Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Emoties bij kinderen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Kinderen en emoties

Emoties van kinderen tijdens een scheiding

Kinderen kunnen heftig reageren op een scheiding. De vertrouwde en vaste situatie verandert wanneer papa en mama uit elkaar gaan. Het is goed om te weten welke emoties je kunt verwachten bij je kind. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met de emoties die wij het meeste tegenkomen.

Elk kind is uniek. Dat betekent dat elk kind anders kan reageren op een echtscheiding. Het is mede afhankelijk van de aard van de scheiding (een vechtscheiding kan veel heftiger zijn voor kinderen bijvoorbeeld), maar het is ook afhankelijk van zowel leeftijd als karakter van het kind. Wat vooral belangrijk is, is de kinderen bij de echtscheiding te betrekken, maar ze tegelijkertijd buiten schot te houden. Klagen over je ex tegen je kinderen is niet verstandig, je kinderen om een mening vragen rond het ouderschapsplan is juist wel aan te raden.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Opgelucht als emotie bij een kind

Kinderen kunnen opgelucht reageren wanneer je hen vertelt te gaan scheiden. Meestal is dit het geval bij kinderen ouder dan tien jaar die al veel langer doorhadden dat de relatie niet gezond of stabiel was. Zij zien een einde van een vervelende periode en de start van een betere situatie, waardoor zij opgelucht reageren.

Eenzaam en bang

De veilige en vertrouwde situatie valt weg voor een kind. Zeker jongere kinderen kunnen hierdoor bang en eenzaam worden. Het wordt lastiger voor hen om een toekomstbeeld te vormen en zij weten zich vaak (even) geen raad met de nieuwe situatie. Het ritme is immers ineens weg. De angst mondt vaak ook uit in een gevoel van eenzaamheid.

Boos en verdrietig

De meeste kinderen reageren aanvankelijk echter boos en verdrietig wanneer de scheiding aangekondigd wordt. Kinderen willen doorgaans niet dat de ouders uit elkaar gaan en ventileren hun onvrede vaak op verschillende manieren. Zo kunnen zij opzettelijk ruzies opzoeken in of buiten huis. Ook zijn er kinderen die weer in bed plassen of andere vervelende trekjes terug laten komen; al dan niet onbewust. Dit kan langere tijd aanhouden, zeker in een onstabiele situatie bij een echtscheiding.

Loyaliteitsconflicten

Een andere vervelende emotie is een conflict van loyaliteit. Concreet betekent dit dat de kinderen niet tussen hun ouders willen of kunnen kiezen. Daarbij worden alle beslissingen en keuzes ineens afgewogen, waardoor het leven van het kind bijzonder zwaar kan worden, omdat het constant een conflict is tussen beide ouders.

Bezorgde gevoelens

Kinderen kunnen ook bezorgd zijn, zeker wanneer de ouders zelf heftig reageren op de scheiding in het bijzijn van de ouders. Kinderen worden daardoor bijzonder voorzichtig en kunnen zich volledig afsluiten, omdat zij hun ouders niet extra willen belasten met hun eigen emoties. Daardoor kunnen andere gevoelens zoals eenzaamheid en angst nog veel groter worden. Kinderen kunnen ook medelijden met hun ouders krijgen. Bijvoorbeeld omdat papa ineens helemaal alleen is, of omdat mama minder inkomen heeft en daarvan rond moet zien te komen.

Schuldgevoelens

Schuldgevoelens zijn vervelende emoties bij kinderen. Zeker op jongere leeftijd kunnen zij het idee hebben dat zij de reden zijn van de scheiding. Kinderen met schuldgevoelens hebben doorgaans de hoop dat papa en mama later weer bij elkaar zullen komen. Pubers met schuldgevoelens uiten dit grofweg op twee manieren; zij kunnen afleiding zoeken buiten het huis, of zij nemen taken in het huishouden op zich om zo bij te dragen.

Zelfstand en weerbaar

Sommige kinderen reageren op een scheiding door zich sterker, weerbaarder en zelfstandiger op te zetten. Zij gaan zelf dingen regelen en nemen verantwoordelijkheden op hun schouders om zo bij te dragen.

Let er goed op dat er geen goede of foute emoties zijn. Elk kind reageert op zijn of haar eigen manier en heeft de ruimte nodig om hiermee aan de slag te gaan. Wordt het allemaal iets te erg of maak je je zorgen om je kind? Ga dan in gesprek en kijk wat jij kunt doen. Kun je zelf niet ingrijpen of bijsturen? Weet dan dat er professionele hulp mogelijk is. Dit kan tijdens de scheiding, maar ook in de periode nadat de scheiding al rond is, omdat je kind dan ook de gevolgen nog kan ervaren.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator