Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Samengesteld gezin na scheiding
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediator & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Samengesteld gezin

Een samengesteld gezin na een echtscheiding

Jaarlijks zijn tienduizenden kinderen bij een echtscheiding of relatiebreuk betrokken. Het gebeurt niet zelden dat je na een echtscheiding een nieuwe partner vindt na verloop van tijd. Besluit je om samen te gaan wonen of zelfs trouwen met de nieuwe partner, dan ontstaat een samengesteld gezin. Dit wordt ook wel een fusiegezin genoemd.

Dit brengt een compleet nieuwe situatie met zich mee. Dat kan even wennen zijn, ook voor de kinderen die ineens in een heel ander gezin terechtkomen. Dit kan praktische en emotionele problemen met zich meebrengen. Het is goed om hier van tevoren al rekening mee te houden. Reken er ook op dat bepaalde zaken veranderen. Zo kan de omgangsregeling aangepast moeten worden of moet de alimentatie opnieuw berekend worden.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Een nieuw samengesteld gezin

Bij een nieuw samengesteld gezin verandert de gezinssamenstelling. Er ontstaat in feite een nieuw gezin met een toevoeging. Binnen de nieuwe situatie moet jij jouw eigen plek vinden. Dat geldt ook voor de kinderen, maar voor hen is het vaak iets moeilijker. Zij moeten hun papa of mama na de scheiding ineens delen met een andere partner die zich in hun leefomgeving bevindt. En dat is best even wennen.

Het ouderschapsplan op de schop

Bij de echtscheiding is een ouderschapsplan opgesteld voor de kinderen die jullie samen hadden op het moment van scheiden. De omgangsregeling vormt een belangrijk deel van het ouderschapsplan en de kans is groot dat er meer omgangsregelingen bij zullen komen nu er een nieuw samengesteld gezin is. Dat is lang niet altijd even makkelijk, want de praktische invulbaarheid kan een uitdaging vormen.

Daarnaast gebeurt het regelmatig dat de nieuwe gezinnen ook kinderen krijgen. Op dat moment wordt er veel gevraagd van de ouders én de kinderen. Het is verstandig om op dat moment te kiezen voor nieuwe afspraken in de omgangsregeling en het ouderschapsplan. De kans is namelijk groot dat de gemaakte afspraken het beste herzien kunnen worden om de nieuwe situatie te implementeren in de afspraken.

Je kunt zelf een nieuw ouderschapsplan opstellen. Het is ook mogelijk om direct contact met ons op te nemen, zodat wij je kunnen helpen met het aanpassen van het ouderschapsplan. Daarmee hoef je geen dure advocaat in te schakelen om nieuwe afspraken te maken om de nieuwe situatie in de afspraken te laten weerspiegelen.

Stiefouder en biologische ouder

Wanneer er een nieuwe ouder in het samengesteld gezin komt, dan is dit een stiefouder. Het kan zo zijn dat deze andere opvattingen heeft over de opvoeding van kinderen of de vakanties die afgesproken worden. Het is verstandig om te overleggen over de lijnen die getrokken worden en de afspraken die gemaakt zijn. Dit zorgt ervoor dat de kinderen weten waar zij aan toe zijn én het zorgt ervoor dat iedereen weet wat het idee is. Op die manier voelen de kinderen zich ook veiliger en vertrouwder. En dat is belangrijk, ook in een samengesteld gezin.

En de alimentatie?

De afgesproken alimentatie geldt waarschijnlijk niet meer wanneer je een nieuwe gezinssituatie hebt. Een stiefouder is namelijk ook onderhoudsplichtig voor de kinderen. Dat betekent dat de alimentatie aangepast moet worden. Wanneer je een samengesteld gezin begint met een nieuwe partner, is het dus verstandig om direct de alimentatie opnieuw te laten berekenen, zodat je niet tegen vervelende verrassingen aanloopt.

Afspraken maken is niet altijd zo makkelijk

Nieuwe afspraken maken is niet altijd makkelijk. Zeker niet wanneer er een nieuwe partner in beeld gekomen is. Het is goed om alle nieuwe afspraken zo goed en helder mogelijk op papier te zetten met betrekking tot de omgangsregeling en de financiële kant van de regelingen. Wil je een beetje hulp hebben tijdens het maken van nieuwe afspraken? Schakel dan een mediator in. Deze begeleidt de gesprekken zodat het makkelijker is om constructief te bouwen aan de toekomst en afspraken te maken waar iedereen het mee eens kan zijn.

Onze mediators hebben veel ervaring met echtscheidingen en samengestelde gezinnen. Concreet betekent dit dat zij oplossingen aan kunnen dragen die jullie waarschijnlijk nog niet eens overwogen hebben.

Wil je meer informatie over een samengesteld gezin en de gevolgen of wil je direct een mediator inschakelen voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen of een specialist in kunnen schakelen die jou kan assisteren bij het maken van nieuwe afspraken en berekeningen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator