Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Co-ouderschapsplan opstellen

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Co-ouderschapsplan

Co-ouderschapsplan opstellen

Wanneer er gekozen wordt voor co-ouderschap, dan is het van groot belang dat alle afspraken duidelijk op papier komen te staan. Het lijkt sterk op het ouderschapsplan, maar er is een groot verschil: de inhoud is namelijk sterk afwijkend bij een co-ouderschapsplan, omdat beide ouders hierbij de kinderen blijven verzorgen.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Afspraken maken en opstellen bij een co-ouderschapsplan

Bij een scheiding is het van groot belang dat de gemaakte afspraken op papier gezet worden, zodat er duidelijkheid is. Dat is niet anders wanneer het gaat om het co-ouderschapsplan. Ook hierbij gaat het constant om het maken en vastleggen van afspraken. Op die manier weet iedereen, ook na verloop van tijd, precies wat de afspraken zijn. Hiervoor moeten de afspraken wel op de juiste manier opgesteld zijn, anders gelden deze wellicht niet.

Jullie kunnen in de meeste gevallen zelf de meeste afspraken alvast maken en opstellen. Vervolgens worden deze door een advocaat bekeken en ingediend bij de rechtbank. Je kunt er ook voor kiezen om direct een mediator in te schakelen via ons. Op die manier wordt het niet alleen makkelijker om te overleggen over de invulling; je weet ook zeker dat de afspraken op de juiste manier opgesteld worden, zodat het een formaliteit wordt om deze goedgekeurd te krijgen.

Heb je hulp nodig van een mediator, bijvoorbeeld omdat je graag zeker wilt weten dat jullie de juiste afspraken maken? Of omdat je het gesprek gaande wilt houden, ondanks de beladen inhoud? Neem dan vandaag alvast contact met ons op, zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen.

Wat staat er in het co-ouderschapsplan?

De inhoud van het co-ouderschapsplan lijkt sterk op het ouderschapsplan, alleen is de inhoud anders omdat dit andere afspraken betreft. Onderstaande punten komen hierbij zeker terug, het is goed om die alvast op de lijst te zetten.

Het gezag over de kinderen

Is het kind tijdens het huwelijk ter wereld gekomen of hadden jullie een geregistreerd partnerschap? Dan hebben jullie beide gezag over de kinderen. Waren er al kinderen voor het huwelijk en heeft de vader nog geen gezag aangevraagd, dan heeft deze dit niet automatisch gekregen en valt het gezag de moeder toe. Daarmee is er geen toestemming van de vader nodig om beslissingen te nemen. Kiezen jullie echter voor co-ouderschap? Dan is het wenselijk dat beide ouders gezag hebben. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk aan te vragen. Daarvoor heb je als vader toestemming van de moeder nodig.

Een omgangsregeling

Er zijn ontzettend veel manieren om co-ouderschap in te vullen, zoals de ene week bij papa en de andere week bij mama. Er wordt altijd gestreefd naar een zo eerlijk mogelijke verdeling van de zorgen voor de kinderen. Het is verstandig om extra aandacht te maken voor de wensen van de kinderen. Een succesvolle omgangsregeling past namelijk altijd bij de behoeften van de kinderen, omdat het grotendeels om hun belangen gaat.

Let erop dat een omgangsregeling aanpassen nodig kan hebben. Wat in eerste instantie een goed idee lijkt, kan in de praktijk compleet anders uitvallen omdat er problemen zijn met de verdeling. Bijvoorbeeld omdat papa de kinderen niet naar training kan brengen op woensdag door een veranderd werkschema. Probeer daarom altijd flexibel te zijn in de eerste periode. Aanpassingen kunnen nodig zijn om de perfecte omgangsregeling te vinden die bij jullie past. Uiteraard is dit makkelijker wanneer jullie goed uit elkaar gegaan zijn. Bij een vechtscheiding kan het handig zijn om een derde persoon in te schakelen, die de communicatiepersoon is tussen jullie zodat jullie elkaar op geen enkel moment persoonlijk hoeven te spreken.

Hoe zit het precies met birdnesting?

Doorgaans werd ervoor gekozen om de kinderen te laten wisselen van woning. Dat was de standaard. Tegenwoordig is birdnesting steeds populairder. Hierbij wisselen de kinderen niet van woning; het zijn de ouders die elke keer mogen verhuizen. De kinderen blijven hiermee standaard op hun vertrouwde plek. Het is aanzienlijk rustiger voor de kinderen. Voor de ouders is het een ander verhaal; zij blijven meer aan elkaar verbonden en zitten vaak met hogere woonlasten. Voor bepaalde stellen kan dit echter een prima oplossing zijn, zeker met het oog op de belangen van de kinderen.

En alimentatie bij co-ouderschap?

Er zijn mensen die denken dat er geen alimentatie betaald hoeft te worden bij co-ouderschap. Dat is niet helemaal waar. De alimentatie valt wel vaak lager uit omdat de kosten en zorgen evenredig gedeeld worden. Toch is bij een groter verschil van inkomen nog steeds sprake van alimentatie, om het verschil tussen kosten en inkomen op te kunnen vangen. De situatie wordt op die manier meer gelijk gemaakt voor beide ouders. Je kunt hier zelf afspraken over maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de alimentatie te laten bereken door een expert. Dat heeft de voorkeur omdat er zo minder onenigheid zal ontstaan over de hoogte en iedereen weet dat dit op een eerlijke basis gedaan is.

Kindrekening in plaats van alimentatie

Is alimentatie geen oplossing die bij jullie past? Dan kun je een speciale rekening openen voor de kosten van het kind. Op die rekening storten jullie beide naar ratio een bedrag per maand, waarvan alle kosten voor het kind betaald worden. De persoon die het meeste verdient, die betaalt uiteraard. Op die manier is het ook makkelijker om de uitgaven in de gaten te houden. Blijf hier wel bij overleggen om eindeloze discussies te voorkomen. Strijden om elke euro is niet zinnig, aangezien dit de situatie echt niet ten goede komt.

Zelf een co-ouderschapsplan opstellen, kan en mag dat?

Ja, je kunt zelf een co-ouderschapsplan opstellen nu je weet wat er in het plan opgenomen moet worden. Het is verstandig om van tevoren alvast een lijst te maken met de onderwerpen die je moet bespreken met je partner, zodat je geen punten vergeet. Zorg ervoor dat jullie in alle rust afspraken kunnen maken. Een mediator kan je helpen bij het begeleiden van de gesprekken die nodig zijn om invulling te geven aan het co-ouderschapsplan.

Je kunt zelf – al dan niet samen met een mediator – een co-ouderschapsplan opstellen. Je kunt het plan niet zelf indienen, omdat dit door een advocaat of bevoegd advocaat aan het verzoekschrift tot echtscheiding toegevoegd moet worden. Wanneer je via ons een mediator regelt, dan heb je geen extra kosten voor een advocaat. Onze mediators zijn namelijk gewoon bevoegd.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden of wil je direct een mediator regelen voor het opstellen van jouw co-ouderschapsplan? Neem dan contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator