinderen. Zijn er kinderen betrokken bij de echtscheiding, dan zijn er meer dingen waar je op moet letten. Zoals de mogelijkheden rond erkenning en gezag, een samengesteld gezin, co-ouderschap en de emotionele gevolgen voor de kinderen.

Kun je de juiste informatie niet vinden op onze website of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Onze mediators en overige specialisten luisteren graag naar jouw verhaal, om vervolgens aan de slag te gaan met jouw situatie. Zijn er kinderen bij betrokken? Geef dit dan direct aan zodat we de juiste specialisten aan kunnen raden en je op maat kunnen helpen, met extra aandacht voor jouw kind of kinderen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator