Echtscheiding en huisdieren
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Advocaat of mediator voor uw echtscheiding
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Echtscheidingen en huisdieren, hoe werkt dat precies?
Wanneer je afspraken maakt met je ex-partner over de verdeling, dan is het belangrijk om ook aan de huisdieren te denken. In de meeste huishoudens is tegenwoordig minstens één huisdier. Wat gebeurt er met de hond(en), kat(ten), goudvis en die ene hamster?
Wanneer jullie uit elkaar gaan, betekent dit dat er ook gekozen moet worden voor het huisdier. Die kan namelijk zelf geen beslissing maken. Vaak blijkt dat dit een lastig punt is. Vaak hebben meerdere mensen een band opgebouwd met het huisdier, waardoor het maken van een keuze lang niet zo makkelijk is als vooraf gedacht werd.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Waaronder valt een huisdier eigenlijk?
Een huisdier heeft geen duidelijke stem in de echtscheiding en kan geen wil duidelijk maken. Daarmee is de hond of kat wettelijk gezien een… object. Niet onze keuze, maar het heeft wel directe gevolgen voor de verdeling. De huisdieren vallen dus gewoon onder de verdeling van de bezittingen.
Aangezien veel mensen een dier meer vinden dan een object, zijn er mogelijkheden om omgangsregelingen te treffen. Deze zijn niet wettelijk vastgelegd, maar kunnen wel gebruikt worden wanneer geen van de partners echt van het huisdier af wil. Een huisdier is in veel huishoudens een gezinslid en dat is precies waarom dit een heikel punt kan zijn tijdens het scheiden.
Krijgt de eigenaar het huisdier?
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen van de beide partners samen. Dus ook het huisdier. In die situaties moet gekeken worden naar wat het beste is voor het huisdier zelf. Wie van jullie kan het beste voor het huisdier zorgen? Wie heeft de beste band met de hond of kat? Zijn er kinderen in de echtscheiding die een band hebben met de dieren en hoe kunnen hun wensen en behoeftes meegenomen worden in de afweging?
Bij huwelijken na januari 2018 is meestal gekozen voor beperkt gemeenschap van goederen. Concreet betekent dit dat je alles houdt wat je had voor het huwelijk. Was jij al eigenaar van de hond voordat je in het huwelijksbootje stapte? Dan blijft de hond van jou. Is het huisdier een gezamenlijke aanschaf tijdens het huwelijk geweest? Dan moeten jullie alsnog om de tafel gaan zitten om afspraken te maken.
Bij geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden, samenwonen of huwelijken op basis van huwelijkse voorwaarden geldt echter weer dat wat van jou is, ook gewoon van jou blijft. Dus ook het huisdier. Heb jij de hond gekocht, staat het huisdier op jouw naam en kun je aantonen dat jij betaald hebt, dan blijft het huisdier gewoon bij jou.
Omgangsregelingen voor huisdieren
Hoewel huisdieren wettelijk gezien objecten zijn, valt dit in de praktijk vaak anders uit. Dat is waarom er omgangsregelingen getroffen worden met betrekking tot de huisdieren. Hierbij is het wel van belang dat er gedacht wordt aan de belangen van het huisdier zelf en dat jullie duidelijke afspraken maken over de kosten voor het huisdier. Daaronder vallen ook verzekeringen en dierenartsbezoeken.
Meer informatie of persoonlijk advies
Wil je meer weten over de mogelijkheden rond de verdeling van huisdieren of wil je dat een expert met je meekijkt om te zien of jij recht hebt op het huisdier tijdens een echtscheiding? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze echtscheidingsspecialisten en mediators hebben ervaring met echtscheidingen waarbij huisdieren betrokken zijn en zoeken graag naar een passende oplossing.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur