Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Kosten van een Scheiding

Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ kosten van een scheiding

De kosten van een scheiding: hoe duur is het nou echt?

Scheiden kost geld. In sommige gevallen kost het zelfs heel veel geld. Daarom kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid, vooral wanneer je in de lagere inkomens valt. Heb je hulp nodig bij het berekenen van de kosten of besparen op de uitgaven? Dan helpen we je graag verder.

De kosten lopen al snel op. Het indienen van de echtscheiding bij de rechtbank kost geld. Advocaten kosten geld, net als de mediator wanneer deze ingeschakeld wordt. Tegelijkertijd is het van groot belang dat er goede, haalbare en eerlijke afspraken gemaakt worden. Grote kans dat je daarom ook nog eens vrij moet nemen van je werk, om de scheiding in goede banen te leiden. Heb je niet genoeg inkomen om alles te betalen? Dan kun je een ‘toevoeging’ van de overheid krijgen, zodat je alleen de eigen bijdrage bij moet leggen.

Of je hier recht op hebt en wat de exacte hoogte van de toevoeging is, dat is volledig afhankelijk van jouw situatie en inkomen. We kunnen je hierbij helpen wanneer je contact met ons opneemt.

Tip: Er zijn rechtsbijstandsverzekeraars die de kosten voor een mediator vergoeden. Hier zijn uiteraard wel bepaalde regels voor. Bekijk de polis van je verzekering of neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Wat zijn de kosten van een scheiding?

De kosten van een echtscheiding lopen al snel in de duizenden euro’s. Bij een bijzonder ingewikkelde scheiding komt het regelmatig voor dat de kosten in de tienduizenden euro’s lopen, omdat de advocaatkosten veel harder oplopen wanneer het een langer proces is om de scheiding rond te krijgen. De kosten voor de mediator of advocaat zijn vaak het grootste gedeelte van de kosten van een echtscheiding. Hebben jullie één mediator of advocaat? Dan vallen de kosten vaak wat lager uit.

Hebben jullie een goede verstandhouding en zijn er weinig probleempunten? Spreek dan een vaste prijs af met je mediator of advocaat. Op die manier vallen de kosten vaak nog wat lager uit.

Andere kosten die verbonden zijn aan een scheiding, zijn de griffiekosten bij de rechtbank, eventueel een notaris, accountants en therapeuten. Zoals je al ziet, is het sterk afhankelijk van de situatie. De kosten zijn vooral afhankelijk van de vraag hoe ingewikkeld de situatie is en hoe goed je nog afspraken kunt maken met de andere partij.

Kan ik de kosten zelf laag houden?

Ja, het is goed mogelijk om de kosten laag te houden. Dit doe je door een open en constructief gesprek gaande te houden met je ex-partner zolang dit mogelijk is. Het is immers wel tweerichtingsverkeer. Wanneer je al een aantal afspraken kunt maken voordat een advocaat ingeschakeld wordt, dan heeft de advocaat veel minder tijd nodig om alles rond te maken. Wordt de advocaat bij elk overleg betrokken, dan lopen de kosten immers veel sneller en hoger op.

Stap je toch op een vroeg moment naar de advocaat omdat open overleg niet mogelijk is? Zorg er dan voor dat je niet heel je levensverhaal bij deze dure expert neerlegt. Daar zijn goedkopere opties voor. Schud de emoties van je af voordat je een afspraak met de advocaat hebt, zodat het gewoon zakelijk en zo kort mogelijk kan blijven. Daarmee bespaar je zo honderden euro’s. Of meer.

Wil je nog meer besparen? Neem dan een kijkje op onze website en verdiep je in alle onderwerpen die relevant zijn voor jouw situatie. Wanneer de advocaat niet elke stap uit hoeft te leggen en constant een stap terug moet doen, dan bespaart dit uiteraard ook veel tijd. En daar wordt de scheiding ook een stuk goedkoper.

Gezamenlijke advocaat of ieder een eigen advocaat?

Een andere manier om te besparen op de scheiding is kiezen voor een gezamenlijke familierecht advocaat of mediator. Allereerst omdat het op deze manier niet uitmondt in een gevecht tussen twee advocaten die het meeste voor hun cliënt rond willen krijgen, maar ook omdat er geen dubbele kosten aan twee kanten zijn. Een gezamenlijke advocaat is vooral aantrekkelijk wanneer je nog gewoon kunt overleggen met je ex-partner. Is overleggen lastig maar is de wil er wel aan beide kanten? Dan kun je ook kiezen voor een mediator.

Wat de beste optie is, is afhankelijk van jouw situatie en de vraag of je recht hebt op toevoeging. Het is lastig om een keuze te maken. Zeker wanneer het een echtscheiding is die enigszins of zeer beladen is. Wil je graag advies op maat of meer informatie over de mogelijkheden om de kosten laag te houden bij de echtscheiding? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze experts kijken graag naar jouw situatie om zo een sterk advies uit te brengen waar je vervolgens zelf mee aan de slag kunt.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator