Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Ouderdomspensioen echtscheiding

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Ouderdomspensioen bij een echtscheiding

Ook wanneer je scheidt heb je recht op een deel van het ouderdomspensioen. Je kunt ook vrijwillig afstand doen van jouw deel. Weet je niet zo goed wat de opties zijn of wil je dat iemand met je meekijkt bij het maken van de afspraken? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Wanneer je getrouwd bent, bouw je samen een ouderdomspensioen op. Het maakt niet uit of je getrouwd bent op basis van huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen; beide partners hebben recht op een deel van elkanders pensioen. Dat is bij wet beschreven. Het pensioen wordt opgebouwd door te werken, door spaargelden of beleggingen. Dit geld komt beschikbaar wanneer je de leeftijd bereikt hebt waarop je gebruik kunt maken van je pensioen.

Het ouderdomspensioen is een belangrijk onderdeel van de echtscheiding. Het is goed om hier even de tijd voor te maken, zodat je precies weet waar je straks op moet letten.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Afstand doen

Je kunt ervoor kiezen om het ouderdomspensioen niet op te delen. Dit moet dan opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant dat naar de rechtbank gaat om de scheiding door te voeren.

Dit gaat niet op wanneer je voor 1 mei 1995 getrouwd bent op basis van huwelijkse voorwaarden, omdat de regels veranderd zijn (Wet Verevening Pensioenrechten). Wil je hierbij aanpassingen laten doen waarbij jouw ex-partner geen deel van jouw pensioen kan krijgen? Dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je advocaat. Deze kan je hier verder bij helpen.

Uitbetalingen van het pensioen

Het pensioenfonds moet uiteraard wel op de hoogte gebracht worden van de veranderde situatie. Hier krijg je een specifiek formulier voor opgesteld. Meld de scheiding altijd binnen twee jaar om problemen te voorkomen. Het fonds zal kosten rekenen voor het verdelen van het pensioen, dat doorgerekend wordt naar beide ontvangers van de pensioengelden.

Wil je afstand doen van het pensioen of heb je een andere afspraak gemaakt met je partner rond het verdelen van het pensioen? Dan heb je een advocaat nodig. Deze stelt een speciale akte op die opgestuurd moet worden, waarna de veranderingen doorgevoerd kunnen worden.

Conversie bij het ouderdomspensioen

Een andere optie is conversie, waarbij je voor eens en altijd afstand doet van jouw deel van het ouderdomspensioen. Dit wordt vervolgens uitbetaald aan je ex-partner zodra deze de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft. Je kunt je deel niet terugkrijgen wanneer jouw ex voortijdig overlijdt. Ook is conversie niet mogelijk bij de zogeheten ‘scheiding van tafel en bed’.

Conversie moet ook opgenomen worden in het convenant. Hiervoor heb je toestemming nodig van de pensioenverstrekker. Krijg je dit niet, dan is conversie niet mogelijk en wordt teruggevallen op de geldende regels.

Heb je meer informatie nodig over het ouderdomspensioen bij een echtscheiding of wil je direct aan tafel zitten met een expert om de mogelijkheden door te nemen? Neem dan vandaag nog contact met ons op zodat we direct de opties uit kunnen werken die passen bij jouw situatie. Zo weet je ook later exact waar je aan toe bent.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator