Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Mediation bij erfeniskwesties
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in erfeniskwesties

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ mediation erfenis

Mediation bij een erfenis

Op het moment dat een erfenis verdeeld moet worden, spelen emoties een grote rol. Ergens ben je misschien blij omdat je erft, anderzijds ben je verdrietig omdat een dierbare of naaste overleden is. Die situatie geldt voor alle betrokkenen en dat zorgt ervoor dat het verdelen van een erfenis vaak problemen en conflicten oplevert. Meestal zelfs binnen de familiesfeer, waar je in deze tijden liever geen onenigheid hebt. Dat is waarom vaak gekozen wordt voor een mediator wanneer een erfenis verdeeld moet worden.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

De erfenis regelen

Op het moment dat de erfenis geregeld moet worden, spelen emoties al een grote rol door het overlijden van een dierbaar persoon. Wanneer iedereen emotioneel is, is overleggen over een erfenis iets dat in veel gevallen conflicten oplevert, omdat iedereen bezig is met het verwerken van het verdriet. Toch is samenwerking noodzakelijk om tot een goede verdeling te komen. Je zit aan elkaar vast voor het overleg totdat de erfenis geregeld is.

Conflictsituaties

Zijn er al onenigheden onder de erfgenamen, dan wordt dit bij het verdelen van de erfenis alleen maar erger. De gespannen situatie doet de verhoudingen namelijk geen goed. Als het niet lukt om samen tot een verdeling te komen, dan zal je naar de rechter moeten. Deze doet uitspraak nadat alle erfgenamen hun gelijk bewezen hebben. Het spreekt voor zich dat zit een langdurig traject is, waar vaak veel geld bij komt kijken. Het gebeurt vaak dat de kosten hiervoor hoger zijn dan de hoogte van de erfenis.

Daarom kies je voor mediation

Aangezien een procedure bij de rechtbank duur is én veel geld kost, is het goed om te kijken naar de alternatieven die je hebt. Hieronder valt onder andere mediation. Dit is een van de goedkoopste oplossingen én het zorgt ervoor dat de familiebanden hersteld kunnen worden.

Er zijn tal van voorbeelden die gebruikt worden om uit te leggen waarom mediation geschikt is in deze situatie. Een van de voorbeelden is de twee zussen die beide schilderen geweldig vonden omdat zij het van hun moeder geleerd hadden. Bij het overlijden van de moeder waren alleen schilderijen in de erfenis. Beide zussen wilden de schilderijen graag hebben en konden niet tot een overeenkomst komen, omdat ze beide alle schilderijen wilden hebben.

Na een bezoek aan de rechter kregen zij te horen dat ze recht hadden op de helft van alles. Daarom werden de schilderijen doormidden gesneden. De ene zus wilde de doeken gebruiken om een herinnering te hebben voor later; de schilderijen had ze geen plaats voor. De andere zus wilde de lijsten hebben om haar eigen doeken in de lijsten van haar moeder te doen.

Geen van de zussen heeft hier gewonnen; er zijn geen doeken en geen bruikbare lijsten over. Het enige dat er is, is een verlies voor beide partijen en een rekening van de rechter.

Hadden de zussen gekozen voor een mediator, dan had deze een gesprek geopend waarbij allebei de zussen aan hadden kunnen geven waarom zij de erfenis wilden hebben. Dit had direct tot een overeenkomst geleid, omdat hier eigenlijk geen sprake is van een conflict; de belangen sluiten elkaar niet uit. Beide zussen zouden hun deel gekregen hebben, met een bescheiden rekening van de mediator zelf.

Is mediation altijd mogelijk bij het verdelen van een erfenis?

Helaas niet. Er moet bereidheid zijn bij alle betrokken familieleden om aan tafel te gaan zitten met elkaar en een mediator. Zijn de betrokken partijen eenmaal zover dat zij bereid zijn om, samen met een mediator, in gesprek te gaan met elkaar, dan worden er vaak snel overeenkomsten gesloten. Afspraken maken is namelijk niet het moeilijkste; het openen van een gesprek is vaak lastiger. En dat is exact waar de mediator bij helpt. Zeker wanneer hierbij een dure gang naar de rechter vermeden kan worden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of wil je eens met ons in gesprek over wat een mediator kan doen in jouw situatie? Neem dan eens contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar jouw situatie.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator