Scheiden en tegemoetkomingen
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Zorgeloos scheiden via mediation
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Scheiden en tegemoetkomingen; waar heb jij recht op?
Er verandert veel tijdens een scheiding. Heb je bijvoorbeeld bepaalde tegemoetkomingen of scheidingen nu en ga je binnenkort scheiden? Dan is de kans groot dat er veranderingen plaats gaan hebben. Zo kunnen bepaalde toeslagen vervallen of heb je ineens recht op andere toeslagen en tegemoetkomingen die je leven na de scheiding aanzienlijk eenvoudiger kunnen maken. Hierbij moet je terecht bij de gemeente, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Maar uiteraard helpen we je graag alvast verder.
Hoe zit het met kinderbijslag?
Kinderbijslag wordt betaald door de SVB en het bedrag dat je krijgt staat volledig los van het inkomen. Het is altijd de persoon waarbij het kind woont die recht heeft op de kinderbijslag. Kinderbijslag wordt alleen verdeeld over beide ex-partners wanneer er sprake is van co-ouderschap. Dit moet aangegeven worden bij de Sociale Verzekeringsbank met officiële papieren.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Het kindgebonden budget dan?
Het kindgebonden budget is een ander verhaal, want dit kan niet verdeeld worden over beide ouders. De belastingdienst kent dit altijd aan één ouder toe. Alleen de persoon die kinderbijslag aanvraagt, heeft recht op het kindgebonden budget en dit speelt een grote rol bij de berekening van alimentatie. Het kindgebonden budget is flink gestegen sinds 2015 en daardoor kunnen veel betalers van alimentatie een verlaging van alimentatie aanvragen. Voor meer informatie over de verlaging van alimentatie bekijkt u de pagina, wijziging alimentatie.
Toeslag voor kinderopvang
Toeslag voor kinderopvang is weer anders geregeld. Dit kun je namelijk alleen krijgen wanneer je werkt of studeert. Werken of studeren jullie beide en zijn jullie een co-ouderschap aangegaan? Dan moeten jullie allebei een aanvraag indienen voor een deel van de kinderopvangtoeslag na de scheiding.
Heb je meerdere kinderen? Dan kun je de kinderen op papier ‘verdelen’ om zo tegemoetkomingen op basis van het inkomen aan te vragen.
Bijstand na scheiding
Kun je jezelf niet meer voorzien in je eigen levensonderhoud na de scheiding? In dat geval kun je terugvallen op de bijstand. Ontving je al bijstand voordat de scheiding in gang gezet werd? Dan is het belangrijk dat je dit aangeeft bij de gemeente, zodat er opnieuw een beoordeling opgemaakt kan worden waarbij de gemeente kijkt of je recht hebt op bijstand. Krijg je een grotere som geld door de scheiding, dan kan de gemeente de bijstandsuitkering intrekken.
Ga je co-ouderschap aan? Dan wordt het bedrag opnieuw berekend dat je krijgt. Deze valt tussen de norm voor alleenstaanden en eenoudergezinnen in, aangezien je precies tussen de twee groepen valt. Je draagt immers niet alleen alle kosten voor de kinderen, aangezien je ex-partner hier ook bij betrokken wordt/blijft.
Zorg- en huurtoeslag
Zowel toeslag voor zorg als huur zijn afhankelijk van het inkomen en worden door de Belastingdienst uitbetaalt. Wanneer je scheidt, verandert de complete situatie, waardoor deze toeslagen naar alle waarschijnlijkheid ook zullen veranderen. Huurtoeslag krijg je uiteraard alleen wanneer je in een huurwoning gaat wonen en het inkomen onder het vastgestelde bedrag blijft. Bij zorgtoeslag wordt alleen gekeken naar hoeveel je verdient. De Belastingdienst helpt je graag verder met het berekenen van de toeslagen op de overheidswebsite.
Tegemoetkoming ouders van schoolgaande kinderen
Dienst Uitvoering Onderwijs is de instantie die de tegemoetkoming ouders regelt bij schoolgaande kinderen. Dit is een bedrag dat gebruikt wordt voor het cursusgeld. De ouder bij wie het kind op 1 augustus (begin van het schooljaar) woont, kan de tegemoetkoming aanvragen. Aangezien het inkomensafhankelijk is, is het goed om hier rekening mee te houden.
Zorgkortingen
Wanneer jij alimentatieplicht hebt en een omgangsregeling getroffen hebt, heb je waarschijnlijk recht op zorgkorting. Dit wordt van de alimentatie voor het kind afgetrokken. Of je aanspraak kunt maken op zorgkorting is afhankelijk van de omgangsregelingen die getroffen zijn. Het ligt tussen de 5 en 30 procent en varieert naar behoefte.
Wil je meer weten over de mogelijkheden of heb je een expert nodig bij jouw scheiding om alles in goede banen te leiden? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur