Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Ouderschapsplan opstellen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Ouderschapsplan

Ouderschapsplan opstellen bij een scheiding met kinderen

Wanneer jullie in een echtscheiding belanden en er zijn kinderen bij betrokken, dan moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin worden alle afspraken opgenomen die jullie gemaakt hebben die betrekking hebben op de kinderen die jullie samen hebben.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Het verplichte ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is in veel gevallen verplicht. Hierbij gaat het vooral om een scheiding waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn. Meerderjarige kinderen mogen zelf beslissingen nemen immers. Een ouderschapsplan is verplicht wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding en het gaat om een echtscheiding, scheiding van tafel en bed, het beëindigen van een geregistreerd partnerschap of jullie uit elkaar gaan en beide gezag over de kinderen hebben. In al deze gevallen is een ouderschapsplan verplicht.

Wat staat er eigenlijk in het ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan omvat alle afspraken die gemaakt zijn over de kinderen met een leeftijd onder de 18 jaar. Je bepaalt overigens in grote lijnen zelf wat er afgesproken wordt. Er zijn wel een aantal onderdelen die altijd opgenomen moeten worden in een ouderschapsplan.

Hieronder valt de omgangsregeling (inclusief het opdelen vakanties en feestdagen) en de afspraken die gemaakt zijn over de kinderalimentatie, waarbij de kosten van de kinderen verdeeld worden. Ook moeten de ouderlijke taken verdeeld worden in het ouderschapsplan. Daarnaast moeten er afspraken over de communicatie opgenomen worden, plus de manier waarop jullie overleggen over belangrijke beslissingen die genomen moeten worden voor de kinderen.

Je kunt het ouderschapsplan echter zo ver uitbreiden als je zelf wilt. Zolang de verplichte punten opgenomen zijn in het plan, is het goed. Wat je er zelf aan toevoegt, is aan jullie zelf.

Kinderen bij het ouderschapsplan betrekken of liever niet?

Je moet de kinderen bij het ouderschapsplan betrekken. Niet alleen omdat het verstandig is, het is ook verplicht. Voor het kind is dit een goed moment om emoties en angsten te uiten met betrekking tot de scheiding. Ook wordt de mening van je kind op deze manier gevraagd en gehoord. Door te luisteren naar wat jouw kind belangrijk vindt, wordt het voor het kind op deze manier ook makkelijker.

Let wel op dat je het kind niet tussen jullie in plaatst. Een minderjarig kind moet zijn of haar mening kunnen geven. Wat jullie als ouders beslissen, dat is vervolgens aan jullie. Het is wel aangeraden om de wensen van de kinderen terug te laten komen in het plan.

Samen een ouderschapsplan opstellen

Een ouderschapsplan bestaat vooral uit onderlinge afspraken. Dat betekent dat je dit samen met je partner kunt doen, zeker wanneer er nog goede communicatie mogelijk is. Je kunt het ouderschapsplan niet zelf indienen. Daar moet een advocaat of mediator voor ingeschakeld worden, met de bevoegdheid om documenten in te dienen bij de rechtbank. Dit is overigens meer praktisch dan hinderlijk, want op die manier kun je het ouderschapsplan ook nog even na laten kijken. Zo weet je zeker dat het aan de eisen voldoet.

Onze mediators helpen je graag met het nakijken van het ouderschapsplan. Is de communicatie wat verzuurd met je partner? Schakel dan op een eerder moment een mediator in. Deze komt bij jullie aan tafel zitten tijdens de gesprekken, zodat het maken van constructieve afspraken aanzienlijk makkelijk wordt. Onze mediators hebben daarnaast de bevoegdheid om het plan in te dienen bij de rechtbank, zodat je geen extra kosten hebt voor een advocaat.

Zelf een ouderschapsplan opstellen

Nu je weet wat de verplichte onderdelen van het ouderschapsplan zijn, kun je hier in feite nu al mee aan de slag wanneer je nog goed kunt overleggen met je huidige partner. Let erop dat alle namen correct vermeld zijn en de verplichte onderdelen behandeld worden. Maak vooral een lijstje van tevoren, zodat jullie beide precies weten wat besproken moet worden. Het is verstandig om rustig samen aan tafel te gaan zitten, zonder stoorzenders. Je kunt vooraf of achteraf de mening van je kind(eren) vragen, om die wensen mee te nemen bij het opstellen van de plannen.

Laat je ouderschapsplan altijd nakijken. Vergeet niet dat dit document samen met het verzoek tot echtscheiding ingediend moet worden door een specialist; je mag dit niet zelf bij de rechtbank indienen.

Heb je vragen over het opstellen van het ouderschapsplan of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan eens contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag verder met advies op maat. Ook kunnen we direct de juiste specialist aanbevelen voor jouw situatie.

Lukt het niet goed om samen met je partner te overleggen? Schakel dan op tijd een mediator in. Het wordt makkelijker om afspraken te maken wanneer je op tijd een specialist inschakelt, die met een relatief schone lei kan beginnen aan de begeleiding van de gesprekken.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator