Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Tips voor kinderen bij een scheiding
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Mediators & advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste expert

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Tips voor je kinderen

Tips voor kinderen bij een echtscheiding

Scheidingen kunnen heftige gevolgen hebben voor kinderen. Het is goed om je kind wat extra aandacht en hulp te geven tijdens de periode. Daar is lang niet altijd een professional voor nodig, want uiteindelijk ken jij jouw kind het beste. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het ondersteunen van je kind tijdens een scheiding.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Communicatie met je kind

Je bent ongetwijfeld ontzettend druk met je scheiding. Je moet afspraken maken en je wilt antwoord op vragen hebben. Maar je kind zit ook met vragen en onzekerheden. Daarom is het goed om eens rustig de tijd te nemen en bij je kind te gaan zitten. Laat je kind alle vragen stellen die hij of zij heeft. Je hoeft niet direct met complete plannen van aanpak te komen; het gaat er vooral om dat jouw kind zijn of haar verhaal bij jou kwijt kan, vragen kan stellen en de onverdeelde aandacht heeft van de ouder.

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over de situatie. Kinderen hebben vaak de wens dat papa en mama weer bij elkaar komen. Dat is normaal, laat dit vooral weten aan je kind. Maar wees direct ook duidelijk over die wens en vertel dat dit niet gaat gebeuren. Valse hoop geven lijkt een handige tussenoplossing, maar zorgt uiteindelijk vaak alleen maar voor meer verdriet en schade. Luisteren is belangrijker dan antwoorden; je kind heeft een veilige plek nodig om te kunnen praten.

Schuldgevoelens?

Vaak hebben kinderen het idee dat zij de basis van de breuk zijn. Het is goed om direct duidelijk te maken dat dit niet het geval is. Vertel duidelijk dat jij en je partner besloten hebben een punt achter de relatie te zetten en vertel je kind dat hij of zij daar niets mee te maken heeft. Op die manier kun je het opbouwen van schuldgevoelens in een vroeg stadium remmen.

Lieg niet en wees duidelijk

Harde waarheden zijn confronterend tijdens een scheiding. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind(eren). Toch zijn die harde antwoorden nodig. Je kunt een verhaal ophangen over een papa die op vakantie is, maar dat is een leugen die meer schade dan goed kan doen op de langere termijn. Wees eerlijk tegen je kind. Dit zorgt voor duidelijkheid, en het zorgt er ook voor dat je kind zich een gelijkwaardig gesprekspartner voelt.

Neutrale gesprekken

Tijdens gesprekken met je kind is het goed om een neutrale houding aan te nemen. Je wilt loyaliteitsconflicten het liefst vermijden, omdat dit zwaar kan wegen op het dagelijks leven van het kind. Praat daarom niet (on)bewust slecht over je ex-partner, maar houdt de gesprekken neutraal. Het kind heeft het recht om evenveel te houden van beide partners, en het moet verhalen kunnen vertellen over hoe leuk het weekend met papa was. Op die manier voorkom je dat een kind zich terugtrekt in zichzelf of gaat liegen tegen je.

Wil je graag stoom afblazen over je ex? Nodig dan vrienden uit of familie, maar betrek je kind hier absoluut niet bij.

Geruststellen van je kind

Kinderen kunnen bijzonder ongerust worden wanneer de ouders in een scheiding terechtkomen en vrezen voor de toekomst van de ouders. Jouw taak is om de ongerustheid weg te nemen. Laat weten dat jij en je ex je prima kunnen redden en dat er genoeg plannen voor de toekomst zijn. Zo haal je de angst weg en leg je de focus op de toekomst.

Boeken over scheidingen

Het is belangrijk dat je kind niet het idee heeft dat het in een uitzonderlijke situatie beland is, maar dat scheidingen veel voorkomen. Een manier om dit te doen, is door boekjes te gaan lezen over scheidingen. Op die manier wordt net iets meer bespreekbaar, krijgt het kind door dat het vaker voorkomt en kunnen er vragen gesteld worden.

Met deze tips wordt het makkelijker om met je kind te communiceren tijdens de scheiding en je kind ook daadwerkelijk te helpen en te ondersteunen. Het is echter niet altijd even makkelijk. Heeft je kind veel moeite met de scheiding of lukt het je niet om jouw kind te steunen? schakel dan een mediator in. Een mediator heeft ervaring met scheidingen met kinderen en kan hulp op maat bieden bij de gesprekken.

Uiteraard is er ook specialistische hulp voor je kind wanneer het grotere problemen oplevert. Ga daarvoor naar de huisarts; deze kan je doorverwijzen naar de juiste expert die jouw kind kan helpen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator