Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Huurhuis bij een scheiding

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Advocaat of mediator voor uw echtscheiding

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ huurhuis

Een huurhuis en scheiden; hoe werkt dat?

Wanneer jullie een huurhuis hebben, hebben jullie beide evenveel recht om in de woning te blijven wonen. Kunnen jullie niet tot een overeenkomst komen, dan doet de rechter uitspraak. Wanneer het tot een rechtszaak komt, wordt in de meeste gevallen een advocaat ingeschakeld.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Wie blijft in de huurwoning wonen?

Heb je een huurhuis samen met je partner en besluiten jullie te scheiden? Dan overleggen jullie samen over wie in de woning blijft en wie vertrekt. Wanneer jullie getrouwd zijn, hebben jullie namelijk evenveel recht om in de woning te blijven. Hierbij maakt het niet uit op welke voorwaarden je getrouwd bent of dat je alleen een geregistreerd partnerschap hebt.

Kunnen jullie niet tot overeenstemming komen? Dan doet de rechter uitspraak. Hij of zij bepaalt dan, aan de hand van tal van uitgangspunten, wie in de woning mag blijven wonen en wie moet vertrekken.

Hoofdhuurders of medehuurders, maakt dat verschil?

Je bent automatisch medehuurder wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partner bent. Je naam hoeft hiervoor niet eens in het huurcontract te staan. Of je medehuurder of hoofdhuurder bent, maakt dus niet uit bij het bepalen wie in de woning mag blijven wonen. Wanneer de scheiding rond is, is het wel verstandig om het contract direct aan te laten passen, zodat alles in orde is. Je kunt hierbij ook direct een technische inspectie uit laten voeren, zodat je zeker weet dat de huurwoning helemaal in orde is.

We komen er samen niet uit. Wat nu?

Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan wordt het aan een rechter voorgelegd. Deze kijkt vervolgens naar de situatie om te bepalen wie het meeste recht heeft om te blijven wonen in de huurwoning. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar welke partner de kinderen het meest heeft, de plek waar jullie werken, wie van jullie het makkelijkst een nieuwe woning kan vinden en wie de huurwoning kan betalen. De rechter besluit vervolgens wie in de huurwoning blijft wonen. Ook hierbij maakt het niet uit of je medehuurder of hoofdhuurder bent; ook maakt het geen verschil of je naam wel of niet op het contract staat.

Hebben jullie samen geprobeerd eruit te komen, maar lukt het niet én willen jullie niet dat de rechter uitspraak doet? Kijk dan eens wat een mediator voor jullie kan betekenen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Hoe zit het met ‘voorlopige voorziening’?

Een voorlopige voorziening kan aangevraagd worden bij:

  • Verdeling van opvoeding en zorg of omgang met kinderen
  • Gebruik van de woning en gemeenschappelijke goederen
  • Alimentatievaststelling

Een aanvraag voor voorlopige voorziening wordt aangevraagd door de advocaat. Hierbij vraag je het recht aan om in de woning te mogen blijven wonen totdat de scheiding rond is. Is de scheiding definitief en heeft je ex de woning toegezegd gekregen? Dan kun je een verlenging aanvragen bij de rechter zodat je genoeg tijd hebt om de verhuizing rond te krijgen.

Op zoek naar een nieuwe woning met urgentieverklaring?

Moet je de huurwoning uit? Dan heb je met spoed een andere woning nodig. In sommige gevallen kun je een urgentieverklaring krijgen waarmee je voorrang kunt krijgen op andere woningzoekenden. Hoe dit exact ingevuld wordt, is verschillend per gemeente.

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator