Scheiden en belasting
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Zorgeloos scheiden via mediation
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
De fiscale kant: de belastingen en een echtscheiding
Een scheiding heeft ook gevolgen voor de belasting. Er zijn toeslagen waar je recht op kunt hebben en er moeten veranderingen doorgevoerd worden. Waar moet je precies op letten en wat zijn de mogelijkheden wanneer jullie niet langer op één adres wonen?
Jullie zijn ‘echt’ gescheiden volgens de Nederlandse Belastingdienst wanneer jullie niet langer op hetzelfde adres wonen; het fiscaal partnerschap is dan ontbonden. De aftrekposten en inkomsten die jullie samen hadden, gelden vanaf dat moment niet meer. Zowel jij als je ex-partner moet vanaf nu zelf belastingaangifte doen zonder gezamenlijke posten.
Je kunt hier uitzondering op maken, maar uitsluitend in het jaar van de scheiding zelf. De gezamenlijke posten mogen dan nog wel verdeeld worden. Let er wel op dat de verdeling gevolgen zal hebben voor het bedrag dat ieder van jullie terugkrijgt of bij moet betalen. Hoe je het verdeelt, maakt overigens verder niet uit, als de som maar sluitend is. Een financieel expert kan advies uitbrengen in deze situatie, zoals een belastingadviseur.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Aftrekposten bij een echtscheiding
We zijn gek op aftrekposten. Wist je dat je sommige kosten van een echtscheiding ook af kunt trekken van de belastingen? Er zijn bepaalde kosten die je niet op mag voeren, en andere kosten weer wel. Laten we beginnen met de kosten van de eigenlijke scheiding. Deze zijn niet aftrekbaar. Kosten voor aanpassing van de alimentatie aan je ex-partner is ook niet aftrekbaar, waarbij ontvangen alimentatie wél als inkomen gezien wordt. Hier moet dus belasting over betaald worden. Alimentatiebetalingen zijn tevens een aftrekpost voor de betaler. Bij kinderalimentatie worden de betalingen niet gezien als inkomen; deze worden derhalve niet belast.
Wat is nou wel aftrekbaar?
Alimentatiebetalingen aan je ex zijn volledig aftrekbaar van de belastingen zolang de afspraken schriftelijk vastgelegd zijn in het echtscheidingsconvenant die bij de rechtbank ingediend wordt. Maak jij kosten om de alimentatiebetalingen te krijgen of aan te laten passen, dan is dit ook aftrekbaar voor de belastingen. Juridische kosten en proceskosten vallen hieronder, zolang de ingeschakelde partij duidelijk op de factuur vermeld dat het gaat om alimentatiehandelingen.
Heffingen en toeslagen
Daarmee is het fiscale verhaal rond de scheiding nog niet rond, want er zijn ook heffingen en toeslagen waar je rekening mee moet houden. Heffingskortingen worden van de belasting over inkomen en volksverzekeringen afgetrokken. Wanneer je gaat scheiden, betekent dit vaak dat de heffingskortingen veranderen. Dit is volledig gebonden aan jouw persoonlijke situatie. Daarom raden we je sterk aan om een belastingadviseur of financieel expert in te schakelen wanneer je hier meer over wilt weten om verrassingen te voorkomen.
Bij de toeslagen verandert er zeer waarschijnlijk ook het een en ander. Zo kun je ineens recht hebben op veel meer geld van de overheid, zoals huurtoeslag of de toegeslagen op het gebied van kindgebonden budget. Onze experts vertellen je graag meer over de mogelijkheden die er zijn.
Wil je meer weten over de veranderingen op fiscaal gebied en wat er precies gaat veranderen? Neem dan contact op met je belastingadviseur of financieel adviseur. Schakel je een van onze mediators in, dan kan deze je ook meer vertellen over waar je precies rekening mee moet houden, zodat je niet tegen vervelende verrassingen aanloopt én optimaal kunt profiteren van belastingaftrek en extra toeslagen waar je nu wél recht op kunt hebben.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur