Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Scheiden en belasting
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

De fiscale kant: de belastingen en een echtscheiding

Een scheiding heeft ook gevolgen voor de belasting. Er zijn toeslagen waar je recht op kunt hebben en er moeten veranderingen doorgevoerd worden. Waar moet je precies op letten en wat zijn de mogelijkheden wanneer jullie niet langer op één adres wonen?

Jullie zijn ‘echt’ gescheiden volgens de Nederlandse Belastingdienst wanneer jullie niet langer op hetzelfde adres wonen; het fiscaal partnerschap is dan ontbonden. De aftrekposten en inkomsten die jullie samen hadden, gelden vanaf dat moment niet meer. Zowel jij als je ex-partner moet vanaf nu zelf belastingaangifte doen zonder gezamenlijke posten.

Je kunt hier uitzondering op maken, maar uitsluitend in het jaar van de scheiding zelf. De gezamenlijke posten mogen dan nog wel verdeeld worden. Let er wel op dat de verdeling gevolgen zal hebben voor het bedrag dat ieder van jullie terugkrijgt of bij moet betalen. Hoe je het verdeelt, maakt overigens verder niet uit, als de som maar sluitend is. Een financieel expert kan advies uitbrengen in deze situatie, zoals een belastingadviseur.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Aftrekposten bij een echtscheiding

We zijn gek op aftrekposten. Wist je dat je sommige kosten van een echtscheiding ook af kunt trekken van de belastingen? Er zijn bepaalde kosten die je niet op mag voeren, en andere kosten weer wel. Laten we beginnen met de kosten van de eigenlijke scheiding. Deze zijn niet aftrekbaar. Kosten voor aanpassing van de alimentatie aan je ex-partner is ook niet aftrekbaar, waarbij ontvangen alimentatie wél als inkomen gezien wordt. Hier moet dus belasting over betaald worden. Alimentatiebetalingen zijn tevens een aftrekpost voor de betaler. Bij kinderalimentatie worden de betalingen niet gezien als inkomen; deze worden derhalve niet belast.

Wat is nou wel aftrekbaar?

Alimentatiebetalingen aan je ex zijn volledig aftrekbaar van de belastingen zolang de afspraken schriftelijk vastgelegd zijn in het echtscheidingsconvenant die bij de rechtbank ingediend wordt. Maak jij kosten om de alimentatiebetalingen te krijgen of aan te laten passen, dan is dit ook aftrekbaar voor de belastingen. Juridische kosten en proceskosten vallen hieronder, zolang de ingeschakelde partij duidelijk op de factuur vermeld dat het gaat om alimentatiehandelingen.

Heffingen en toeslagen

Daarmee is het fiscale verhaal rond de scheiding nog niet rond, want er zijn ook heffingen en toeslagen waar je rekening mee moet houden. Heffingskortingen worden van de belasting over inkomen en volksverzekeringen afgetrokken. Wanneer je gaat scheiden, betekent dit vaak dat de heffingskortingen veranderen. Dit is volledig gebonden aan jouw persoonlijke situatie. Daarom raden we je sterk aan om een belastingadviseur of financieel expert in te schakelen wanneer je hier meer over wilt weten om verrassingen te voorkomen.

Bij de toeslagen verandert er zeer waarschijnlijk ook het een en ander. Zo kun je ineens recht hebben op veel meer geld van de overheid, zoals huurtoeslag of de toegeslagen op het gebied van kindgebonden budget. Onze experts vertellen je graag meer over de mogelijkheden die er zijn.

Wil je meer weten over de veranderingen op fiscaal gebied en wat er precies gaat veranderen? Neem dan contact op met je belastingadviseur of financieel adviseur. Schakel je een van onze mediators in, dan kan deze je ook meer vertellen over waar je precies rekening mee moet houden, zodat je niet tegen vervelende verrassingen aanloopt én optimaal kunt profiteren van belastingaftrek en extra toeslagen waar je nu wél recht op kunt hebben.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator