Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Kinderalimentatie
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie

Als ouders heb je de plicht om voor je kinderen te zorgen. Deze verplichting stopt niet bij een echtscheiding, want het blijven gewoon jullie kinderen; ook wanneer jullie niet meer bij elkaar zijn. Het maakt niet eens uit of jullie samenwoonden of getrouwd waren, de verplichtingen naar het kind staan gewoon vast op financieel gebied.

Zijn de kinderen vaker bij je ex-partner dan bij jou, dan moet je bijdragen aan de kosten die je ex maakt voor het onderhouden van de kinderen. Dit is kinderalimentatie. Kinderalimentatie loopt in principe door tot de kinderen de leeftijd van 21 jaar bereikt hebben, maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je zelf andere afspraken gemaakt hebt bij de scheiding.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Kinderalimentatie in het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is een verplicht document wanneer je gaat scheiden en er kinderen aanwezig zijn. In dit plan moeten ook de afspraken over de kinderalimentatie komen te staan, waarbij het belangrijk is dat de afspraken helder zijn en iedereen weet wat de verwachtingen zijn.

Een ouderschapsplan kun je in principe zelf onderling opstellen, zeker wanneer goede communicatie met je ex-partner nog goed mogelijk is. Het kan echter wel makkelijker zijn om een expert in te schakelen; hiervoor kun je altijd contact met ons opnemen. Onze mediators zijn ook bevoegd om de papieren in te dienen bij de rechter.

Onderling afspraken maken over de kinderalimentatie

Wanneer jullie nog gewoon goed kunnen overleggen, dan betekent dit dat jullie samen afspraken kunnen maken over de kinderalimentatie, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigt. Het is echter niet zo dat al jullie plannen ook automatisch goedgekeurd worden; een rechter kijkt naar de afspraken die jullie in het ouderschapsplan opgenomen hebben, om deze vervolgens te accepteren of af te wijzen. De rechter kijkt bijvoorbeeld ook naar het bedrag dat jullie overeengekomen zijn voor de alimentatie; dit kan goedgekeurd of afgekeurd worden.

Het berekenen van de kinderalimentatie is geen makkelijke berekening. Er wordt gekeken naar de draagkracht van de betaler en de behoefte die er is om de kinderen te voorzien in het levensonderhoud. De eigenlijke berekening omvat meer dan 100 posten in totaal, wat ervoor zorgt dat de meeste ‘eenvoudige’ berekeningen vaak afwijken van een officiële berekening.

Jullie kunnen wel samen een overeenkomst sluiten met betrekking tot de hoogte van de kinderalimentatie aan de hand van een eenvoudige berekening. Schakel je een mediator in via ons om de echtscheiding te begeleiden? Dan zal deze expert jullie ook helpen bij het berekenen van de kinderalimentatie. Je kunt ook contact met ons opnemen wanneer je alleen een specialist in wilt schakelen voor de kinderalimentatieberekening.

Het is goed om te weten dat de specifieke situatie altijd bepalend is voor de hoogte van de alimentatie. Dit betekent ook dat er nieuwe berekeningen gemaakt moeten worden wanneer de situatie verandert, zeker met het oog op de draagkracht of de behoefte, aangezien dit de meest belangrijke factoren zijn bij het berekenen.

Minimale en maximale hoogte van de kinderalimentatie

De kinderalimentatie is minstens € 25 op weekbasis, maar dit is alleen mogelijk wanneer de betaler minstens een minimuminkomen heeft. Anders is de draagkracht namelijk te laag. De maximale kinderalimentatie is er niet; de hoogte wordt in dit geval vastgesteld aan de behoefte die er is, waarbij gekeken wordt naar de kosten van het levensonderhoud. De maximale kinderalimentatie is vaak de totale behoefte per week óf de maximale draagkracht van de betalende persoon.

De kinderalimentatie staat niet vast; elk jaar moet de kinderalimentatie opnieuw berekend worden. De kosten voor het levensonderhoud stijgen namelijk elk jaar en daarom moet de kinderalimentatie met een bepaald percentage omhoog op jaarbasis. De minister van justitie is de persoon die het percentage bepaalt. De indexering moet in januari verwerkt worden in de kinderalimentatie, dit gebeurt niet automatisch.

Op het moment dat je ex weigert mee te werken aan de indexering, wordt de wet overtreden. Schakel in dat geval een juridisch expert in die ervoor zorgt dat de betalingen gewoon aangepast zullen worden. Zijn jullie de indexeringen vergeten? Dan kan dit tot een periode van vijf jaar terug geregeld worden.

Zorgkortingen omdat de kinderen vaak bij jou zijn

Wanneer de kinderen vaker bij je ex zijn, maar óók regelmatig bij jou zijn, dan heb je recht op zorgkorting omdat je een deel van de kosten voor het levensonderhoud direct zelf betaalt. Deze zorgkorting wordt van de kinderalimentatie afgetrokken. Dit kan tussen de 5 en 30% liggen, maar kan ook hoger uitvallen wanneer je de kinderen veel meer hebt, maar niet meer dan je ex.

Uiteindelijk is dit immers gewoon het verleggen van de kosten; in plaats van alimentatie betaal je de kosten zelf.

Kinderen ouder dan 18 en kinderalimentatie

Kinderalimentatie loopt in de meeste gevallen door tot de 21ste verjaardag van het kind. Wordt het kind 18, dan is het echter al meerderjarig. Er zijn dan aanpassingen in de kinderalimentatie. Ten eerste maak je het geld nu direct naar je kind over, en daarnaast kun je zelf onderlinge afspraken maken waarbij je ex geen inspraak meer heeft.

Het kan ook zo zijn dat de kinderalimentatie lager wordt of wegvalt bij de 18de verjaardag. Dit is alleen mogelijk wanneer het kind zelf inkomen heeft. Het laten vervallen van de kinderalimentatieplicht kan alleen wanneer het kind een inkomen boven het minimale inkomen heeft om zichzelf in levensonderhoud te kunnen voorzien.

Voorbeeld:

Jij bent de verzorgende ouder en je hoort dat je ex minder wil werken om de kinderen een dag extra te hebben. Jullie maken nieuwe afspraken, waarbij het bedrag aan kinderalimentatie dat je wekelijks ontvangt ook komt te dalen omdat jouw ex nu de kinderen elke maandag ook heeft.

Daar staat tegenover dat jij op maandag geen kinderen of extra kosten hebt; die betaalt jouw ex nu immers direct.

Wijzigen van de kinderalimentatie

Nieuwe situaties zoals een nieuwe gezinssituatie, een ander inkomen of het wegvallen van werk; het kan allemaal gevolgen hebben voor de hoogte van de kinderalimentatie. Moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden, dan kun je dit soms gewoon onderling doen.

Is overleg wat lastiger, omdat het wéér om geld gaat? Schakel dan een expert in. Onze mediators kunnen je helpen om te krijgen waar je recht op hebt, ongeacht of je de betalende of ontvangende partij bent.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator