Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Bezittingen bij een scheiding
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Advocaat of mediator voor uw echtscheiding

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Bezittingen

Het verdelen van de bezittingen bij een echtscheiding

Wanneer je in een echtscheiding belandt, kom je op het punt waarop de bezittingen verdeeld moeten worden. Niet alleen de materiële bezittingen, maar ook opgespaard vermogen en openstaande schulden en leningen. Bij het verdelen van de bezittingen is hulp zeer wenselijk; schakel daarom vooral een mediator in zodat het verdelen in goede banen geleid kan worden.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

De bezittingen moeten verdeeld worden

Wanneer je een paar jaar getrouwd bent geweest – of wellicht nog veel langer dan dat – dan heb je zeer waarschijnlijk aardig wat opgebouwd met je partner. Wellicht heb je een woning gekocht, of een gehuurde woning vol gezet met spulletjes, zoals meubilair. Wanneer je in een scheiding belandt, moeten die bezittingen / boedel verdeeld worden. Maar hoe werkt dit nou precies en wat moet er precies verdeeld worden?

Het begint met de manier waarop jullie getrouwd zijn. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, dan bezitten jullie alles samen. Bij een huwelijk met huwelijkse voorwaarden moet gekeken worden naar de exacte afspraken die gemaakt zijn bij het ja-woord. In het geval van huwelijkse voorwaarden moeten jullie je houden aan de gemaakte afspraken.

Getrouwd na 2018; beperkte gemeenschap van goederen

Zijn er geen specifieke afspraken gemaakt en ben je na 2018 getrouwd, dan ben je getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Concreet betekent dit dat je alles behoudt wat je vóór het huwelijk al had. Alleen de opgebouwde bezittingen tijdens het huwelijk worden verdeeld, op schenkingen en erfenissen na.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Taxateurs en mediators bij de echtscheiding

Wanneer de bezittingen verdeeld moeten worden, dan komt de vraag naar voren wat bepaalde bezittingen precies waard zijn. Vaak is dat best lastig te achterhalen en dat maakt het verdelen een vervelende situatie. Daarom is het raadzaam een taxatie van de bezittingen te laten uitvoeren.  Deze experts helpen bij het verdelen van de bezittingen, het bepalen van de waarde en de mediator zorgt ervoor dat een open gesprek mogelijk is om tot een overeenkomst te komen.

Een mediator is overigens altijd een goede zet tijdens een echtscheiding. Een mediator is een expert op het gebied van echtscheidingen en weet exact waar je op moet letten, wat de mogelijkheden zijn en hoe een constructief gesprek mogelijk blijft tijdens de onderhandelingen. Bij het verdelen van opgebouwde bezittingen kunnen de gemoederen namelijk hoog oplopen wanneer gesprekken niet in goede banen geleid worden.

Hulp nodig bij het verdelen van de bezittingen?

Ben je een langere periode getrouwd geweest of verloopt de echtscheiding niet zo makkelijk als jullie gehoopt hadden, omdat het spaak loopt op het verdelen van goederen, vermogen of schulden? Schakel dan een specialist in. Door een mediator (en eventueel taxateur) in te schakelen, wordt het makkelijker om tot een overeenkomst te komen. Zo wordt het eenvoudiger om afspraken te maken én verloopt de echtscheiding een stuk spoediger zodat alle betrokken partijen binnen korte tijd weer gewoon het leven op kunnen pakken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of wat onze mediators precies voor jou kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator