Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Onderhoudsverplichting
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Onderhoudsverplichting

Onderhoudsverplichting; ook na het huwelijk

Bij een scheiding vervallen veel van de rechten en plichten die bij wet geregeld zijn. Ga je scheiden, dan moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden, waaronder plannen met een financiële achtergrond. Hierbij is het goed om te weten dat de onderhoudsverplichting gewoon blijft bestaan, ook na het huwelijk. Vandaar dat er in veel gevallen alimentatie betaald moet worden. Een ander woord voor de alimentatieverplichting is ook wel de onderhoudsverplichting.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Ook na het huwelijk voor elkaar zorgen

Tijdens het huwelijk hebben jullie bepaalde verplichtingen naar elkaar toe. Die staan in de wet. Bij een echtscheiding vervallen nagenoeg alle verplichtingen, op een na. Dat is het financieel voor elkaar zorgen. Dat moet je ook na een scheiding doen. Het kan zo zijn dat je partneralimentatie moet betalen om te voorzien in het levensonderhoud. Is jouw inkomen veel lager dan het inkomen van je ex-partner? Dan is de kans groot dat je alimentatie toegewezen krijgt. De hoogte wordt berekend aan de hand van vastgestelde factoren.

Hoelang duurt de alimentatieplicht eigenlijk?

De regels rond de alimentatieplicht zijn onlangs gewijzigd, waardoor de duur afhankelijk is van het moment waarop je gescheiden bent. Was dit voor 2020, dan is de alimentatieplicht maar liefst 12 jaar. Je kunt onderling afwijkende afspraken maken; jullie mogen de periode zelf korter of langer maken bij wederzijds goedvinden. Heb je echter geen kinderen en heeft het huwelijk minder dan vijf jaar standgehouden? Dan is de alimentatieplicht even lang als het huwelijk duurde.

Ben je na de eerste januari 2020 gescheiden? Dan val je onder de nieuwe regelgeving. Hierbij is de verplichting tot het betalen van alimentatie de helft van de duur van het huwelijk; met een maximale periode van 5 jaar.

Dit is echter niet alles. Er zijn een aantal toevoegingen bij de alimentatieplichten:

  • Zijn er minderjarige kinderen? Dan stopt de alimentatieplicht op z’n vroegst wanneer alle kinderen 12 jaar of ouder zijn
  • Ben je meer dan 15 jaar getrouwd geweest? Dan heb je recht op meer; krijg je AOW binnen een periode van 10 jaar? Dan loopt de partneralimentatie door tot de AOW start
  • En; ben je 50-plusser en meer dan 15 jaar getrouwd geweest? Dan heb je recht op 10 jaar alimentatie van je ex-partner

Het recht op partneralimentatie vervalt wanneer je een partnerschap met een nieuwe partner aangaat in de vorm van samenwonen of een huwelijk. Verdien je meer geld waardoor je jezelf kunt voorzien in je levensonderhoud? Ook dan vervallen je rechten.

Berekenen van de alimentatie

Het berekenen van de alimentatie is werk voor een specialist, zeker omdat het maken van de berekening veel en nauwkeurig werk is. Er zijn tal van factoren die meegenomen moeten worden in de berekening. Heb je een mediator ingeschakeld via ons om je echtscheiding te begeleiden? Dan kan deze je ook helpen bij het berekenen van de partner- en kinderalimentatie, zodat je niet weer op zoek moet naar een specialist om je verder te helpen.

Zelf een afspraak maken?

Uiteindelijk komt het neer op een afspraak tussen beide partijen, ook wanneer er geen onafhankelijke berekening gemaakt is. De alimentatie en de hoogte staan overigens niet vast. Beide partijen kunnen na verloop van tijd de alimentatie laten wijzigen, tenzij opgenomen is dat jullie beide geen wijzigingen kunnen doen. Je kunt ook afzien van de alimentatie en hierop terugkomen wanneer je bijvoorbeeld werkeloos geraakt bent.

Het kan ook zo zijn dat de alimentatieplicht omdraait en de betaler ontvanger wordt. Ook hierbij geldt dat jullie onderling afspraken moeten maken. Lukt dit niet? Dan komt het bij de rechter te liggen die vervolgens een bindende uitspraak doet waar jullie je beide aan moeten houden.

Lukt het helemaal niet om met elkaar te overleggen over de alimentatie? Dat komt vaak voor, omdat het een gevoelig onderwerp is. In dat geval kun je direct naar de rechter. Deze berekent de alimentatie aan de hand van de geldende normen en legt direct een vast bedrag op dat betaald moet worden aan alimentatie. Ook hier geldt dat veranderende omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat het bedrag verandert.

Wijzigingen in de partneralimentatie, hoe werkt dat?

Wanneer de situaties veranderen, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de alimentatie. Ook kan de alimentatie volledig komen te vervallen of omdraaien waarbij de ontvanger betaler wordt. Dit is het geval bij een verandering van inkomen of het vinden van een nieuwe partner.

Bij een nieuwe situatie horen nieuwe afspraken. Lukt het niet om samen aan tafel te gaan zitten? Dan wordt de rechter ingeschakeld om uitspraak te doen.

En de alimentatie voor de kinderen?

De alimentatie voor kinderen ligt even iets anders. Als vader en moeder ben je financieel verplicht je kinderen te verzorgen totdat zij 21 zijn. Het kind heeft zelf dus ook recht op geld in de vorm van kinderalimentatie. Je kunt dit eventueel in overleg stopzetten wanneer jouw kind zelf gaat werken en een inkomen verdient.

In natura betalen

In overleg kan de alimentatie ook in een andere vorm gegoten worden. Zoals een volledige betaling ineens, of het betalen in natura. Dat klinkt wat vreemd wellicht, maar hiermee wordt bedoeld dat je bijvoorbeeld de huur voor je ex betaalt en daarnaast geen geld overmaakt.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator