Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Maximale alimentatieduur partneralimentatie
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Maximale alimentatieduur partneralimentatie

Maximale alimentatieduur van partneralimentatie

Wanneer je gaat scheiden, dan is de kans groot dat er gesproken moet worden over de alimentatie. Alimentatiebetalingen zijn echter niet eindeloos; er is een maximale alimentatieduur voor partneralimentatie die bij wet opgesteld is. Je kunt ook besluiten om zelf andere afspraken te maken, wat een goede optie is wanneer jullie goed uit elkaar gaan.

Worden er geen afwijkende afspraken gemaakt? Dan geldt de wettelijke maximale duur voor partneralimentatie. Hoelang dit exact is, is afhankelijk van jouw situatie.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Hoelang moet partneralimentatie betaald worden?

Ben je gescheiden na 1 juli 1994 en vóór 2020, dan geldt dat de alimentatieduur wettelijk maximaal 12 jaar geldt wanneer het huwelijk langer duurde dan vijf jaar óf jullie samen kinderen hebben. Zijn er geen kinderen in het huwelijk en duurde het huwelijk daarnaast korter dan vijf jaar, dan is de alimentatieduur maximaal zo lang als het huwelijk zelf duurde. Waren jullie vier jaar getrouwd, dan is de maximale wettelijke alimentatieduur dus vier jaar.

Begin 2020 zijn de regels aangepast met het oog op de partneralimentatie. Hier geldt dat de maximale wettelijke alimentatieduur maximaal de helft van de duur van het huwelijk is, waarbij vijf jaar het maximaal aantal jaar is. Zijn er jongere kinderen, dan loopt de alimentatieduur door totdat het jongste kind de 12de verjaardag viert.

Er zijn twee uitzonderingen op de situatie:

  • Het huwelijk duurde minstens 15 jaar en de ontvanger heeft binnen 10 jaar recht op AOW: de alimentatieduur loopt door tot het recht op AOW gebruikt kan worden
  • Het huwelijk duurde minstens 15 jaar en de ontvanger is 50-plus: de maximale alimentatieduur is 10 jaar

Kan de alimentatieduur verlengd worden?

De alimentatieduur kan verlengd worden, maar dit kan uitsluitend via de rechter en moet altijd aangevraagd worden wanneer er meer dan drie maanden alimentatieplicht resteren. Hierbij is het van belang dat je goed aan kunt tonen dat het stopzetten van de alimentatieduur onredelijk is.

Wanneer je een nieuwe partner kiest

Vind je een nieuwe partner en ga je samenwonen of trouwen? Dan vervalt het recht op alimentatie wanneer je alimentatieontvanger bent. Ben je betaler en vind je dat de alimentatieplicht zou moeten vervallen of de alimentatie verlaagd zou moeten worden? Dan moet je dit afstemmen met je partner. Lukt dit niet, dan heb je waarschijnlijk een advocaat nodig om dit rond te krijgen.

Alimentatieduur voor de rest van het leven

Had de scheiding plaats voor 1 juli 1994? Dan is er geen maximale duur aan de partneralimentatie, tenzij jullie onderling afspraken gemaakt hebben. Zijn er geen afspraken over de duur van de alimentatie voor de partner, dan geldt de alimentatieplicht dus de rest van het leven.

Je kunt hier bezwaar tegen maken, uiteraard bij de rechter, wanneer je al meer dan vijftien jaar alimentatie betaalt. De rechter stemt in de meeste gevallen in, maar alleen wanneer dit geen ernstige gevolgen heeft voor de ontvanger van de alimentatie.

Wanneer het om alimentatie gaat, lopen de gemoederen vaak hoog op omdat het meestal om veel geld over een langere periode gaat. Wil je advies op maat of wil je dat een expert met je meekijkt naar de situatie? Neem dan contact met ons op zodat we direct een specialist in kunnen schakelen voor jou als ontvanger of betaler van alimentatie.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator