Scheiding van tafel en bed
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Zorgeloos scheiden via mediation
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Scheiding van tafel en bed
De scheiding van tafel en bed is een oplossing die tegenwoordig aanzienlijk minder gebruikelijk is dan vroeger. Het is een middenweg. Je bent nog getrouwd bij een scheiding van tafel en bed, maar je woont niet meer in hetzelfde huis; je deelt bed en tafel niet meer.
Technisch gezien is scheiden van tafel en bed niet noodzakelijk, omdat de wet je niet verplicht samen te wonen tijdens het huwelijk. Toch zijn er redenen genoeg om wél te kiezen voor deze optie. Maar hoe werkt dat eigenlijk en hoe kun je deze situatie weer beëindigen?
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Vroeger vaker een scheiding van tafel en bed
Voorheen was het aanzienlijk gebruikelijker dat een scheiding van tafel en bed gekozen werd. Het geloof speelde hierbij een grote rol. Was het niet meer mogelijk om samen te wonen in één huis, maar was een scheiding uit den boze vanwege het geloof? Dat was een scheiding van tafel en bed de beste oplossing.
Tegenwoordig wordt de oplossing nog steeds gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer de financiën een scheiding niet toelaten (al zijn er tegemoetkomingen mogelijk) of wanneer samenwonen echt niet meer gaat, maar jullie het huwelijk ook niet direct willen laten ontbinden.
Het heeft direct gevolgen voor de voorwaarden; scheiding van tafel en bed gaat samen met huwelijkse voorwaarden; gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap van goederen worden dus direct omgezet. Pas na de verdeling van bezittingen, schulden en vermogen kan de scheiding van tafel en bed goedgekeurd worden.
Hoe werkt de scheiding van tafel en bed?
Zonder advocaat is een scheiding van tafel en bed niet mogelijk. Hoewel je niet daadwerkelijk uit elkaar gaat, is het namelijk wel gewoon een officiële procedure waarbij de regels gevolgd moeten worden. De rechter keurt het scheiden van tafel en bed alleen goed wanneer hij of zij oordeelt dat de relatie duurzaam (blijvend) ontwricht is.
Net als bij het ontbinden van een huwelijk moet er een ouderschapsplan opgesteld worden bij een scheiding van tafel en bed zodra er minderjarige kinderen in het spel zijn. Hieronder vallen onder andere de alimentatie en het voogdijschap over de kinderen. Dit kan problemen opleveren, daarom is het goed om hier vroeg mee te beginnen zodat dit op tijd en netjes opgelost kan worden. Het inschakelen van een mediator kan het proces aanzienlijk makkelijker maken.
Kun je goed overleggen met je partner? Dan is het mogelijk om samen een ouderschapsplan op te stellen en deze bij de documenten te voegen die naar de rechtbank gaan.
De scheiding van tafel en bed moet binnen zes maanden ingeschreven staan bij de burgerlijke stand. Wordt deze termijn overschreden? In dat geval moet de procedure opnieuw gestart worden.
Wat zijn de gevolgen van een scheiding van tafel en bed nou eigenlijk?
- Het ouderlijk gezag blijft bestaan, maar er komt een omgangsregeling en er wordt een persoon gekozen die het daadwerkelijk ouderlijk gezag op naam krijgt
- Je kunt een nieuwe partner kiezen, maar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan; je hebt namelijk al een partner
- Je bent niet verantwoordelijk voor schuld die opgebouwd wordt door je partner na scheiding van tafel en bed
- Onderhoudsplicht blijft bestaan, net als na een echtscheiding
- Bezittingen, schulden en vermogen moet verdeeld worden zodat de scheiding van tafel en bed rondgemaakt kan worden
Hoe kun je scheiding van tafel en bed beëindigen?
Er zijn twee standaardgevallen waarin de scheiding van tafel en bed ten einde komt. Na minimaal drie jaar na de scheiding van tafel en bed kun je het huwelijk volledig stopzetten. Je kunt er ook voor kiezen om weer samen te wonen en het huwelijk weer in ere te herstellen. Hiervoor moet je de rechtbank op de hoogte stellen, waarna de rechtbank het huwelijk inschrijft bij de burgerlijke stand.
Heb je hulp nodig bij het opzetten van een scheiding van tafel en bed of wil je de situatie juist beëindigen? Neem dan contact met ons op. Onze mediators helpen je graag verder met persoonlijk advies en weten exact welke stappen gezet moeten worden. Ook wanneer je partner op dit moment nog niet mee wil werken – of wanneer alle afspraken eigenlijk al klaar zijn en alleen nog officieel van kracht moeten worden.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur