Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Scheiden in stappen

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediators & Advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Scheiden in stappen

Scheiden in stappen

Tijdens een scheiding zijn er veel dingen die ineens op je af komen. Niet alleen qua emoties, want woede, verdriet, angst en teleurstelling nemen snel de overhand, maar ook andere zaken. Zoals het moeten maken van tal van afspraken, het plannen voor de toekomst en het aanpassen van contracten, abonnementen, verzekeringen en meer. Een scheiding is vaak veel meer werk dan mensen aanvankelijk denken, waardoor het nog lastiger kan worden om het hoofd koel te houden.

Zodra je in een scheiding belandt, is het van belang om nuchter te blijven denken en plannen te maken. Al dan niet met een expert, want onze mediators hebben hier veel ervaring mee zodat je direct op weg geholpen kan worden.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Een stappenplan voor je scheiding maken

Een stappenplan maakt het aanzienlijk makkelijker om door je scheiding te komen. Het betekent niet dat er minder emoties bij komen kijken. Het betekent ook niet dat het scheiden eenvoudig wordt. Een stappenplan zorgt er wel voor dat je meer rust hebt, af kunt strepen wat je al gedaan hebt en kunt plannen richting de toekomst. Ook kan het prettig zijn om ‘het einde’ in zicht te hebben, zodat je ziet dat je steeds een stap dichterbij komt.

Mocht je vragen hebben over een stap of meerdere stappen in het stappenplan, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Onze mediators helpen je graag verder.

De stappen bij een echtscheiding in het kort:

  • Vertellen aan je partner
  • Hulp inschakelen
  • Scheiding aanvragen
  • Plannen maken
  • Afspraken maken over de kinderen
  • Scheiding indienen bij de rechter
  • De scheiding definitief maken

Dat lijkt weinig werk, zeker wanneer je een van de stappen weg kunt strepen (bijvoorbeeld wanneer je geen kinderen hebt), maar het kan vaak tegenvallen. Daarom hebben we de verschillende stappen hieronder wat verder uitgewerkt.

1. Vertel het je partner

Op het moment dat je het niet meer ziet zitten, er iets gebeurd is waardoor je niet verder wilt met je partner of besloten hebt dat de relatie niet meer voor je werkt, komt direct een van de moeilijkste stappen in het proces. Je moet je partner vertellen dat je wilt scheiden. Geef duidelijk aan dat je op een scheiding aanstuurt, maar geef je partner ook de tijd om het te laten bezinken. Komt het voor jouw partner volledig uit de lucht vallen, dan heeft hij of zij tijd nodig om dit te verwerken, de gevolgen in te zien en een planning te maken voor zijn of haar eigen toekomst.

Is het iets dat een logisch gevolg was uit bepaalde omstandigheden of handelingen en ziet je partner het nu al aankomen? Dan is deze stap natuurlijk veel eenvoudiger en kan er sneller overgegaan worden naar de tweede stap.

2. De juiste hulp inschakelen bij een echtscheiding

De juiste hulp inschakelen voor je scheiding is van groot belang. Wat de juiste hulp is, is afhankelijk van jouw situatie. Staat er geen bedrijf op het spel, zijn er geen minderjarige kinderen en kunnen jullie in goed overleg afspraken maken? Dan is een mediator vaak genoeg. De scheiding moet namelijk door een bevoegd specialist bij de rechtbank ingediend worden; dit kun je niet zelf.

Staat er meer op het spel of is het niet langer mogelijk om samen tot goede afspraken te komen? Dan is er waarschijnlijk meer hulp nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van een advocaat, een financieel adviseur of andere specialisten die ervaring hebben met de situatie waarin jij je bevindt.

Weet je niet zo goed welke expert bij jouw situatie past of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan eens contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.

3. Het aanvragen van de scheiding

Wanneer de afspraken op papier staan, kan het verzoekschrift tot scheiden naar de rechter via een advocaat of een mediator. Ook bij een scheiding van tafel en bed komt het verzoekschrift bij de rechter te liggen, die vervolgens kijkt naar de aanvraag en afspraken om te beoordelen of de scheiding correct doorgevoerd kan worden.

4. Financiële plannen maken

Vervolgens is het tijd om te kijken naar de financiën voor de toekomst. Bijvoorbeeld de alimentatie, maar ook het verdelen van de boedel, waaronder zowel schulden als bezittingen vallen. Alles wordt samengepakt en verwerkt in een financieel plan, waarbij vooral gedacht wordt aan de toekomst voor beide partijen.

Zijn jullie goed in staat samen afspraken te maken en te overleggen? Dan hoeft dit niet onnodig lang te duren. Het kan verstandig zijn om een mediator in te schakelen, om ervoor te zorgen dat het maken van plannen op een goede en constructieve manier plaats kan hebben.

De afspraken die gemaakt worden, komen in het scheidingsconvenant te staan. Deze afspraken gelden pas op het moment dat zij goedgekeurd zijn door de rechter. Zorg ervoor dat er een duidelijke lijst is met alle bezittingen en schulden om er zo voor te zorgen dat alles op een eerlijke manier verdeeld wordt.

5. Afspraken maken over de kinderen

Zijn er (minderjarige) kinderen betrokken bij de echtscheiding? Dan is dit vaak het belangrijkste punt tijdens de echtscheiding, omdat er veel gevolgen kunnen zijn voor de kinderen. Als ouder houd je de zorgplicht over de kinderen, ook tijdens en na een scheiding. Maak duidelijke afspraken over wie de kinderen op welk moment heeft en wie van jullie de uitvoerende voogdij heeft. Ook moet er een ouderschapsplan gemaakt worden waarbij afspraken gemaakt moeten worden over omgangsregelingen en vakanties. Ook worden hierbij taken verdeeld.

Wanneer er minderjarige kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn, dan is een ouderschapsplan verplicht. Dit moet bijgevoegd worden aan het verzoekschrift tot echtscheiding dat naar de rechter gaat. Je kunt het ouderschapsplan zelf opstellen, maar uit ervaring weten we dat dit net wat makkelijker is met een mediator erbij. Deze weet ook wat er opgenomen moet worden in het plan, zodat dit direct goedgekeurd kan worden door de rechter na het indienen. Zo weten de kinderen direct waar zij aan toe zijn.

6. Naar de rechter

Zijn alle afspraken gemaakt en zijn de plannen rond? Dan is er nog een formaliteit die afgehandeld moet worden. De scheiding moet namelijk nog goedgekeurd worden door de rechter. Zijn er nog punten die openstaan? Dan doet de rechter hier uitspraak over. Je kunt in beroep gaan tegen de uitspraak. Dit is ook het moment waarop je een voorlopige voorziening aan kunt vragen, waarbij tijdelijke voorzieningen getroffen worden met betrekking tot de alimentatie en de plek waar de kinderen gaan wonen.

7. Op naar een definitieve scheiding

Wanneer de rechter het verzoek goedgekeurd heeft, betekent dit niet dat jullie direct gescheiden zijn. Er is een wachttijd van drie maanden (hier kun je vanaf zien door de akte van berusting te tekenen) waarna de scheiding ingetekend wordt in de burgerlijke stand. Dit moet aangevraagd worden door de advocaat en hiervoor staat een periode van 6 maanden. Wordt dit niet binnen zes maanden door de advocaat aangevraagd? Dan kun je de echtscheidingsprocedure opnieuw doorlopen, want dan is de vorige verlopen.

Heb je hulp nodig bij jouw scheiding omdat je op een van bovenstaande stappen vast bent gelopen? Of heb je het idee dat je het prima met je partner kunt doorlopen, maar wil je wel graag dat iemand meekijkt of alles eerlijk verloopt en die direct de papieren in mag dienen bij de rechter? Neem dan contact met ons op zodat we direct kunnen helpen. Hoe eerder de scheiding achter de rug is en alles op een correcte manier geregeld is, hoe eerder je aan de toekomst kunt beginnen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator