Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Beperkte gemeenschap van goederen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Beperkte gemeenschap van goederen, hoe zit dat bij een scheiding?

Trouwde je voor 1 januari 2018? Dan is de kans groot dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Trouwde je na die datum? Dan ben je waarschijnlijk onder de nieuwe regels getrouwd, waarbij beperkte gemeenschap van goederen de standaard is. Dit betekent dat niet alles zomaar door de helft gaat bij een scheiding. Bij beperkte gemeenschap van goederen wordt bij een scheiding alleen gekeken naar de bezittingen en schulden die opgebouwd zijn tijdens het huwelijk zelf.

Bij beperkte gemeenschap van goederen hoeft dus minder verdeeld te worden. Maar het betekent ook dat er meer regelwerk is en dat de hulp van een mediator zeer wenselijk is. Op die manier kun je namelijk het gesprek gewoon gaande houden, waardoor het maken van constructieve afspraken veel makkelijker is. Heb je advies nodig? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Welke regels zijn precies veranderd?

Er zijn nog meer aanpassingen gedaan. Alle schulden en bezittingen die je voor het huwelijk had, blijven van jou, ook na de scheiding. Ook blijft het geld op je eigen bankrekening gewoon van jou. Alleen geld op een gezamenlijke rekening moet verdeeld worden bij een scheiding wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent.

En erfenissen en schenkingen?

Erfenissen en schenkingen vallen onder de boedelverdeling wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Bij een huwelijk met beperkte gemeenschap van goederen, vallen deze buiten de verdeling. Het maakt hierbij volledig niet uit op welk moment je de erfenis of schenking ontvangen hebt; je ex-partner heeft hier standaard geen enkel recht op.

Voor de rest; gemeenschap van goederen

Buiten deze uitzonderingen blijft gemeenschap van goederen gewoon bestaan. Alles wat jullie samen gekocht hebben en schulden die jullie samen verworven hebben, zijn van jullie beide en moeten bij een scheiding op een eerlijke manier verdeeld worden.

Het is dus van groot belang dat jullie een overzicht hebben van de bezittingen en schulden die jullie hadden voordat het huwelijk voltrokken werd. Alles waarbij niet duidelijk is wanneer het verworven is, wordt op een evenredige manier verdeeld; elke partner krijgt dus de helft.

En bij een eigen bedrijf en beperkte gemeenschap van goederen?

Bij een eigen bedrijf gelden exact dezelfde regels. Had een van jullie al een bedrijf voordat jullie trouwden, dan hoeft het bedrijf niet verdeeld te worden. Is het bedrijf tijdens het huwelijk gestart? Dan moet dit wel verdeeld worden omdat het onder de gemeenschap van goederen valt.

Schulden blijven eigendom van de schuldenaar

Hoewel jouw schulden van jou blijven bij de scheiding, kunnen de schuldeisers er wel voor kiezen om beslag te leggen op de helft van de bezittingen die in het gemeenschappelijke deel vallen. Jij verliest jouw deel dan.

Goed bijhouden

Bij beperkte gemeenschap van goederen is het belangrijk om op te letten en een goede administratie bij te houden. Hoewel alles makkelijk en bespreekbaar lijkt in goede tijden, is het ineens heel anders wanneer de belangen tegenover elkaar komen te staan. Documenteer daarom goed met duidelijke bewijzen. Kun je niet bewijzen dat bepaald bezit buiten de gemeenschap van goederen valt, dan wordt dit bij een scheiding namelijk gewoon gedeeld.

Kun je nog trouwen in gemeenschap van goederen?

Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen? Dan is dat mogelijk, maar dan moet je hier duidelijke afspraken over maken. De huwelijkse voorwaarden moeten dan opgesteld en ondertekend worden door een notaris, zodat dit rechtsgeldig is.

Heb je een goede en betaalbare notaris nodig of zoek je juist een mediator om de scheiding op de juiste manier te regelen met beperkte gemeenschap van goederen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator