Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Gemeenschap van goederen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Gemeenschap van goederen en een scheiding, hoe werkt dat?

Wanneer je voor 2018 getrouwd bent, dan is de kans groot dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, tenzij je dit aan hebt laten passen. Alle bezittingen, dus spullen, vermogen en schulden, zijn gedeeld vanaf het moment dat jullie in het huwelijksbootje gestapt zijn. Op het moment dat jullie besluiten om niet verder te gaan met elkaar, moeten al deze bezittingen ook weer verdeeld worden. Hoe dit gedaan wordt, leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant.

Verdelen van de boedel

Bij een scheiding moet letterlijk alles verdeeld worden. Het pensioen bijvoorbeeld, het geld op de bank- en spaarrekening, de verzekeringen en de huisraad. Dit heet een boedelverdeling en dit moet op een eerlijke manier gebeuren. Maar wat is eerlijk en hoe doe je dit makkelijk? De schulden moeten namelijk ook verdeeld worden en dat kan best lastig zijn.

Daarom wordt er vaak een mediator ingeschakeld bij het verdelen van de bezittingen bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Niet alleen omdat overleggen dan aanzienlijk makkelijker wordt, maar ook omdat een mediator oplossingen kan vinden en weet waar je op moet letten bij het verdelen.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Hoe zit het nou eigenlijk met die schulden?

Bij gemeenschap van goederen moeten alle schulden verdeeld worden. Dus ook de afbetalingen die nog openstaan, de hypotheek die nog afgelost moet worden en eventuele negatieve saldi op bankrekeningen. Maak vooral een overzicht voordat je begint met het verdelen.

De hulp van een mediator

Wanneer bezittingen en schulden verdeeld moeten worden, komen daar doorgaans aardig wat emoties bij kijken. Ook denkt iedereen in deze omstandigheden al snel aan de eigen belangen. Dat is waarom mediators vaak op een vroeg moment ingeschakeld worden, om er zo voor te zorgen dat het gewoon eerlijke en vriendelijke gesprekken kunnen blijven.

Ben je op zoek naar een mediator om goede en eerlijke afspraken te maken? Neem dan contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.

Uitzonderingen bij gemeenschap van goederen

Er zijn twee uitzonderingen op de regels bij gemeenschap van goederen. De eerste uitzondering is een erfstuk waarbij de erflater bepaald heeft dat de erfenis voor één van jullie is en niet beide partners aanspraak kunnen maken. Dit moet wel goed vastgelegd zijn, want als er geen uitsluitingsclausule in het testament opgenomen is, dan kan dit alsnog verkeerd gaan.

Het tweede geval gaat om verknochte schulden en bezittingen. Hierbij moet een speciale band zijn met de eigenaar, waarbij de andere partij eigenlijk geen rechtmatig aanspraak kan maken op de bezittingen of schulden. De rechtbank stelt hier hoge eisen aan, dus het is handig wanneer je hier onderling afspraken over kunt maken.

Na 1 januari 2018 getrouwd

De wetgeving is aangepast. Wie na 1 januari 2018 getrouwd is, is in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij nadrukkelijk anders overeengekomen. Alles wat jij voor het huwelijk had, blijft gewoon van jou en valt niet onder de boedelverdeling. Met andere woorden; alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk vergaard zijn, worden verdeeld bij een scheiding. Alle andere schulden, goederen, spullen en bezittingen blijven dan buiten beschouwing.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator