Schulden en leningen
Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies
Zorgeloos scheiden via mediation
Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z
Wij brengen u in contact met de de juiste mediator
Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten
Bel: 085-0640811 (Gratis advies)
Schulden en leningen bij een echtscheiding
Bij een scheiding worden niet alleen bezittingen verdeeld. Ook de schulden moeten verdeeld worden, waarbij schuldeisers zich niets aan hoeven te trekken van onderlinge afspraken. Daarom is het ontzettend belangrijk om duidelijke afspraken te maken.
Hypothecaire leningen zijn een schuld die vaak langskomen bij een echtscheiding. De hypotheek wordt afgelost bij de verkoop van de woning of wordt overgenomen door de persoon die in het huis blijft wonen. Bij de overige schulden is het vaak lastiger om te bepalen hoe je hiermee omgaat. Doorgaans betaalt de persoon met het hoogste inkomen de openstaande schulden.
Heb je hulp nodig bij het maken van afspraken over de schulden? Neem dan eens contact met ons op, zodat we je direct persoonlijk advies kunnen geven.
Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar!
Hoofdelijke aansprakelijkheid
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je altijd beide hoofdelijk aansprakelijk voor leningen, schulden en kredieten die aangegaan zijn. Ook wanneer je vrouw destijds een auto op afbetaling gekocht heeft, kun jij na de scheiding aansprakelijk gehouden worden voor de schuld. Zelfs wanneer je een document opstelt waarbij de schulden verlegd worden, blijft de hoofdelijke aansprakelijkheid gelden.
Er is één uitzondering: wanneer de schuldeiser instemt met de verandering, dan kan de aansprakelijkheid van één van de personen uit de overeenkomst gehaald worden.
Gemeenschap van goederen, gemeenschap van schulden?
Bij gemeenschap van goederen worden alle bezittingen verdeeld. De schulden dus ook. Had je schulden voor het huwelijk? Dan worden die ook meegenomen in de verdeling. Let wel op, sinds 2012 is er aardig wat veranderd op dit gebied; de Wet Aanpassing Gemeenschap van Goederen.
Beperkte gemeenschap van goederen en schulden verdelen
Ben je in of na 2018 getrouwd? Dan kan het zo zijn dat jullie getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen. Is dit het geval? Dan worden de schulden van vóór het huwelijk volledig buiten beschouwing gelaten. Alleen de bezittingen (en dus schulden) die tijdens het huwelijk opgebouwd zijn, worden dan verdeeld.
Schulden verdelen bij huwelijkse voorwaarden
Bij een huwelijk met huwelijkse voorwaarden, wordt gekeken naar de afspraken die gemaakt zijn toen jullie trouwden. Wordt een schuld overgenomen door één van de partners die op gezamenlijke naam stond? Dan moet de schuldeiser hier wel toestemming voor geven. Onderlinge afspraken gelden namelijk niet voor schuldeisers, tenzij zij ingestemd hebben met de aanpassing.
Andere verdelingen van schulden, mag dat?
Je mag met je ex-partner andere afspraken overeenkomen, maar alleen wanneer de rechter hiermee ingestemd heeft. Dit is geen manier om van schuldeisers af te komen, want voor hen is de uitspraak niet bindend. Wil je hoofdelijke aansprakelijkheid verliezen op een bepaalde schuld, dan moet je bij de schuldeiser zelf om toestemming vragen.
Voorlopige voorziening en een echtscheidingsconvenant
Bij het verdelen van de schulden wordt de dag aangehouden waarop het huwelijk ontbonden wordt. Wil je je indekken tegen toekomstige schulden die na die datum gemaakt worden door je ex-partner, dan is het verstandig om een voorlopige voorziening te regelen via de advocaat. Hierna neemt de rechter een voorlopig besluit over de verdeling van de boedel.
Alle afspraken die gemaakt worden, moeten in het echtscheidingsconvenant opgenomen worden. Deze afspraken gelden alleen tussen jou en je ex, schuldeisers hebben hier lak aan. Pas wanneer de schuldeiser toestemming geeft, vervalt de hoofdelijke aansprakelijkheid van een van de partijen.
Heb je hulp nodig bij het verdelen van schulden bij een scheiding of wil je dat een expert meekijkt naar de situatie waarin jij zit? Neem dan eens contact met ons op zodat we met je mee kunnen kijken naar passende oplossingen.
Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding
Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.
Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.
Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.
Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.
De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.
Onze klanten vertellen
Hoe werken wij?
6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek
Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.
Stap 2: Gratis kennismaking
Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.
Stap 3: Goede afspraken maken
Stap 4: Afspraken vastleggen
Stap 5: Ondertekenen
Stap 6: Nazorg
Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur