Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Vermogensverdeling

Begeleiding van A tot Z
Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Advocaat of mediator voor uw echtscheiding

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator of advocaat

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

  1. Home
  2.  ▶ Vermogensverdeling

Vermogensverdeling bij een echtscheiding

Bij een scheiding moet het vermogen ook verdeeld worden. De mediator is de aangewezen persoon om hierbij te assisteren. Enerzijds omdat deze weet waar exact op gelet moet worden, anderzijds omdat mediation een open en eerlijk gesprek mogelijk maakt. Een mediator met een financiële achtergrond kan daarnaast meer advies geven over de mogelijkheden. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste expert voor jouw situatie.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Gemeenschap van goederen en vermogensverdeling

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan betekent dit dat al het vermogen gedeeld vermogen is van jullie beide. Alle verzekeringen, vastgoed (eigen huis), inboedel en beleggingen vallen onder het vermogen. Bij een scheiding moet dit opgedeeld worden. Letterlijk door de helft snijden kan echter vaak niet. Daarom moet het vermogen zo eerlijk mogelijk verdeeld worden. In sommige gevallen betekent dat het vermogen splitsen, in andere gevallen wordt er uitgekocht, waarbij een van de partners geld krijgt en daarmee niet langer eigenaar is; bijvoorbeeld bij het opdelen van een woning.

Beperkt gemeenschap van goederen sinds 2018

Huwelijken na 1 januari 2018 zijn doorgaans voltrokken op basis van beperkt gemeenschap van goederen. Wat betekent dit voor vermogensverdeling? Het betekent dat al het vermogen dat je vóór het huwelijk had, gewoon van jou blijft. Dat is geen onderdeel van de vermogensverdeling. Alleen het vermogen dat verzameld is gedurende het huwelijk wordt verdeeld, omdat dit gezamenlijk bezit is.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Huwelijkse voorwaarden en het verdelen van het vermogen

Bij huwelijkse voorwaarden worden afspraken gemaakt over bezittingen en de opdeling bij een scheiding. Dit kan een verrekening zijn op bepaalde gronden, maar vaak blijkt dit een lange weg omdat er niet jaarlijks verrekend is, waardoor het moeilijker wordt dan het lijkt. Daarom wordt er in sommige gevallen alsnog gekozen voor evenredige verdeling (gemeenschap van goederen) in plaats van huwelijkse voorwaarden, omdat het anders onmogelijk of te omslachtig wordt.

Niet alles valt echter zomaar onder het gemeenschappelijk vermogen. De volgende zaken komen niet aan bod wanneer het gaat om vermogensverdeling bij een scheiding:

  • Verknochte goederen en schulden
  • Erfenissen met een uitsluitingsclausule
  • Recht op pensioen
  • Geschonken goederen met uitsluitingsclausule
  • Verzorgingsvruchtgebruik

Hulp bij vermogensverdeling van een mediator

Bij het verdelen van het opgebouwd vermogen komt veel onderhandelen en praten. In lang niet alle gevallen is het mogelijk om in goed overleg met je ex-partner afspraken te maken. Zeker niet wanneer de gemoederen al opgelopen zijn. Daarom raden we aan om een mediator in te schakelen, bij voorkeur op een vroeg moment zodat de gesprekken gewoon goed kunnen blijven verlopen.

Moet jullie vermogen verdeeld worden en wil je hier graag hulp bij, om het makkelijker, sneller en eerlijker te laten verlopen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op, zodat we je direct verder kunnen helpen en de juiste mediator kunnen vinden voor jouw situatie.

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator