Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Omgangsregelingen wijzigen

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Omgangsregeling wijzigen

De omgangsregelingen wijzigen; kan dat?

Een omgangsregeling die niet werkt, is geen goede omgangsregeling. Niet voor de ouders en zeker niet voor de kinderen, want het zorgt voor onrust en vaak ook ergernis. In dat geval is het wijzigen van de omgangsregeling een goede zet, maar dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Kun je goed overleggen met je ex? Dan kunnen jullie samen rond tafel gaan zitten om andere afspraken te maken. Weigert een van de partijen mee te werken? Dan kan de omgangsregeling alleen via de rechter gewijzigd worden. Daarvoor heb je een advocaat nodig en zeer sterke redenen om de regeling aan te laten passen.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Op welke basis kun je de omgangsregeling wijzigen?

Je kunt de omgangsregeling niet zomaar laten wijzigen. Er zijn goede redenen voor nodig om dit langs de rechter te krijgen. De reden die wij het meeste zien, zijn de volgende. Een van de partners houdt zich niet aan de afspraken of verhuisd naar een locatie op grote afstand. De regeling werkt niet voor de kinderen of de wensen van de kinderen zijn veranderd omdat zij ouder geworden zijn.

Weet je niet zeker of jouw redenen genoeg zijn om de omgangsregeling aan te laten passen door de rechter? Neem dan eens contact met ons op, zodat we met je mee kunnen kijken en kunnen beoordelen of je een kans maakt bij de rechter.

Ex houdt zich niet aan de afspraken van de omgangsregeling

Er zijn meerdere manieren waarop een van de partners zich niet aan de afspraken kan houden. Bijvoorbeeld door de kinderen niet op te halen op de afgesproken tijd of te laat terug te brengen zonder een bericht. Dat kan natuurlijk altijd een keer voorkomen. Gebeurt het echter standaard, dan is het een ander verhaal. Houdt een van de partners zich herhaaldelijk niet aan de afspraken, dan moeten nieuwe afspraken opgesteld worden. Wil een van de partners daar niet aan meewerken? Dan kan er omgangsbegeleiding gekozen worden of kan de zaak naar de rechter.

Verhuizing

Voor omgangsregelingen en co-ouderschap is de woonplaats van beide ouders van groot belang. Er wordt hierbij een afstand aangehouden van 7 kilometer lijnrecht van woning naar woning. Verhuist een van de ouders over een grotere afstand waardoor het vervoer eigenlijk omslachtig geworden is, dan wordt het lastig om het bestaande ouderschapsplan aan te houden wanneer er gekozen is voor co-ouderschap. Hierbij moet vooral gekeken worden naar de praktische invulling van de omgangsregeling wanneer de afstanden veel groter geworden zijn.

Het werkt niet voor de kinderen

Soms kan het voorkomen dat de omgangsregeling gewoon niet werkt voor de kinderen. Zij raken van slag, kunnen slecht wennen aan de nieuwe situatie of kunnen gewoon niet aarden omdat er te veel onrust is. In dat geval kan de conclusie luiden dat co-ouderschap (voorlopig) niet werkt voor de kinderen. Dan moet de omgangsregeling aangepast worden, omdat de situatie niet bevorderlijk is voor de kinderen.

Veranderende behoeftes van de kinderen door een oudere leeftijd

Wanneer kinderen ouder worden, veranderen hun wensen. Het kan zo zijn dat zij meer of minder tijd met een van de ouders door willen brengen. Vaak verandert de omgangsregeling wanneer de kinderen twaalf jaar worden. Voordat zij 12 zijn, mogen zij namelijk niet meebeslissen over de omgangsregeling, al kunnen ze wel hun mening geven uiteraard.

Veranderen de wensen van de kinderen naarmate zij ouder worden? Dan is het goed om de omgangsregeling hierop aan te passen.

Hoe kun je de omgangsregeling aanpassen?

Wanneer je de omgangsregeling aan wilt passen, dan is er overleg nodig met je ex. In de meeste gevallen wordt er een mediator ingeschakeld. Op die manier wordt het namelijk net wat makkelijker om te overleggen en constructieve gesprekken te voeren, met de kinderen erbij wanneer dit wenselijk is. De nieuwe afspraken worden vervolgens op papier gezet, waarna de oudere regeling vervalt wanneer jullie overeenstemming bereiken over de nieuwe invulling.

Nieuwe afspraken kunnen gevolgen hebben voor de alimentatie. De kans bestaat dat er opnieuw berekend moet worden. De mediator kan je hierbij helpen. Is het echter zo dat slechts één van de ouders ontevreden is en de regeling aan wil laten passen? Dan kun je beter een advocaat in de arm nemen; in dat geval kom je namelijk in de meeste gevallen bij de rechtbank terecht.

Hulp bij het aanpassen van de omgangsregeling

Het aanpassen van de omgangsregeling is mogelijk. Bij wederzijds goedvinden is het relatief makkelijk om samen met een mediator tot nieuwe afspraken te komen. Is een van de ouders niet bereid om medewerking te verlenen? Dan komen er advocaten en rechters bij het proces kijken, om zo de regeling aan te passen wanneer de argumenten sterk genoeg zijn.

Heb je de hulp nodig van een specialist of wil je meer informatie over het aanpassen van de omgangsregeling? Neem dan contact met ons op zodat we je direct verder kunnen helpen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator