Maximale alimentatieduur partneralimentatie
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Maximale alimentatieduur van partneralimentatie
Wanneer je gaat scheiden, dan is de kans groot dat er gesproken moet worden over de alimentatie. Alimentatiebetalingen zijn echter niet eindeloos; er is een maximale alimentatieduur voor partneralimentatie die bij wet opgesteld is. Je kunt ook besluiten om zelf andere afspraken te maken, wat een goede optie is wanneer jullie goed uit elkaar gaan.
Worden er geen afwijkende afspraken gemaakt? Dan geldt de wettelijke maximale duur voor partneralimentatie. Hoelang dit exact is, is afhankelijk van jouw situatie.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Hoelang moet partneralimentatie betaald worden?
Ben je gescheiden na 1 juli 1994 en vóór 2020, dan geldt dat de alimentatieduur wettelijk maximaal 12 jaar geldt wanneer het huwelijk langer duurde dan vijf jaar óf jullie samen kinderen hebben. Zijn er geen kinderen in het huwelijk en duurde het huwelijk daarnaast korter dan vijf jaar, dan is de alimentatieduur maximaal zo lang als het huwelijk zelf duurde. Waren jullie vier jaar getrouwd, dan is de maximale wettelijke alimentatieduur dus vier jaar.
Begin 2020 zijn de regels aangepast met het oog op de partneralimentatie. Hier geldt dat de maximale wettelijke alimentatieduur maximaal de helft van de duur van het huwelijk is, waarbij vijf jaar het maximaal aantal jaar is. Zijn er jongere kinderen, dan loopt de alimentatieduur door totdat het jongste kind de 12de verjaardag viert.
Er zijn twee uitzonderingen op de situatie:
- Het huwelijk duurde minstens 15 jaar en de ontvanger heeft binnen 10 jaar recht op AOW: de alimentatieduur loopt door tot het recht op AOW gebruikt kan worden
- Het huwelijk duurde minstens 15 jaar en de ontvanger is 50-plus: de maximale alimentatieduur is 10 jaar
Kan de alimentatieduur verlengd worden?
De alimentatieduur kan verlengd worden, maar dit kan uitsluitend via de rechter en moet altijd aangevraagd worden wanneer er meer dan drie maanden alimentatieplicht resteren. Hierbij is het van belang dat je goed aan kunt tonen dat het stopzetten van de alimentatieduur onredelijk is.
Wanneer je een nieuwe partner kiest
Vind je een nieuwe partner en ga je samenwonen of trouwen? Dan vervalt het recht op alimentatie wanneer je alimentatieontvanger bent. Ben je betaler en vind je dat de alimentatieplicht zou moeten vervallen of de alimentatie verlaagd zou moeten worden? Dan moet je dit afstemmen met je partner. Lukt dit niet, dan heb je waarschijnlijk een advocaat nodig om dit rond te krijgen.
Alimentatieduur voor de rest van het leven
Had de scheiding plaats voor 1 juli 1994? Dan is er geen maximale duur aan de partneralimentatie, tenzij jullie onderling afspraken gemaakt hebben. Zijn er geen afspraken over de duur van de alimentatie voor de partner, dan geldt de alimentatieplicht dus de rest van het leven.
Je kunt hier bezwaar tegen maken, uiteraard bij de rechter, wanneer je al meer dan vijftien jaar alimentatie betaalt. De rechter stemt in de meeste gevallen in, maar alleen wanneer dit geen ernstige gevolgen heeft voor de ontvanger van de alimentatie.
Wanneer het om alimentatie gaat, lopen de gemoederen vaak hoog op omdat het meestal om veel geld over een langere periode gaat. Wil je advies op maat of wil je dat een expert met je meekijkt naar de situatie? Neem dan contact met ons op zodat we direct een specialist in kunnen schakelen voor jou als ontvanger of betaler van alimentatie.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur