Beperkte gemeenschap van goederen
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Zorgeloos scheiden via mediation
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Beperkte gemeenschap van goederen, hoe zit dat bij een scheiding?
Trouwde je voor 1 januari 2018? Dan is de kans groot dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Trouwde je na die datum? Dan ben je waarschijnlijk onder de nieuwe regels getrouwd, waarbij beperkte gemeenschap van goederen de standaard is. Dit betekent dat niet alles zomaar door de helft gaat bij een scheiding. Bij beperkte gemeenschap van goederen wordt bij een scheiding alleen gekeken naar de bezittingen en schulden die opgebouwd zijn tijdens het huwelijk zelf.
Bij beperkte gemeenschap van goederen hoeft dus minder verdeeld te worden. Maar het betekent ook dat er meer regelwerk is en dat de hulp van een mediator zeer wenselijk is. Op die manier kun je namelijk het gesprek gewoon gaande houden, waardoor het maken van constructieve afspraken veel makkelijker is. Heb je advies nodig? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Welke regels zijn precies veranderd?
Er zijn nog meer aanpassingen gedaan. Alle schulden en bezittingen die je voor het huwelijk had, blijven van jou, ook na de scheiding. Ook blijft het geld op je eigen bankrekening gewoon van jou. Alleen geld op een gezamenlijke rekening moet verdeeld worden bij een scheiding wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent.
En erfenissen en schenkingen?
Erfenissen en schenkingen vallen onder de boedelverdeling wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Bij een huwelijk met beperkte gemeenschap van goederen, vallen deze buiten de verdeling. Het maakt hierbij volledig niet uit op welk moment je de erfenis of schenking ontvangen hebt; je ex-partner heeft hier standaard geen enkel recht op.
Voor de rest; gemeenschap van goederen
Buiten deze uitzonderingen blijft gemeenschap van goederen gewoon bestaan. Alles wat jullie samen gekocht hebben en schulden die jullie samen verworven hebben, zijn van jullie beide en moeten bij een scheiding op een eerlijke manier verdeeld worden.
Het is dus van groot belang dat jullie een overzicht hebben van de bezittingen en schulden die jullie hadden voordat het huwelijk voltrokken werd. Alles waarbij niet duidelijk is wanneer het verworven is, wordt op een evenredige manier verdeeld; elke partner krijgt dus de helft.
En bij een eigen bedrijf en beperkte gemeenschap van goederen?
Bij een eigen bedrijf gelden exact dezelfde regels. Had een van jullie al een bedrijf voordat jullie trouwden, dan hoeft het bedrijf niet verdeeld te worden. Is het bedrijf tijdens het huwelijk gestart? Dan moet dit wel verdeeld worden omdat het onder de gemeenschap van goederen valt.
Schulden blijven eigendom van de schuldenaar
Hoewel jouw schulden van jou blijven bij de scheiding, kunnen de schuldeisers er wel voor kiezen om beslag te leggen op de helft van de bezittingen die in het gemeenschappelijke deel vallen. Jij verliest jouw deel dan.
Goed bijhouden
Bij beperkte gemeenschap van goederen is het belangrijk om op te letten en een goede administratie bij te houden. Hoewel alles makkelijk en bespreekbaar lijkt in goede tijden, is het ineens heel anders wanneer de belangen tegenover elkaar komen te staan. Documenteer daarom goed met duidelijke bewijzen. Kun je niet bewijzen dat bepaald bezit buiten de gemeenschap van goederen valt, dan wordt dit bij een scheiding namelijk gewoon gedeeld.
Kun je nog trouwen in gemeenschap van goederen?
Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen? Dan is dat mogelijk, maar dan moet je hier duidelijke afspraken over maken. De huwelijkse voorwaarden moeten dan opgesteld en ondertekend worden door een notaris, zodat dit rechtsgeldig is.
Heb je een goede en betaalbare notaris nodig of zoek je juist een mediator om de scheiding op de juiste manier te regelen met beperkte gemeenschap van goederen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur