Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Scheiding van tafel en bed

Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Scheiding van tafel en bed

De scheiding van tafel en bed is een oplossing die tegenwoordig aanzienlijk minder gebruikelijk is dan vroeger. Het is een middenweg. Je bent nog getrouwd bij een scheiding van tafel en bed, maar je woont niet meer in hetzelfde huis; je deelt bed en tafel niet meer.

Technisch gezien is scheiden van tafel en bed niet noodzakelijk, omdat de wet je niet verplicht samen te wonen tijdens het huwelijk. Toch zijn er redenen genoeg om wél te kiezen voor deze optie. Maar hoe werkt dat eigenlijk en hoe kun je deze situatie weer beëindigen?

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Vroeger vaker een scheiding van tafel en bed

Voorheen was het aanzienlijk gebruikelijker dat een scheiding van tafel en bed gekozen werd. Het geloof speelde hierbij een grote rol. Was het niet meer mogelijk om samen te wonen in één huis, maar was een scheiding uit den boze vanwege het geloof? Dat was een scheiding van tafel en bed de beste oplossing.

Tegenwoordig wordt de oplossing nog steeds gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer de financiën een scheiding niet toelaten (al zijn er tegemoetkomingen mogelijk) of wanneer samenwonen echt niet meer gaat, maar jullie het huwelijk ook niet direct willen laten ontbinden.

Het heeft direct gevolgen voor de voorwaarden; scheiding van tafel en bed gaat samen met huwelijkse voorwaarden; gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap van goederen worden dus direct omgezet. Pas na de verdeling van bezittingen, schulden en vermogen kan de scheiding van tafel en bed goedgekeurd worden.

Hoe werkt de scheiding van tafel en bed?

Zonder advocaat is een scheiding van tafel en bed niet mogelijk. Hoewel je niet daadwerkelijk uit elkaar gaat, is het namelijk wel gewoon een officiële procedure waarbij de regels gevolgd moeten worden. De rechter keurt het scheiden van tafel en bed alleen goed wanneer hij of zij oordeelt dat de relatie duurzaam (blijvend) ontwricht is.

Net als bij het ontbinden van een huwelijk moet er een ouderschapsplan opgesteld worden bij een scheiding van tafel en bed zodra er minderjarige kinderen in het spel zijn. Hieronder vallen onder andere de alimentatie en het voogdijschap over de kinderen. Dit kan problemen opleveren, daarom is het goed om hier vroeg mee te beginnen zodat dit op tijd en netjes opgelost kan worden. Het inschakelen van een mediator kan het proces aanzienlijk makkelijker maken.

Kun je goed overleggen met je partner? Dan is het mogelijk om samen een ouderschapsplan op te stellen en deze bij de documenten te voegen die naar de rechtbank gaan.

De scheiding van tafel en bed moet binnen zes maanden ingeschreven staan bij de burgerlijke stand. Wordt deze termijn overschreden? In dat geval moet de procedure opnieuw gestart worden.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding van tafel en bed nou eigenlijk?

  • Het ouderlijk gezag blijft bestaan, maar er komt een omgangsregeling en er wordt een persoon gekozen die het daadwerkelijk ouderlijk gezag op naam krijgt
  • Je kunt een nieuwe partner kiezen, maar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan; je hebt namelijk al een partner
  • Je bent niet verantwoordelijk voor schuld die opgebouwd wordt door je partner na scheiding van tafel en bed
  • Onderhoudsplicht blijft bestaan, net als na een echtscheiding
  • Bezittingen, schulden en vermogen moet verdeeld worden zodat de scheiding van tafel en bed rondgemaakt kan worden

Hoe kun je scheiding van tafel en bed beëindigen?

Er zijn twee standaardgevallen waarin de scheiding van tafel en bed ten einde komt. Na minimaal drie jaar na de scheiding van tafel en bed kun je het huwelijk volledig stopzetten. Je kunt er ook voor kiezen om weer samen te wonen en het huwelijk weer in ere te herstellen. Hiervoor moet je de rechtbank op de hoogte stellen, waarna de rechtbank het huwelijk inschrijft bij de burgerlijke stand.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een scheiding van tafel en bed of wil je de situatie juist beëindigen? Neem dan contact met ons op. Onze mediators helpen je graag verder met persoonlijk advies en weten exact welke stappen gezet moeten worden. Ook wanneer je partner op dit moment nog niet mee wil werken – of wanneer alle afspraken eigenlijk al klaar zijn en alleen nog officieel van kracht moeten worden.

 

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator