Gemeenschap van goederen
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Zorgeloos scheiden via mediation
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Gemeenschap van goederen en een scheiding, hoe werkt dat?
Wanneer je voor 2018 getrouwd bent, dan is de kans groot dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, tenzij je dit aan hebt laten passen. Alle bezittingen, dus spullen, vermogen en schulden, zijn gedeeld vanaf het moment dat jullie in het huwelijksbootje gestapt zijn. Op het moment dat jullie besluiten om niet verder te gaan met elkaar, moeten al deze bezittingen ook weer verdeeld worden. Hoe dit gedaan wordt, leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant.
Verdelen van de boedel
Bij een scheiding moet letterlijk alles verdeeld worden. Het pensioen bijvoorbeeld, het geld op de bank- en spaarrekening, de verzekeringen en de huisraad. Dit heet een boedelverdeling en dit moet op een eerlijke manier gebeuren. Maar wat is eerlijk en hoe doe je dit makkelijk? De schulden moeten namelijk ook verdeeld worden en dat kan best lastig zijn.
Daarom wordt er vaak een mediator ingeschakeld bij het verdelen van de bezittingen bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Niet alleen omdat overleggen dan aanzienlijk makkelijker wordt, maar ook omdat een mediator oplossingen kan vinden en weet waar je op moet letten bij het verdelen.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Hoe zit het nou eigenlijk met die schulden?
Bij gemeenschap van goederen moeten alle schulden verdeeld worden. Dus ook de afbetalingen die nog openstaan, de hypotheek die nog afgelost moet worden en eventuele negatieve saldi op bankrekeningen. Maak vooral een overzicht voordat je begint met het verdelen.
De hulp van een mediator
Wanneer bezittingen en schulden verdeeld moeten worden, komen daar doorgaans aardig wat emoties bij kijken. Ook denkt iedereen in deze omstandigheden al snel aan de eigen belangen. Dat is waarom mediators vaak op een vroeg moment ingeschakeld worden, om er zo voor te zorgen dat het gewoon eerlijke en vriendelijke gesprekken kunnen blijven.
Ben je op zoek naar een mediator om goede en eerlijke afspraken te maken? Neem dan contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.
Uitzonderingen bij gemeenschap van goederen
Er zijn twee uitzonderingen op de regels bij gemeenschap van goederen. De eerste uitzondering is een erfstuk waarbij de erflater bepaald heeft dat de erfenis voor één van jullie is en niet beide partners aanspraak kunnen maken. Dit moet wel goed vastgelegd zijn, want als er geen uitsluitingsclausule in het testament opgenomen is, dan kan dit alsnog verkeerd gaan.
Het tweede geval gaat om verknochte schulden en bezittingen. Hierbij moet een speciale band zijn met de eigenaar, waarbij de andere partij eigenlijk geen rechtmatig aanspraak kan maken op de bezittingen of schulden. De rechtbank stelt hier hoge eisen aan, dus het is handig wanneer je hier onderling afspraken over kunt maken.
Na 1 januari 2018 getrouwd
De wetgeving is aangepast. Wie na 1 januari 2018 getrouwd is, is in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij nadrukkelijk anders overeengekomen. Alles wat jij voor het huwelijk had, blijft gewoon van jou en valt niet onder de boedelverdeling. Met andere woorden; alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk vergaard zijn, worden verdeeld bij een scheiding. Alle andere schulden, goederen, spullen en bezittingen blijven dan buiten beschouwing.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur