Huurhuis bij een scheiding
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Advocaat of mediator voor uw echtscheiding
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Een huurhuis en scheiden; hoe werkt dat?
Wanneer jullie een huurhuis hebben, hebben jullie beide evenveel recht om in de woning te blijven wonen. Kunnen jullie niet tot een overeenkomst komen, dan doet de rechter uitspraak. Wanneer het tot een rechtszaak komt, wordt in de meeste gevallen een advocaat ingeschakeld.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Wie blijft in de huurwoning wonen?
Heb je een huurhuis samen met je partner en besluiten jullie te scheiden? Dan overleggen jullie samen over wie in de woning blijft en wie vertrekt. Wanneer jullie getrouwd zijn, hebben jullie namelijk evenveel recht om in de woning te blijven. Hierbij maakt het niet uit op welke voorwaarden je getrouwd bent of dat je alleen een geregistreerd partnerschap hebt.
Kunnen jullie niet tot overeenstemming komen? Dan doet de rechter uitspraak. Hij of zij bepaalt dan, aan de hand van tal van uitgangspunten, wie in de woning mag blijven wonen en wie moet vertrekken.
Hoofdhuurders of medehuurders, maakt dat verschil?
Je bent automatisch medehuurder wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partner bent. Je naam hoeft hiervoor niet eens in het huurcontract te staan. Of je medehuurder of hoofdhuurder bent, maakt dus niet uit bij het bepalen wie in de woning mag blijven wonen. Wanneer de scheiding rond is, is het wel verstandig om het contract direct aan te laten passen, zodat alles in orde is. Je kunt hierbij ook direct een technische inspectie uit laten voeren, zodat je zeker weet dat de huurwoning helemaal in orde is.
We komen er samen niet uit. Wat nu?
Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan wordt het aan een rechter voorgelegd. Deze kijkt vervolgens naar de situatie om te bepalen wie het meeste recht heeft om te blijven wonen in de huurwoning. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar welke partner de kinderen het meest heeft, de plek waar jullie werken, wie van jullie het makkelijkst een nieuwe woning kan vinden en wie de huurwoning kan betalen. De rechter besluit vervolgens wie in de huurwoning blijft wonen. Ook hierbij maakt het niet uit of je medehuurder of hoofdhuurder bent; ook maakt het geen verschil of je naam wel of niet op het contract staat.
Hebben jullie samen geprobeerd eruit te komen, maar lukt het niet én willen jullie niet dat de rechter uitspraak doet? Kijk dan eens wat een mediator voor jullie kan betekenen.
Hoe zit het met ‘voorlopige voorziening’?
Een voorlopige voorziening kan aangevraagd worden bij:
- Verdeling van opvoeding en zorg of omgang met kinderen
- Gebruik van de woning en gemeenschappelijke goederen
- Alimentatievaststelling
Een aanvraag voor voorlopige voorziening wordt aangevraagd door de advocaat. Hierbij vraag je het recht aan om in de woning te mogen blijven wonen totdat de scheiding rond is. Is de scheiding definitief en heeft je ex de woning toegezegd gekregen? Dan kun je een verlenging aanvragen bij de rechter zodat je genoeg tijd hebt om de verhuizing rond te krijgen.
Op zoek naar een nieuwe woning met urgentieverklaring?
Moet je de huurwoning uit? Dan heb je met spoed een andere woning nodig. In sommige gevallen kun je een urgentieverklaring krijgen waarmee je voorrang kunt krijgen op andere woningzoekenden. Hoe dit exact ingevuld wordt, is verschillend per gemeente.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur