Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Scheiden en de woning
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Echtscheiding en de woning

Een echtscheiding heeft gevolgen voor alle bezittingen die gemeenschappelijk bezit zijn. Ook de woning. De keuzes die hierbij gemaakt worden, hebben niet alleen fiscale gevolgen; er moet ook gekeken worden naar de haalbaarheid van de afspraken. Zo kan de hypotheekverstrekker weigeren wanneer het inkomen niet hoog genoeg is om de hypotheek te dragen.

Uiteraard zijn er andere afspraken nodig bij huurwoningen dan koopwoningen en is alles afhankelijk van de situatie waarin jullie je bevinden. Wat vooral belangrijk is, is eerst de mogelijkheden op een rijtje te zetten en de gevolgen hiervan te bekijken voordat er een keuze gemaakt wordt.

Hierbij kan het verstandig zijn om een expert in de arm te nemen. Deze heeft meer ervaring met het verdelen van een woning en de opties die er zijn. Wil je direct in contact gebracht worden met een expert die jou verder kan helpen? Bel ons dan vandaag nog zodat we samen naar de opties kunnen kijken.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Een koopwoning en een echtscheiding

Wanneer er sprake is van een koopwoning, dan wordt er vaak gekeken of één persoon daar kan en wil blijven wonen. In de meeste gevallen komt het neer op de hypotheekverstrekker. Toen jullie de hypotheek goedgekeurd kregen, hadden jullie waarschijnlijk een hoger inkomen dan één van jullie op dit moment heeft. Ook moet er gekeken worden naar een eventuele overwaarde of onderwaarde en het feit dat de ex-partner uitgekocht moet worden.

Willen én kunnen jullie beiden in de woning blijven wonen en komen jullie er onderling niet uit? Dan gaat de kwestie naar rechter. Die kijkt naar de situatie en beoordeelt op een objectieve manier wie het meeste recht heeft op de woning.

Kan geen van beiden de hypotheek rond krijgen en besluiten jullie beide hypotheeknemer te blijven? Dan kan één persoon in de woning blijven wonen, maar blijven jullie wel met elkaar verbonden door de hypotheek. Dat is lang niet in alle gevallen even wenselijk. Wil je na de scheiding volledig je eigen weg kunnen kiezen en niets meer te maken hebben met je ex-partner, dan is het verstandig om niet te kiezen voor deze optie. Op termijn kan dit namelijk alleen maar gaan wringen en voor problemen zorgen.

Let hierbij goed op het totale plaatje. Er zijn ook verzekeringen die op de woning rusten en die omgezet en/of aangepast moeten worden. Net als bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering, die in nagenoeg alle gevallen verbonden is aan de hypotheek. Hier moet ook naar gekeken worden, omdat het voortzetten van de verzekering vaak niet nodig is wanneer je jouw naam van de hypotheek laat halen en geen koopwoning als volgend huis kiest.

En scheiden met een huurwoning?

Bij een huurwoning gaat het om net iets minder, omdat er geen groot kapitaal (of schuld) gedeeld moet worden. Het heikele punt is hier dat beide bewoners evenveel recht hebben op de huurwoning zolang jullie beide op het adres ingeschreven zijn. Het maakt hierbij niet uit wie de hoofdhuurder en wie de medehuurder is. Kunnen jullie er niet samen uitkomen? Dan is de advocaat en rechtbank de manier om de woning toegewezen te krijgen. De rechter kijkt naar de feiten om te bepalen wie het meeste recht heeft op de woning.

Let op: blijft je ex-partner in de woning wonen en betaal jij (mee) aan de huur in de eerste periode? Dan mag je dit opgeven als aftrekpost. Ben je de ontvangende partij? Dan moet je de bijdrage aan de huur opgeven als inkomstenbron (alimentatie). Hierover moet belasting betaald worden.

Alimentatie om in de woning te kunnen blijven wonen

In sommige gevallen kan de persoon die in de woning blijft wonen de kosten niet betalen. Er kan dan besloten worden door de ex-partner om de kosten (deels) te betalen. Dit valt onder partneralimentatie. Concreet betekent dit dat de betalende persoon dit op kan geven als aftrekpost voor de belastingen. Voor de ontvangende partij valt het onder inkomen. Dit mag twee jaar lang onder beperkende voorwaarden.

Wat is eigenwoningreserve bij een scheiding?

Wanneer de koopwoning verkocht wordt tijdens de scheiding en er sprake is van overwaarde, dan moet dit geld verdeeld worden. Dit geld wordt door de Belastingdienst als eigenwoningreserve aangemerkt. Koop je vervolgens een andere woning, dan is de eigenwoningreserve een van de onderdelen waarnaar gekeken moet worden bij de renteaftrek. Dit geldt alleen wanneer je binnen vijf jaar weer een eigen woning koopt. In dat geval moet jouw volledige eigenwoningreserve geïnvesteerd worden in de nieuwe woning.

Let daarom goed op de keuzes die je maakt en laat je adviseren door een expert voordat je ergens een handtekening onder zet. Meer informatie vind je op onze pagina over echtscheiding en belastingen.

Notaris en hypotheekverstrekker

Het is van groot belang dat de juiste afspraken gemaakt worden en dat dit ook vastgelegd wordt door een goede notaris. Er moet een akte van verdeling opgemaakt worden en dit moet bij het kadaster ingeschreven worden om alles daadwerkelijk officieel te maken. Dit heeft ook te maken met de aansprakelijkheid, waarmee het nog belangrijker is om alles rond te krijgen.

Heb je hulp nodig bij het vinden van een goede advocaat, mediator of notaris om het verdelen van de woning bij een echtscheiding goed te regelen? Neem dan contact met ons op. Wij hebben de experts die jou verder kunnen helpen en adviseren je graag over de juiste stappen in jouw situatie. Op die manier weet je zeker dat alles op de juiste manier geregeld wordt en je niet achteraf met grote problemen komt te zitten.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator