Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Schulden en leningen
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Schulden en leningen bij een echtscheiding

Bij een scheiding worden niet alleen bezittingen verdeeld. Ook de schulden moeten verdeeld worden, waarbij schuldeisers zich niets aan hoeven te trekken van onderlinge afspraken. Daarom is het ontzettend belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Hypothecaire leningen zijn een schuld die vaak langskomen bij een echtscheiding. De hypotheek wordt afgelost bij de verkoop van de woning of wordt overgenomen door de persoon die in het huis blijft wonen. Bij de overige schulden is het vaak lastiger om te bepalen hoe je hiermee omgaat. Doorgaans betaalt de persoon met het hoogste inkomen de openstaande schulden.

Heb je hulp nodig bij het maken van afspraken over de schulden? Neem dan eens contact met ons op, zodat we je direct persoonlijk advies kunnen geven.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je altijd beide hoofdelijk aansprakelijk voor leningen, schulden en kredieten die aangegaan zijn. Ook wanneer je vrouw destijds een auto op afbetaling gekocht heeft, kun jij na de scheiding aansprakelijk gehouden worden voor de schuld. Zelfs wanneer je een document opstelt waarbij de schulden verlegd worden, blijft de hoofdelijke aansprakelijkheid gelden.

Er is één uitzondering: wanneer de schuldeiser instemt met de verandering, dan kan de aansprakelijkheid van één van de personen uit de overeenkomst gehaald worden.

Gemeenschap van goederen, gemeenschap van schulden?

Bij gemeenschap van goederen worden alle bezittingen verdeeld. De schulden dus ook. Had je schulden voor het huwelijk? Dan worden die ook meegenomen in de verdeling. Let wel op, sinds 2012 is er aardig wat veranderd op dit gebied; de Wet Aanpassing Gemeenschap van Goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen en schulden verdelen

Ben je in of na 2018 getrouwd? Dan kan het zo zijn dat jullie getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen. Is dit het geval? Dan worden de schulden van vóór het huwelijk volledig buiten beschouwing gelaten. Alleen de bezittingen (en dus schulden) die tijdens het huwelijk opgebouwd zijn, worden dan verdeeld.

Schulden verdelen bij huwelijkse voorwaarden

Bij een huwelijk met huwelijkse voorwaarden, wordt gekeken naar de afspraken die gemaakt zijn toen jullie trouwden. Wordt een schuld overgenomen door één van de partners die op gezamenlijke naam stond? Dan moet de schuldeiser hier wel toestemming voor geven. Onderlinge afspraken gelden namelijk niet voor schuldeisers, tenzij zij ingestemd hebben met de aanpassing.

Andere verdelingen van schulden, mag dat?

Je mag met je ex-partner andere afspraken overeenkomen, maar alleen wanneer de rechter hiermee ingestemd heeft. Dit is geen manier om van schuldeisers af te komen, want voor hen is de uitspraak niet bindend. Wil je hoofdelijke aansprakelijkheid verliezen op een bepaalde schuld, dan moet je bij de schuldeiser zelf om toestemming vragen.

Voorlopige voorziening en een echtscheidingsconvenant

Bij het verdelen van de schulden wordt de dag aangehouden waarop het huwelijk ontbonden wordt. Wil je je indekken tegen toekomstige schulden die na die datum gemaakt worden door je ex-partner, dan is het verstandig om een voorlopige voorziening te regelen via de advocaat. Hierna neemt de rechter een voorlopig besluit over de verdeling van de boedel.

Alle afspraken die gemaakt worden, moeten in het echtscheidingsconvenant opgenomen worden. Deze afspraken gelden alleen tussen jou en je ex, schuldeisers hebben hier lak aan. Pas wanneer de schuldeiser toestemming geeft, vervalt de hoofdelijke aansprakelijkheid van een van de partijen.

Heb je hulp nodig bij het verdelen van schulden bij een scheiding of wil je dat een expert meekijkt naar de situatie waarin jij zit? Neem dan eens contact met ons op zodat we met je mee kunnen kijken naar passende oplossingen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator