Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Eigen huis

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Advocaat of mediator voor uw echtscheiding

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Eigenhuis

Eigen huis en een echtscheiding, hoe gaat dat precies?

Een scheiding is al vervelend genoeg. Wanneer er veel bezittingen zijn die verdeeld moeten worden, dan wordt het nog lastiger. Helemaal wanneer het om een eigen huis gaat. Blijft een van jullie in het huis wonen, wordt het huis verkocht of willen jullie eerst de opties bekijken? Dan is het verstandig om een expert in de arm te nemen.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Een koophuis en een echtscheiding

Een huis is een plek waar je woont; een thuis is een plek om thuis te komen. Een veilige plek met veel herinneringen, maar tegelijkertijd is het gewoon een vastgoed waar een bepaalde waarde aan hangt. Wanneer je in een echtscheiding terecht komt, dan wordt jullie huis ineens een onderdeel van de verdeling van bezittingen. Vaak is dit een lastig en ingewikkeld proces. Willen jullie in goed overleg uit elkaar gaan en de mogelijkheden samen doornemen met een specialist, schakel dan een mediator in.

De waarde van jullie woning

Wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan is de verdeling van de woning gemakkelijk. Iedere partner krijgt de helft, ook bij een onder- of overwaarde. In het eerste geval wordt de schuld gedeeld, in het tweede geval wordt de meerwaarde verdeeld tussen jou en je ex.

Ben je na 2018 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen? Dan is het huis alleen onderdeel van de verdeling wanneer jullie dit samen hebben gekocht. Was het jouw huis of het huis van jouw partner voordat jullie gingen trouwen? Dan is de woning zelf geen onderdeel van de besprekingen. Is het huis echter meer waard geworden door investeringen die jullie samen gedaan hebben? Dan wordt de meerwaarde wel verdeeld.

Is er sprake van huwelijkse voorwaarden? Dan wordt naar de bepalingen in de overeenkomst gekeken om te bepalen hoe de woning verdeeld wordt. Hierbij wordt ook gekeken naar de overwaarde die uit gemeenschappelijke investeringen voortkomt. Het is dus goed om in alle gevallen goed op te letten en te kijken naar de afspraken en mogelijkheden die op tafel liggen. Een mediator heeft de ervaring om dit in goede banen te leiden.

Een van de partners blijft in het huis wonen

Je kunt met je ex-partner afspreken dat een van jullie in het huis blijft wonen. Voordat je hiervoor kiest, is het belangrijk dat er een afspraak gemaakt wordt met de hypotheekverstrekker. Jullie gezamenlijke inkomen was genoeg om de hypotheek rond te krijgen, maar wanneer één van jullie van het contract gehaald wordt, is het inkomen veel lager en kan de hypotheekverstrekker weigeren. In dat geval moet de woning verkocht worden.

Gaat de hypotheekverstrekker wel akkoord? Dan moet er gekeken worden naar de waarde van de woning en moet de vertrekkende partner uitgekocht worden. Ook wordt hier gekeken naar de overwaarde, want ook daar heeft de vertrekkende partner recht op. Kan dit niet opgebracht worden door de persoon die in het huis wil blijven wonen? Ook dan moet de woning verkocht worden.

Uitkopen van je ex-partner

Stel je voor dat jij wilt blijven wonen in het huis dat nu gemeenschappelijk bezit is. In dat geval moet je jouw ex-partner uitkopen. Daarbij wordt gekeken naar de hoogte van de hypotheek en de taxatiewaarde van de woning. In feite betaal je je ex de helft van de waarde van de woning plus de helft van de overwaarde wanneer hier sprake van is. Is er onderwaarde? Dan moet je ex de helft hiervan aan jou betalen voordat diens naam uit de hypotheek gehaald kan worden.

Voor het bepalen van de waarde is een makelaar nodig. Dit is tevens het startpunt van de persoon die het huis verlaat wanneer er nog geen andere woning gevonden is.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Hypotheek bij uitkopen

Heb jij het geld niet om je partner uit te kopen, maar wil je wel in het huis blijven wonen? Dan is het mogelijk om in gesprek te gaan met de hypotheekverstrekker. Je verhoogt dan de hypotheek en met dat geld koop je je ex-partner uit. Hiervoor heb je uiteraard wel genoeg inkomen nodig én de waarde van de woning moet hoog genoeg zijn. Zit je al bijna aan de maximale hypotheek, dan is dit geen geschikte methode omdat de hypotheekverstrekker nagenoeg zeker zal weigeren.

Overweeg je uitkopen of je uit laten kopen? Maak dan eerst een afspraak met de hypotheekverstrekker. Dit is namelijk de enige persoon die de overeenkomst aan kan passen en een van de namen van het contract kan halen. Wanneer de hypotheekverstrekker weigert, is de kous af; de woning verkopen is dan de enige optie.

Je kunt ervoor kiezen om het huis gezamenlijk op naam te laten staan om zo gedwongen verkoop te vermijden. Dit betekent wel dat jullie nooit echt helemaal uit elkaar gaan en het zorgt er ook voor dat je moet rekenen op de verantwoordelijkheid van je ex-partner. Dat is niet altijd even makkelijk. Vandaar dat de meeste mensen kiezen voor verkopen. Weigert je ex? Dan is de advocaat de enige die verkoop af kan dwingen.

NHG en overname van de restschuld

Moet de woning verkocht worden en is er onderwaarde, maar heb je en hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is het mogelijk om de resterende schuld over te laten nemen wanneer je aan de voorwaarden voldoet. De hypotheekverstrekker kan je hier meer over vertellen.

Moet ik naar de notaris?

Wanneer jij of je ex in de woning blijft wonen, dan heb je de hulp van een notaris nodig. Je kunt niet zelf een papiertje opstellen; er moet een akte van verdeling komen om de afspraken definitief te maken. Dit zorgt er ook voor dat er geen belasting voor overdracht betaald hoeft te worden en de hypotheekbetalingen worden ook aan één persoon verbonden, waarmee de ander uit de overeenkomst gehaald kan worden.

Heb je de hulp nodig van een mediator, advocaat of een notaris omdat de woning verdeeld moet worden bij de echtscheiding? Neem dan gerust contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator