Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Boedelverdeling

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Advocaat of mediator voor uw echtscheiding

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Boedelverdeling

Boedelverdeling: het verdelen van de bezittingen bij een echtscheiding

Wanneer je gaat scheiden, moeten de bezittingen verdeeld worden. Het is prettig wanneer je met je ex-partner zelf afspraken kunt maken, maar vaak moet er hulp ingeschakeld worden. Een mediator kan uitkomst bieden, zonder dat er direct advocaten ingeschakeld moeten worden. Zo kom je sneller tot een overeenkomst en kan het contact gewoon goed blijven. Hebben jullie samen een besluit kunnen nemen over de woning, dan is het tijd om verder te kijken naar de boedelverdeling. Vaak kom je er tijdens een scheiding pas achter hoeveel jullie eigenlijk samen hebben.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Hoe werkt een goede boedelverdeling nou eigenlijk?

  • Inventarisatie van wat verdeeld wordt
  • De waarde van de bezittingen
  • De verdeling opmaken van de boedel
  • Bepalen van een eventueel waardeverschil

De inventarisatie van wat verdeeld moet worden

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn jullie beide voor de helft eigenaar van alle bezittingen. Ben je getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden, dan heb je bij het huwelijk afspraken gemaakt over wie eigenaar is van bepaalde bezittingen en welke boedel gemeenschappelijk bezit is. Bij beperkte gemeenschap van goederen zijn alleen de goederen die jullie ná het huwelijk of partnerschap gekocht hebben eigendom van beide partners.

In alle gevallen is het belangrijk om een inventarisatie te maken van alle bezittingen die verdeeld moeten worden. Loop eens rustig je woning, garage en eigen grond rond om te zien wat jullie nou precies samen bezitten en wat verdeeld moet worden bij een scheiding.

De categorie ‘verknochte’ goederen

Verknochte goederen zijn niet altijd gemeenschappelijk bezit, maar horen bij de eigenaar. Vaak worden kleren, sieraden, schenkingen en erfenissen in deze categorie opgenomen. Is dat het geval, dan blijven deze volledig buiten schot bij een boedelverdeling.

Waardebepaling van wat wel verdeeld moet worden

Het verdelen van de bezittingen moet op een eerlijke manier gebeuren. Daarom is het goed om de waarde te bepalen voordat je begint. In de meeste gevallen wordt een taxateur ingeschakeld omdat het vaak lastig is om te bepalen welke waarde vastgeplakt moet worden op die jarenoude grasmaaier, die relatief nieuwe koelkast of andere bezittingen. Daarom is het belangrijk om een taxatie van de bezittingen te laten maken.

Goederen en bezittingen met een emotionele waarde (bijvoorbeeld familiestukken) kunnen buiten schot blijven bij een boedelverdeling. Maak hier duidelijke afspraken over. Wanneer een mediator ingeschakeld wordt, is het vaak makkelijker om duidelijke afspraken te maken en compromissen te sluiten waarin alleen maar winnaars zijn.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Het verdelen van de bezittingen

Hebben jullie een lijst opgesteld en de waarde bepaald, dan kunnen jullie aan tafel gaan zitten om de goederen daadwerkelijk te verdelen. Tel vooral de waarde van de bezittingen op om te kijken of er een groot verschil is. Is dat het geval? Dan zijn er meerdere opties. Zo kan er verrekend worden, kan er een compromis gesloten worden of gekeken worden naar een eerlijkere verdeling. Heb je een mediator ingeschakeld? Dan begeleidt deze de gesprekken om de verdeling zo makkelijker, sneller en eerlijker te laten verlopen.

Het lukt niet om eerlijke afspraken te maken met mijn ex-partner

Samen afspraken maken is de beste oplossing, want het gaat om jullie bezittingen. Lukt dit niet, dan zijn er een aantal opties. De eerste optie is het inschakelen van een mediator die eerlijk en open overleg mogelijk maakt. Lukt dit niet? Dan kom je al snel terecht bij advocaten en rechters. Een rechter doorloopt dezelfde vier stappen als wij eerder noemden, maar houdt geen rekening met emoties en zal kiezen voor een zo eerlijk mogelijke verdeling op basis van waarde.

De spullen van de kinderen

De spullen van de kinderen zijn geen onderdeel van de boedelverdeling; zij zijn van de kinderen. Bij jongere kinderen is het belangrijk om vertrouwde eigendommen in de woning van de vader en moeder te hebben, uiteraard in de kinderkamer. Tieners gaan met regelmaat uit huis wanneer een scheiding voltrokken wordt. Zij nemen hun eigen bezittingen dan gewoon mee.

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator