Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Scheiden en tegemoetkomingen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Scheiden en tegemoetkomingen; waar heb jij recht op?

Er verandert veel tijdens een scheiding. Heb je bijvoorbeeld bepaalde tegemoetkomingen of scheidingen nu en ga je binnenkort scheiden? Dan is de kans groot dat er veranderingen plaats gaan hebben. Zo kunnen bepaalde toeslagen vervallen of heb je ineens recht op andere toeslagen en tegemoetkomingen die je leven na de scheiding aanzienlijk eenvoudiger kunnen maken. Hierbij moet je terecht bij de gemeente, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Maar uiteraard helpen we je graag alvast verder.

Hoe zit het met kinderbijslag?

Kinderbijslag wordt betaald door de SVB en het bedrag dat je krijgt staat volledig los van het inkomen. Het is altijd de persoon waarbij het kind woont die recht heeft op de kinderbijslag. Kinderbijslag wordt alleen verdeeld over beide ex-partners wanneer er sprake is van co-ouderschap. Dit moet aangegeven worden bij de Sociale Verzekeringsbank met officiële papieren.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Het kindgebonden budget dan?

Het kindgebonden budget is een ander verhaal, want dit kan niet verdeeld worden over beide ouders. De belastingdienst kent dit altijd aan één ouder toe. Alleen de persoon die kinderbijslag aanvraagt, heeft recht op het kindgebonden budget en dit speelt een grote rol bij de berekening van alimentatie. Het kindgebonden budget is flink gestegen sinds 2015 en daardoor kunnen veel betalers van alimentatie een verlaging van alimentatie aanvragen. Voor meer informatie over de verlaging van alimentatie bekijkt u de pagina, wijziging alimentatie.

Toeslag voor kinderopvang

Toeslag voor kinderopvang is weer anders geregeld. Dit kun je namelijk alleen krijgen wanneer je werkt of studeert. Werken of studeren jullie beide en zijn jullie een co-ouderschap aangegaan? Dan moeten jullie allebei een aanvraag indienen voor een deel van de kinderopvangtoeslag na de scheiding.

Heb je meerdere kinderen? Dan kun je de kinderen op papier ‘verdelen’ om zo tegemoetkomingen op basis van het inkomen aan te vragen.

Bijstand na scheiding

Kun je jezelf niet meer voorzien in je eigen levensonderhoud na de scheiding? In dat geval kun je terugvallen op de bijstand. Ontving je al bijstand voordat de scheiding in gang gezet werd? Dan is het belangrijk dat je dit aangeeft bij de gemeente, zodat er opnieuw een beoordeling opgemaakt kan worden waarbij de gemeente kijkt of je recht hebt op bijstand. Krijg je een grotere som geld door de scheiding, dan kan de gemeente de bijstandsuitkering intrekken.

Ga je co-ouderschap aan? Dan wordt het bedrag opnieuw berekend dat je krijgt. Deze valt tussen de norm voor alleenstaanden en eenoudergezinnen in, aangezien je precies tussen de twee groepen valt. Je draagt immers niet alleen alle kosten voor de kinderen, aangezien je ex-partner hier ook bij betrokken wordt/blijft.

Zorg- en huurtoeslag

Zowel toeslag voor zorg als huur zijn afhankelijk van het inkomen en worden door de Belastingdienst uitbetaalt. Wanneer je scheidt, verandert de complete situatie, waardoor deze toeslagen naar alle waarschijnlijkheid ook zullen veranderen. Huurtoeslag krijg je uiteraard alleen wanneer je in een huurwoning gaat wonen en het inkomen onder het vastgestelde bedrag blijft. Bij zorgtoeslag wordt alleen gekeken naar hoeveel je verdient. De Belastingdienst helpt je graag verder met het berekenen van de toeslagen op de overheidswebsite.

Tegemoetkoming ouders van schoolgaande kinderen

Dienst Uitvoering Onderwijs is de instantie die de tegemoetkoming ouders regelt bij schoolgaande kinderen. Dit is een bedrag dat gebruikt wordt voor het cursusgeld. De ouder bij wie het kind op 1 augustus (begin van het schooljaar) woont, kan de tegemoetkoming aanvragen. Aangezien het inkomensafhankelijk is, is het goed om hier rekening mee te houden.

Zorgkortingen

Wanneer jij alimentatieplicht hebt en een omgangsregeling getroffen hebt, heb je waarschijnlijk recht op zorgkorting. Dit wordt van de alimentatie voor het kind afgetrokken. Of je aanspraak kunt maken op zorgkorting is afhankelijk van de omgangsregelingen die getroffen zijn. Het ligt tussen de 5 en 30 procent en varieert naar behoefte.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of heb je een expert nodig bij jouw scheiding om alles in goede banen te leiden? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator