Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Echtscheiding en huisdieren

Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Advocaat of mediator voor uw echtscheiding

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Huisdieren

Echtscheidingen en huisdieren, hoe werkt dat precies?

Wanneer je afspraken maakt met je ex-partner over de verdeling, dan is het belangrijk om ook aan de huisdieren te denken. In de meeste huishoudens is tegenwoordig minstens één huisdier. Wat gebeurt er met de hond(en), kat(ten), goudvis en die ene hamster?

Wanneer jullie uit elkaar gaan, betekent dit dat er ook gekozen moet worden voor het huisdier. Die kan namelijk zelf geen beslissing maken. Vaak blijkt dat dit een lastig punt is. Vaak hebben meerdere mensen een band opgebouwd met het huisdier, waardoor het maken van een keuze lang niet zo makkelijk is als vooraf gedacht werd.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Waaronder valt een huisdier eigenlijk?

Een huisdier heeft geen duidelijke stem in de echtscheiding en kan geen wil duidelijk maken. Daarmee is de hond of kat wettelijk gezien een… object. Niet onze keuze, maar het heeft wel directe gevolgen voor de verdeling. De huisdieren vallen dus gewoon onder de verdeling van de bezittingen.

Aangezien veel mensen een dier meer vinden dan een object, zijn er mogelijkheden om omgangsregelingen te treffen. Deze zijn niet wettelijk vastgelegd, maar kunnen wel gebruikt worden wanneer geen van de partners echt van het huisdier af wil. Een huisdier is in veel huishoudens een gezinslid en dat is precies waarom dit een heikel punt kan zijn tijdens het scheiden.

Krijgt de eigenaar het huisdier?

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen van de beide partners samen. Dus ook het huisdier. In die situaties moet gekeken worden naar wat het beste is voor het huisdier zelf. Wie van jullie kan het beste voor het huisdier zorgen? Wie heeft de beste band met de hond of kat? Zijn er kinderen in de echtscheiding die een band hebben met de dieren en hoe kunnen hun wensen en behoeftes meegenomen worden in de afweging?

Bij huwelijken na januari 2018 is meestal gekozen voor beperkt gemeenschap van goederen. Concreet betekent dit dat je alles houdt wat je had voor het huwelijk. Was jij al eigenaar van de hond voordat je in het huwelijksbootje stapte? Dan blijft de hond van jou. Is het huisdier een gezamenlijke aanschaf tijdens het huwelijk geweest? Dan moeten jullie alsnog om de tafel gaan zitten om afspraken te maken.

Bij geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden, samenwonen of huwelijken op basis van huwelijkse voorwaarden geldt echter weer dat wat van jou is, ook gewoon van jou blijft. Dus ook het huisdier. Heb jij de hond gekocht, staat het huisdier op jouw naam en kun je aantonen dat jij betaald hebt, dan blijft het huisdier gewoon bij jou.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Omgangsregelingen voor huisdieren

Hoewel huisdieren wettelijk gezien objecten zijn, valt dit in de praktijk vaak anders uit. Dat is waarom er omgangsregelingen getroffen worden met betrekking tot de huisdieren. Hierbij is het wel van belang dat er gedacht wordt aan de belangen van het huisdier zelf en dat jullie duidelijke afspraken maken over de kosten voor het huisdier. Daaronder vallen ook verzekeringen en dierenartsbezoeken.

Meer informatie of persoonlijk advies

Wil je meer weten over de mogelijkheden rond de verdeling van huisdieren of wil je dat een expert met je meekijkt om te zien of jij recht hebt op het huisdier tijdens een echtscheiding? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze echtscheidingsspecialisten en mediators hebben ervaring met echtscheidingen waarbij huisdieren betrokken zijn en zoeken graag naar een passende oplossing.

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator