Boedelverdeling
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Advocaat of mediator voor uw echtscheiding
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Boedelverdeling: het verdelen van de bezittingen bij een echtscheiding
Wanneer je gaat scheiden, moeten de bezittingen verdeeld worden. Het is prettig wanneer je met je ex-partner zelf afspraken kunt maken, maar vaak moet er hulp ingeschakeld worden. Een mediator kan uitkomst bieden, zonder dat er direct advocaten ingeschakeld moeten worden. Zo kom je sneller tot een overeenkomst en kan het contact gewoon goed blijven. Hebben jullie samen een besluit kunnen nemen over de woning, dan is het tijd om verder te kijken naar de boedelverdeling. Vaak kom je er tijdens een scheiding pas achter hoeveel jullie eigenlijk samen hebben.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Hoe werkt een goede boedelverdeling nou eigenlijk?
- Inventarisatie van wat verdeeld wordt
- De waarde van de bezittingen
- De verdeling opmaken van de boedel
- Bepalen van een eventueel waardeverschil
De inventarisatie van wat verdeeld moet worden
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn jullie beide voor de helft eigenaar van alle bezittingen. Ben je getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden, dan heb je bij het huwelijk afspraken gemaakt over wie eigenaar is van bepaalde bezittingen en welke boedel gemeenschappelijk bezit is. Bij beperkte gemeenschap van goederen zijn alleen de goederen die jullie ná het huwelijk of partnerschap gekocht hebben eigendom van beide partners.
In alle gevallen is het belangrijk om een inventarisatie te maken van alle bezittingen die verdeeld moeten worden. Loop eens rustig je woning, garage en eigen grond rond om te zien wat jullie nou precies samen bezitten en wat verdeeld moet worden bij een scheiding.
De categorie ‘verknochte’ goederen
Verknochte goederen zijn niet altijd gemeenschappelijk bezit, maar horen bij de eigenaar. Vaak worden kleren, sieraden, schenkingen en erfenissen in deze categorie opgenomen. Is dat het geval, dan blijven deze volledig buiten schot bij een boedelverdeling.
Waardebepaling van wat wel verdeeld moet worden
Het verdelen van de bezittingen moet op een eerlijke manier gebeuren. Daarom is het goed om de waarde te bepalen voordat je begint. In de meeste gevallen wordt een taxateur ingeschakeld omdat het vaak lastig is om te bepalen welke waarde vastgeplakt moet worden op die jarenoude grasmaaier, die relatief nieuwe koelkast of andere bezittingen. Daarom is het belangrijk om een taxatie van de bezittingen te laten maken.
Goederen en bezittingen met een emotionele waarde (bijvoorbeeld familiestukken) kunnen buiten schot blijven bij een boedelverdeling. Maak hier duidelijke afspraken over. Wanneer een mediator ingeschakeld wordt, is het vaak makkelijker om duidelijke afspraken te maken en compromissen te sluiten waarin alleen maar winnaars zijn.
Het verdelen van de bezittingen
Hebben jullie een lijst opgesteld en de waarde bepaald, dan kunnen jullie aan tafel gaan zitten om de goederen daadwerkelijk te verdelen. Tel vooral de waarde van de bezittingen op om te kijken of er een groot verschil is. Is dat het geval? Dan zijn er meerdere opties. Zo kan er verrekend worden, kan er een compromis gesloten worden of gekeken worden naar een eerlijkere verdeling. Heb je een mediator ingeschakeld? Dan begeleidt deze de gesprekken om de verdeling zo makkelijker, sneller en eerlijker te laten verlopen.
Het lukt niet om eerlijke afspraken te maken met mijn ex-partner
Samen afspraken maken is de beste oplossing, want het gaat om jullie bezittingen. Lukt dit niet, dan zijn er een aantal opties. De eerste optie is het inschakelen van een mediator die eerlijk en open overleg mogelijk maakt. Lukt dit niet? Dan kom je al snel terecht bij advocaten en rechters. Een rechter doorloopt dezelfde vier stappen als wij eerder noemden, maar houdt geen rekening met emoties en zal kiezen voor een zo eerlijk mogelijke verdeling op basis van waarde.
De spullen van de kinderen
De spullen van de kinderen zijn geen onderdeel van de boedelverdeling; zij zijn van de kinderen. Bij jongere kinderen is het belangrijk om vertrouwde eigendommen in de woning van de vader en moeder te hebben, uiteraard in de kinderkamer. Tieners gaan met regelmaat uit huis wanneer een scheiding voltrokken wordt. Zij nemen hun eigen bezittingen dan gewoon mee.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur