Huwelijkse voorwaarden
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Zorgeloos scheiden via mediation
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Scheiden en huwelijkse voorwaarden; hoe zit dat?
Ga je scheiden en ben je getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden? Dan is dit het moment om de afspraken er weer bij te pakken die jullie destijds gemaakt hebben. Alle afspraken die vastgelegd zijn, zijn de basis voor je huidige scheiding. Dit geldt ook voor een geregistreerd partnerschap dat ontbonden wordt, alleen heet het dan de partnerschapsvoorwaarden.
Huwelijkse voorwaarden zijn lang niet altijd alleen opgesteld bij het aangaan van een huwelijk. Ook tijdens het huwelijk zelf kan gekozen worden voor huwelijkse voorwaarden; dit gebeurt vaak wanneer één van de echtlieden een eigen bedrijf start en de toekomst van de onderneming zeker wil stellen.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Soorten huwelijkse voorwaarden
Er zijn verschillende soorten huwelijkse voorwaarden, want iedereen mag eigen voorwaarden opstellen. Grofweg zijn er twee verschillende soorten; de koude uitsluiting en de beperkte gemeenschap.
Wat is koude uitsluiting?
Bij koude uitsluiting wordt helemaal niets gedeeld. Geen bezittingen, geen schulden en geen enkel eigendom. Alleen het pensioen is een gedeeld bezit, tenzij je ervoor kiest om hier ook afspraken over te maken. De echtlieden delen dus letterlijk niets op het gebied van bezittingen.
Beperkte gemeenschap
Bij beperkte gemeenschap worden bezittingen opgedeeld in twee groepen. Een deel is privé, een ander deel is gemeenschappelijk bezit. Zo kun je een eigen bedrijf buiten het gemeenschappelijk deel laten vallen, het huis of een spaarrekening.
Verrekenen: periodiek of finaal
Bij huwelijkse voorwaarden kan een verrekenstelsel opgenomen zijn, om op die manier te berekenen wat welke partner ingebracht heeft, om dit vervolgens mee te nemen wanneer het op een scheiding aankomt. Bij een periodiek verrekenbeding wordt er jaarlijks verdeeld, dat het eigen vermogen privé blijft.
Bij een finaal verrekenbeding heb je minder vaak werk, omdat dit alleen aan het einde van het huwelijk verrekend wordt. Dit is wel veel meer werk, zeker bij een huwelijk dat langere tijd standgehouden heeft. Het finale verrekenbeding kan alleen gebruikt worden wanneer er niet jaarlijks verrekend is; in dat geval zijn de verschillen immers jaarlijks al weggewerkt.
Dat klinkt nog best lastig!
Wanneer er huwelijkse voorwaarden in het spel zijn, eventueel zelfs met een verrekenstelsel, dan kan het lastig zijn om bepaalde afspraken te maken of te volgen. In dat geval kun je verschillende experts inschakelen. Kies je voor een mediator, dan is de kans groot dat je een open gesprek houdt, waarbij constructief samengewerkt kan worden in de richting van oplossingen die acceptabel zijn voor alle betrokken partijen.
Wil je direct advies op maat of een specialist inschakelen die jou kan helpen? Neem dan contact met ons op zodat we direct naar de mogelijkheden kunnen kijken.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur