Omgangsregelingen wijzigen
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
De omgangsregelingen wijzigen; kan dat?
Een omgangsregeling die niet werkt, is geen goede omgangsregeling. Niet voor de ouders en zeker niet voor de kinderen, want het zorgt voor onrust en vaak ook ergernis. In dat geval is het wijzigen van de omgangsregeling een goede zet, maar dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Kun je goed overleggen met je ex? Dan kunnen jullie samen rond tafel gaan zitten om andere afspraken te maken. Weigert een van de partijen mee te werken? Dan kan de omgangsregeling alleen via de rechter gewijzigd worden. Daarvoor heb je een advocaat nodig en zeer sterke redenen om de regeling aan te laten passen.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Op welke basis kun je de omgangsregeling wijzigen?
Je kunt de omgangsregeling niet zomaar laten wijzigen. Er zijn goede redenen voor nodig om dit langs de rechter te krijgen. De reden die wij het meeste zien, zijn de volgende. Een van de partners houdt zich niet aan de afspraken of verhuisd naar een locatie op grote afstand. De regeling werkt niet voor de kinderen of de wensen van de kinderen zijn veranderd omdat zij ouder geworden zijn.
Weet je niet zeker of jouw redenen genoeg zijn om de omgangsregeling aan te laten passen door de rechter? Neem dan eens contact met ons op, zodat we met je mee kunnen kijken en kunnen beoordelen of je een kans maakt bij de rechter.
Ex houdt zich niet aan de afspraken van de omgangsregeling
Er zijn meerdere manieren waarop een van de partners zich niet aan de afspraken kan houden. Bijvoorbeeld door de kinderen niet op te halen op de afgesproken tijd of te laat terug te brengen zonder een bericht. Dat kan natuurlijk altijd een keer voorkomen. Gebeurt het echter standaard, dan is het een ander verhaal. Houdt een van de partners zich herhaaldelijk niet aan de afspraken, dan moeten nieuwe afspraken opgesteld worden. Wil een van de partners daar niet aan meewerken? Dan kan er omgangsbegeleiding gekozen worden of kan de zaak naar de rechter.
Verhuizing
Voor omgangsregelingen en co-ouderschap is de woonplaats van beide ouders van groot belang. Er wordt hierbij een afstand aangehouden van 7 kilometer lijnrecht van woning naar woning. Verhuist een van de ouders over een grotere afstand waardoor het vervoer eigenlijk omslachtig geworden is, dan wordt het lastig om het bestaande ouderschapsplan aan te houden wanneer er gekozen is voor co-ouderschap. Hierbij moet vooral gekeken worden naar de praktische invulling van de omgangsregeling wanneer de afstanden veel groter geworden zijn.
Het werkt niet voor de kinderen
Soms kan het voorkomen dat de omgangsregeling gewoon niet werkt voor de kinderen. Zij raken van slag, kunnen slecht wennen aan de nieuwe situatie of kunnen gewoon niet aarden omdat er te veel onrust is. In dat geval kan de conclusie luiden dat co-ouderschap (voorlopig) niet werkt voor de kinderen. Dan moet de omgangsregeling aangepast worden, omdat de situatie niet bevorderlijk is voor de kinderen.
Veranderende behoeftes van de kinderen door een oudere leeftijd
Wanneer kinderen ouder worden, veranderen hun wensen. Het kan zo zijn dat zij meer of minder tijd met een van de ouders door willen brengen. Vaak verandert de omgangsregeling wanneer de kinderen twaalf jaar worden. Voordat zij 12 zijn, mogen zij namelijk niet meebeslissen over de omgangsregeling, al kunnen ze wel hun mening geven uiteraard.
Veranderen de wensen van de kinderen naarmate zij ouder worden? Dan is het goed om de omgangsregeling hierop aan te passen.
Hoe kun je de omgangsregeling aanpassen?
Wanneer je de omgangsregeling aan wilt passen, dan is er overleg nodig met je ex. In de meeste gevallen wordt er een mediator ingeschakeld. Op die manier wordt het namelijk net wat makkelijker om te overleggen en constructieve gesprekken te voeren, met de kinderen erbij wanneer dit wenselijk is. De nieuwe afspraken worden vervolgens op papier gezet, waarna de oudere regeling vervalt wanneer jullie overeenstemming bereiken over de nieuwe invulling.
Nieuwe afspraken kunnen gevolgen hebben voor de alimentatie. De kans bestaat dat er opnieuw berekend moet worden. De mediator kan je hierbij helpen. Is het echter zo dat slechts één van de ouders ontevreden is en de regeling aan wil laten passen? Dan kun je beter een advocaat in de arm nemen; in dat geval kom je namelijk in de meeste gevallen bij de rechtbank terecht.
Hulp bij het aanpassen van de omgangsregeling
Het aanpassen van de omgangsregeling is mogelijk. Bij wederzijds goedvinden is het relatief makkelijk om samen met een mediator tot nieuwe afspraken te komen. Is een van de ouders niet bereid om medewerking te verlenen? Dan komen er advocaten en rechters bij het proces kijken, om zo de regeling aan te passen wanneer de argumenten sterk genoeg zijn.
Heb je de hulp nodig van een specialist of wil je meer informatie over het aanpassen van de omgangsregeling? Neem dan contact met ons op zodat we je direct verder kunnen helpen.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur