Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Scheiden van een ondernemer
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediators & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Scheiden van een ondernemer

Scheiden van een ondernemer, hoe werkt dat precies?

Er komt veel kijken bij een gemiddelde scheiden. Is je partner een ondernemer, dan komt er nog veel meer bij kijken voordat de scheiding rond is. Hierbij is het vooral van belang om te denken aan de belangen van beide partijen, omdat dit in twee richtingen werkt. Maar waar heb jij eigenlijk recht op en waarom zijn de belangen van jouw partner minstens zo belangrijk wanneer je gaat scheiden van een ondernemer?

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Altijd met een specialist

Op het moment dat er een scheiding is waar een ondernemer bij betrokken is, is het van belang om een expert in te schakelen. Lang niet iedereen heeft ervaring met scheidingen waarbij een eigen bedrijf op het spel komt te staan. Ben je op zoek naar een specialist op dit gebied, neem dan zeker contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met advies op maat.

Kennisachterstanden voorkomen

Wat je niet wilt, is in een situatie belanden waarin je niet weet wat er speelt. Dit wordt ook wel kennisachterstand genoemd. Het is handig wanneer je weet wat er gedaan wordt in het bedrijf van je partner. Ook zijn er cijfers nodig. Je krijgt inzicht in de jaarcijfers van de onderneming. Het is aan te raden om hierbij direct een specialist in te schakelen, die de cijfers kan interpreteren en duiden, om zo een advies op te stellen.

De jaarcijfers en waarde van de onderneming zijn namelijk bepalend voor de alimentatieberekening. Hoe lager de waarde van de onderneming uitvalt, hoe minder alimentatie er betaald moet worden. Daalt de waarde van de onderneming gedurende de verstreken tijd, dan daalt de alimentatie mee. Je kunt ervoor kiezen om de alimentatie af te laten kopen. Je krijgt dan het volledige bedrag in een keer. Dit heeft uiteraard wel gevolgen voor de belastingen.

Denken aan beide belangen

Je wilt graag krijgen waar je recht op hebt. Tegelijkertijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het bedrijf gezond blijft en kan blijven draaien. Wanneer het bedrijf ten onder gaat vanwege de afspraken die gemaakt zijn tijdens de scheiding, valt de alimentatie namelijk ook in elkaar en daar heb jij ook geen baat bij.

Wanneer heb je recht op een deel van de onderneming?

De onderneming blijft van je partner, ook na de scheiding. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heb je recht op de helft van de waarde van de onderneming. Bij huwelijkse voorwaarden wordt gekeken naar de afspraken die gemaakt zijn. Getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen? Dan heb je nergens recht op wanneer jouw partner het bedrijf al had voordat jullie trouwden.

Ook voor het pensioen heeft de scheiding gevolgen. Wordt het pensioen in de onderneming opgebouwd, dan moet het opgespaarde bedrag overgemaakt worden naar jouw pensioenfonds. Vaak gaat het om veel geld, wat niet altijd beschikbaar gemaakt kan worden. In dat geval kan er geruild worden tegen iets dat ook een hoge waarde heeft. Ook hier geldt dat elke constructie gevolgen kan hebben voor de belastingen. Daarom is het goed om een specialist in de arm te nemen voordat je afspraken maakt over het pensioengeld.

De juiste adviseur inschakelen

Bij elke scheiding komt veel kijken. De bezittingen en schulden moeten verdeeld worden en daarna volgen onderhandelingen om tot afspraken te komen voor de toekomst. Op het moment dat er een onderneming op het spel staat, wordt de scheiding meer werk. Niet alleen omdat er meer verdeeld moet worden, maar ook omdat de gevolgen voor de toekomst aanzienlijk omvangrijker kunnen zijn. Zeker wanneer het gaat om een wat grotere onderneming.

Zorg er daarom altijd voor dat je tijdig een adviseur in de arm neemt. Een ander punt dat minstens zo belangrijk is, is te zorgen voor een nette scheiding. Door een vechtscheiding te voorkomen, is de kans het grootste dat de onderneming gewoon verder kan blijven bestaan. Dat is goed voor de toekomst van je ex-partner én voor jou, omdat je zo gewoon alimentatie kunt blijven ontvangen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator