Eerst advies?

085-0640811
ma t/m vr 9:00 – 17:15

Verzoekschrift tot echtscheiding
Begeleiding van A tot Z

Wij staan voor u klaar en geven u gratis en vrijblijvend advies

N

Zorgeloos scheiden via mediation

N

Onze specialisten begeleiden jullie van A tot Z

N

Wij brengen u in contact met de de juiste mediator

N

Altijd gratis kennismakingsgesprek met onze specialisten

Bel: 085-0640811 (Gratis advies)

Verzoekschrift tot echtscheiding

Wanneer het verzoekschrift tot echtscheiding ingediend wordt, wordt de eigenlijke procedure in gang gezet om de scheiding officieel rond te maken. In feite vraag je met het verzoekschrift of de rechtbank de scheiding goed wil keuren, zodat je daadwerkelijk gescheiden bent van je ex-partner wanneer het eenmaal rond is. Je kunt dit zelf indienen of samen indienen via de advocaat. Je kunt het verzoekschrift dus niet eigenhandig indienen, je hebt hier een specialist voor nodig.

Bij het verzoek voor de echtscheiding kun je direct nevenvoorzieningen aanvragen en een ouderschapsplan indienen. Dit laatste is verplicht wanneer jullie kinderen hebben. Hierover moeten immers ook afspraken gemaakt worden. Je kunt het ouderschapsplan zelf opstellen en laten controleren door een van onze mediators. Onze mediators kunnen het verzoekschrift tot echtscheiding ook bij de rechter indienen; die bevoegdheid hebben zij, zodat jij niet op zoek hoeft naar een extra specialist om de echtscheiding rond te maken.

Bent u in een conflict situatie belandt waarbij de partijen het niet eens kunnen worden? Schakel dan in een vroeg stadium de juiste mediator of advocaat in. Op deze manier voorkomt u dat een conflict situatie escaleert! Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Wij staan voor u klaar! 

Anita van Engelen, Echtscheidingsmediator

Samen een verzoekschrift indienen

Hebben jullie alle afspraken in overleg gemaakt en is er goed contact mogelijk? Dan kun je erop rekenen dat de scheiding binnen een maand of drie rond is. Wanneer het verzoekschrift tot scheiden door jullie beide ingediend wordt, dan heet dit een gemeenschappelijk verzoekschrift. Jullie hebben dan samen afspraken gemaakt over de scheiding en hoe de consequenties opgevangen worden. Dit alles staat in het echtscheidingsconvenant, dat meegestuurd moet worden met het verzoekschrift naar de rechtbank.

Dienen jullie het verzoekschrift niet samen in? Dan gaat het om een eenzijdig verzoekschrift, waarbij een van jullie het verzoek indient bij de rechter. De rechtbank zorgt ervoor dat de andere partner ook een exemplaar krijgt van het verzoekschrift en de mogelijkheid heeft om bezwaar in te dienen of in te stemmen met de voorgestelde afspraken. Zoals je al aan ziet komen, kan deze manier van scheiden veel langer duren; zeker wanneer het constant gaat om bezwaren die via de rechtbank doorgestuurd moeten worden. Ook zorgt dit ervoor dat de overige kosten hoog op kunnen lopen. Vergeet in ieder geval niet om een voorlopige voorziening te laten regelen door je advocaat om problemen te voorkomen.

Worden er schulden opgebouwd wanneer de voorlopige voorziening actief is of wanneer het verzoekschrift bij de rechter ingediend is? Dan vallen deze niet meer onder gemeenschappelijk bezit. Ook niet wanneer het verzoekschrift door één van de partners ingediend is en géén gemeenschappelijk verzoekschrift is. Het is goed om hier op te letten wanneer je geen verrassingen achteraf wilt krijgen tijdens de procedure. 

Wat zijn nevenvoorzieningen bij een verzoekschrift tot echtscheiding?

Bij het verzoekschrift tot scheiden dat eenzijdig ingediend wordt, kun je direct vragen aanverwante zaken te laten regelen, zoals alles wat te maken heeft met de kinderen, betalingen van alimentatie of bijvoorbeeld de verdeling van de boedel.

De tegenpartij kan bezwaar aantekenen tegen de afspraken in het verzoekschrift of de nevenvoorzieningen die aangevraagd zijn. Dit moet uiterlijk binnen zes weken schriftelijk bij de rechtbank ingediend zijn. Wanneer je bezwaar aantekent tegen een van de nevenvoorzieningen, kan de rechter ervoor kiezen om dit te behandelen tijdens een aparte zitting waarbij alleen dit onderwerp aan de orde komt.

Wanneer is de echtscheiding definitief?

Wanneer het verzoekschrift ingediend is, is de procedure van ontbinding van de gemeenschap in gang gezet. Op het moment dat er ná het indienen van het verzoekschrift vermogen of schulden verworven worden, dan valt dit niet meer onder gemeenschappelijk bezit. Het is echter niet zo dat de scheiding direct rond is bij het indienen van het verzoekschrift.

De scheiding is pas volledig rond wanneer de rechter akkoord is en het in de burgerlijke stand ingeschreven is. Dit wordt gedaan door de advocaat en moet binnen zes maanden gebeuren. Wordt de termijn gemist, dan vervalt de beschikking en blijft het huwelijk voor de wet gewoon actief. Jullie hebben beide drie maanden de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de uitspraak van de rechter.

Zoals je kunt zien, is dit een nauwkeurig proces waarin veel stappen en mogelijkheden zijn. Daarom is het goed om een specialist in te schakelen die je kan helpen bij het verzoekschrift tot echtscheiding. Heb je een expert nodig om jouw scheiding rond te maken, en wil je zeker weten dat je niet tegen verrassingen aanloopt na het indienen van het gemeenschappelijk of individueel verzoekschrift tot echtscheiding? Neem dan vandaag nog contact met ons op, zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen.

Vragen? Bel ons

085–0640811

Dagelijks bereikbaar (9:00 tot 20:00)

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Voordelen van mediation bij een (echt)scheiding

N

Onze mediators behartigen de belangen van jullie beiden en zullen streven naar een oplossing die voor u beiden aanvaadbaar is.

N

Afspraken worden door u en uw partner samen gemaakt. Hierdoor worden afspraken beter nageleefd.

N

Mediation voorkomt uw echtscheiding een vechtscheiding wordt.

N

Doordat de afspraken samen worden gemaakt, verloopt de scheidingsprocedure normaliter velen malen sneller.

N

De kosten voor mediation zijn beduidend lager dan wanneer u beiden uw eigen advocaat inschakelt. Daarnaast kunnen de kosten voor mediation door uw beiden worden gedeeld.

Onze klanten vertellen

Op 4 februari 2019 ben ik in conflict geraakt met mijn werkgever. Door een reorganisatie binnen het waar ik werk bedrijf kreeg ik werk toebedeeld waar ik niet voor was aangenomen. Ik werd dan ook bijzonder ongelukkig van deze situatie. Na meerdere tevergeefse pogingen om dit aan te geven bij mijn werkgever, ben ik uiteindelijk door de stress ziek geworden. De arbodienst waar ons bedrijf bij is aangesloten stelde voor om gebruik te maken van een mediator. Na intensief en goed overleg met de mediator en mijn werkgever heb ik uiteindelijk weer mijn oude werkzaamheden teruggekregen en ben ik nu weer volledig aan het werk.

Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn 
Marion L, Arbeidsmediation, Uit Apeldoorn

Mijn compagnon en ik hadden een groot verschil van mening over de te varen koers binnen ons bedrijf. Hierdoor waren wij in een conflict belandt waardoor ons bedrijf véél schade begon op te lopen. We waren om het maar simpel te zeggen, het totaal niet met elkaar eens. Ik heb toen voorgesteld om, voordat we beiden advocaten zouden inschakelen, het eerst proberen op te lossen d.m.v mediation. Gelukkig was mijn compagnon het daarmee eens. Het bespaarde ons beiden namelijk erg veel juridische kosten op deze manier. Uiteindelijk zijn we er met behulp van de mediator goed uitgekomen. Hij haalde de emotie uit de discussie zodat we beiden weer goed naar de situatie konden kijken. Momenteel werken we beiden weer vol passie aan ons bedrijf!

Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk 
Marc De W, Zakelijke mediation, uit Ridderkerk

“Na 16 jaar getrouwd te zijn geweest was bij mij en mijn man de koek op. Het was niet het geval dat we veel ruzie maakten. We waren min of meer uit elkaar gegroeid. We hadden elkaar niet veel meer te vertellen en zagen elkaar dan ook meer als goede vrienden dan als man en vrouw. Omdat we ook 3 kinderen hebben en een eigen huis wilden we de zaken goed regelen. Vooral voor de kinderen. Deze zijn namelijk nog vrij jong, 6, 9 en 12. Omdat we zelf beiden geen ervaring hebben met een scheidingsprocedure hebben we de hulp ingeroepen van Mediationdesk Nederland. Zij hebben ons aan juiste mediator geholpen die ons volledig begeleid heeft tijdens de procedure. De scheiding was dan ook al binnen 6 weken definitief en mijn ex-partner en ik konden dan ook weer ieder hun eigen weg gaan.

Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam 
Silvia van S. 4 januari 2020, uit Rotterdam

Hoe werken wij?

6 stappen naar een succesvolle oplossing
Stap 1: Gratis intakegesprek

Tijdens het gratis intakegesprek luisteren onze adviseurs aandachtig naar uw verhaal. Wij zullen u daar waar kan adviseren omtrent de situatie. Na uw verhaal aandachtig te hebben beluisterd brengen wij u in contact met een mediator die gespecialiseerd is in uw situatie.

Stap 2: Gratis kennismaking

Nadat de mediator telefonisch met u contact heeft gehad wordt er een gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen u en uw partner de situatie voorleggen, de mediator zal in dit gesprek jullie behoefte inventariseren. Vervolgens geeft de mediator advies over het mediationtraject en de kosten.

Stap 3: Goede afspraken maken
De mediator zal met jullie samen verschillende afspraken maken. Hierbij komen veel onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan, de woning, de zorg voor de kinderen, moet er alimentatie worden betaald, pensioen, eigen bedrijf etc. Tijdens het maken van de afspraken hebben onze mediators ook oog voor de emotionele kant van de echtscheiding. Onze mediators zullen ten alle tijden werken met respect en integriteit voor u beiden.

Stap 4: Afspraken vastleggen
Op het moment er overeenstemming is over de keuzes die er gemaakt dienen te worden wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat zal worden ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan alle gemaakte afspraken rondom de scheiding. Ook zal er, indien er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn het ouderschapsplan worden opgesteld.

Stap 5: Ondertekenen
Als het echtscheidingsconvenant is opgesteld zullen wij deze aan u beiden voorleggen en toelichten in heldere taal. Doordat er veel juridische begrippen in een convenant staan lichten wij u allen in “normale mensentaal” toe. Op het moment u nog vragen heeft kunt u deze ten alle tijden stellen. Op deze wijze komt u niet voor verassingen te staan. Nadat het echtscheidingsconvenant is doorgesproken en toelicht dient er door uw beiden te worden ondertekend.

Stap 6: Nazorg
Onze dienstverlening stopt niet bij de formele afhandeling. Op het moment er behoefte is om na formele afhandeling nogmaals contact te hebben bieden wij hiervoor de ruimte. Zo kunt u een afsluitgesprek aanvragen.

Ik wil worden gebeld
Tussen 9:00 en 20:00 bellen wij u binnen 1 uur

Vindt uw scheidingsmediator

Wij staan voor u klaar!
De oplossing begint vandaag

Heeft u vragen?
Bel: 085-0640811 

N

Gratis persoonlijk intakegesprek

N

Vrijblijvend kennismaking

N

Altijd de juiste mediator